Strona 7 z 23 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    tylko że to teoria sprzed 40 lat. dotyczaca filmu 36x24. tylko że życie juz dawno ta teorie prześcignęło. jak można mówić o skali odwzorowania nie biorąc pod uwage wilkości przetwornika ??
    To nie jest teoria sprzed lat tylko czysta fizyka. W tym równaniu nie ma parametru odnoszącego się do wielkości matrycy. Wielkość matrycy jest BEZ ZNACZENIA. Równie dobrze może być metr na metr. Skala odwzorowania się nie zmieni. Zresztą kolega powyżej to bardzo prosto wytłumaczył w p. 4.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Wspanialy watek

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    tylko że ten z cropem będzie naświetlał mniejszy wycinek ( mniejszy kąt widzenia ) i przedmiot będzie miał większa skale odwzorowania
    Chopie, ale ilez mozna? Nie ma znaczenie czy bedziesz naswietlal danym obiektywem klatke aps-c czy material swiatloczuly wielkosci boiska do hokeja. Skala jego odworowania bedzie zawsze taka sama.

Początki nałogu

Domyślnie

Nie chce tutaj wchodzić w spór ale wrzucę swoje 3 grosze:P

Nie rozumiem w ogóle tego sporu. Tutaj zauważyłem starcie potocznego traktowania cropa z tym jak to wygląda od natury fizycznej.

Obiektyw ma taką samą ogniskową przy FF i aps-c. Zacząć się powinno, że ogniskowa to zwyczajowe określenie tego co widzi obiektyw. Tak naprawde powinno się operować kątem widzenia, ale że nie do nas bardziej dochodzi: "zrobiłem fote na 50mm" a nie "zrobiłem na kącie widzenia 46 stopni" to następstwo faktu, że z 10% społeczeństwa ROZUMIE prawa fizyki :P

Obrazek Janusza (przepraszam za zwrot na TY ) ukazuje wszystko. Dlaczego mówimy, że obrazek po cropie jest na 80mm? Zmienia się kąt widzenia i ta wartość po cropie to nic innego jak ODPOWIEDNIK kąta widzenia dla FF. Ogniskowa i GO jest ta sama. To że nam się wydaje, że GO na cropie jest więszka to nic innego jak wykadrowanie FF.

TC zmienia całkowicie chakterystyke obiektywu, jest to dodatkowy układ soczewek i nie można mówić, że TC = crop. W praktyce można by tak ująć, bo czy ktoś zrobi na FF + tc czy na cropie to różnicy prawie nie widać, co nie oznacza, że jest to to samo pojęcie. Tak samo można się spierać czy droga i przesunięcie to to samo pojęcie fizyczne i znając życie humaniście tego nie przetłumaczysz, że to nie to samo :P

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    [...] następstwo faktu, że z 10% społeczeństwa ROZUMIE prawa fizyki
    Optymista z Ciebie

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dodam tylko tyle, że gdyby crop zmieniał ogniskową to na obiektywach pod crop (ES-S, DX i inne) producenci podawali by zmienioną ogniskową, już po mnożniku.
    I am FX

Uzależniony

Domyślnie

Zakładamy - ten sam obiektyw i odległość od fotografowanego przedmiotu dla FF i crop'a.

Powiększnie potocznie rozumiane jako skutek crop'a powstaje dopiero na etapie prezentacji całego kadru na tym samym formacie (wielkość wydruku / wymiary wyświetlanego obrazu) co całego kadru z FF. Nie ma nic wspólnego z powiększeniem w sensie optycznym.

"Crop" wynika z mniejszych rozmiarów matrycy, która "po prostu" nie obejmuje części obrazu przenoszonego przez obiektyw.

Przykład praktyczny (bardzo modelowy, ale jeśli techniczny ;-) rysunek Janusza Body do kogoś nie przemawia...):

Bierzemy latarkę. Mocujemy ją tak, żeby świeciła wprost na ścianę dając umiarkowanych rozmiarów jasny okrąg o względnie ostrych krawędziach. Ten okrąg będzie obrazem przeniesionym przez obiektyw (w typowym obiektywie, tak samo jak w lunecie, pole widzenia i przenoszony obraz są właśnie "okrągłe"). Teraz wycinamy sobie z kartki prostokąt mieszczący się w miarę "na styk" w naszym świetlistym kółku ;-). Wycinamy też drugi prostokąt X razy mniejszy (np. 1,6x) -te dwa prostokąty to nasze matryce (odpowiednio FF i crop), które oświetlane będą za pośrednictwem obiektywu (tutaj latarki). Teraz na zmianę przykładamy te prostokąty do ściany, centralnie w oświetlonym obszarze.
    Tak właśnie wygląda relacja matrycy do obiektywu i obrazu w aparacie FF/crop.
    Latarka (czyli obiektyw i to wszystko co jest przed nim) jest ta sama, ściana (odległość od ściany czyli odległość mocowanie_obiektywu-matryca) ta sama, rozmiar obrazu dawanego przez latarkę taki sam, tylko ta karteczka, na której możemy odrysować wycinek obrazu jest inna ;-))

Wnioski:
    Nie zmienia się powiększenie dawane przez aparat (w sensie optycznym), bo obraz (jasna plama na ścianie) ma nadal ten sam rozmiar.
    Nie zmienia się też skala odwzorowania, bo jeśli narysujemy kropkę na szkiełku naszej latarki, to jej obraz bedzie miał identyczny rozmiar na obu przyłożonych kartkach.
    Zmienia się pole widzenia (bo jeśli pozaznaczamy te kropki mazakiem na całym szkiełku latarki, to ilość kropek, które wejdą nam na kartkę będzie różna).
    Ostatnio edytowane przez APP ; 04-10-2007 o 13:32

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ... cały czas usiłuje pokazać na swoim jakże pięknym rysunku Janusz . ....
    Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    ... ale jeśli techniczny rysunek Janusza Body do kogoś nie przemawia....
    Że rysuję pięknie to wiedziałem ale że umiem też rysunek techniczny....

Choć raz, no dokładnie dwa, ktoś mnie docenił

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Driver:
    Nie wiem czy zauważyłeś, ale w fotografii format 35mm jest pewnym standardem i wszystkie parametry czy to obiektywów czy lamp błyskowych odnoszą się właśnie do tego formatu. A zarzut że jest to teoria sprzed 40 lat jest słabym argumentem. Jest wiele książek o fotografii dużo starszych od Ciebie które ani trochę nie straciły na aktualności.

P.S. Polecam FOTOGRAFIA TECHNIKA I TECHNOLOGIA - T.Cypriana
    książka chyba 60letnia.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wnioskuję za podklejeniem wywodu kolegi APP w dziale dla początkujących, bo temat ma tendencję do naśladowania bumerangu.

Canis_Lupus: Nie mieszaj. Skala odwzorowania nie odnosi się do żadnego, standardowego rozmiaru elementu światłoczułego. Inne parametry, jak jasność czy ogniskowa, no może poza polem krycia, też nie.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 04-10-2007 o 13:36

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Wspanialy watek

Chopie, ale ilez mozna? Nie ma znaczenie czy bedziesz naswietlal danym obiektywem klatke aps-c czy material swiatloczuly wielkosci boiska do hokeja. Skala jego odworowania bedzie zawsze taka sama.

a niech sobie i będzie. w tym czasie w którym ty przeczytałeś te wszystkie mądre formulki ja zrobiłem 1 000 zdjęc. i tak naprawde nie ma dla mnie znaczenie co i jak sie nazywa. bo ja jestem PRAKTYKIEM a nie TEORETYKIEM.

dla mnie obraz z D300 Nikona i 5 D canona ( celowo użyłem innych marek aby ilość Mpix była podobna ) jest różny

nie kadrująć pliku przedmiot na D300 jest większy i tak naprawde moze sie to nawet i dziac za sprawą opatrzności Bożej. ważne że jeśli przy 5 D zajmuje 50 % kadru to przy D300 jest to 75 %.

Strona 7 z 23 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów