Pokaż wyniki od 1 do 10 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dla wątpiących ma propozycję prostego testu.

Ustawić obok siebie dwa aparaty z takimi samymi obiektywami - jeden FF i drugi z cropem. Spojrzeć przez wziernik. Obrazy widziane będą tej samej wielkości w obydwu aparatach. Kropka. Koniec.

Ja się wypisuję z dalszej dyskusji. Na temat crop vs FF napisano już tyle, że wystarczy.

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Kolekcjoner, jasne, że nie ma, ale dyskusja była o geometrii obrazu, a nie o rozdzielczości układu obiektyw-matryca .

Janusz, to ma b. dużo wspólnego z optyką aparatu. Chodzi mi tylko o to, że jeśli będziech chciał zrobić zdjęcie czegokolwiek w formacie jakimkolwiek, przyjmijmy 2x3m, to z punktu widzenia geometrii obrazu będzie obojętne czy zrobisz to cropem, czy FF z tym samym obiektywem i TC 1,6. Oba zdjęcia zrobione z tego samego miejsca będą miały taki sam kąt widzenia i taką samą GO.
    Ależ tak, masz rację. Tak będzie. Tylko to już INNY obiektyw a my gadamy o geometrii crop vs FF. Inny obiektyw to INNY obraz - gorszy lub lepszy - w tym przypadku gorszy.

EDIT: Można by postawić tezę, że obraz z cropa jest o tyle gorszy o ile obraz z FF z podłączonym TC

No i jak wyżej. Koniec z mojej strony. Ta dyskusja naprawdę nie ma sensu. Crop w aparacie poza kątem widzenia obiektywu niczego nie zmienia. Nożyczki i wycinek kawałka filmu są wystarczającym "dowodem" w sprawie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-10-2007 o 11:03 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów