Strona 8 z 23 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kolaj: Nie odnosiłem się do samej skali odwzorowania (a tą rozumiem) tylko do zdania że teoria sprzed lat 40 się nie sprawdzają. Fotografia opiera sie na zjawiskach i prawach fizyki, a te są raczej niezmienne.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jest tu kilku kolesi, którzy nie mają bladego pojęcia o czym piszą. Dodatkowo, nie potrafią przeczytać co im życzliwi ludzie tłumaczą. Widać nie ma sensu, szkoda język strzępić.

P.S> pisząc to nie zrobiłem 500 zdjęć, które mogłem w tym czasie zrobić. Nie jestem jednak uboższy, bo wciskanie spustu migawki bez elementarnej wiedzy uważam za stratę czasu.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

elementarna wiedzą to sie popisałeś twierdząc że:
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    . Kompakt i slr mają inne obiektywy,
    .

Miasto
    Kraków

Domyślnie

People are strange, when you're a stranger
    Faces look ugly when you're alone
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Kolaj: Nie odnosiłem się do samej skali odwzorowania (a tą rozumiem) tylko do zdania że teoria sprzed lat 40 się nie sprawdzają. Fotografia opiera sie na zjawiskach i prawach fizyki, a te są raczej niezmienne.
    Wiem, że się czepiam, ale napisałeś, że parametry obiektywów odnoszą się do rozmiaru klatki. To się pytam, jakie parametry obiektywów miałeś na myśli? Choć myślę, że to było z Twojej strony po prostu "nadużycie semantyczne"
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Kraków

Domyślnie

np. winietowanie i pole obrazowe (chociaż są ze sobą powiązane).
    Ale masz rację, to byłe nadużycie
    Galeria ,
    Druga galeria,

Początki nałogu

Domyślnie

A się cieszę, że takie tematy powstają i szczerze podziwiam starych (bez urazy) wyjadaczy tłumaczących bądź co bądź podstawowe prawa optyki.

Żal mi tylko, że trolowanie jest strasznie zaraźliwe.

A wszystko zaczyna się od polityki, małysza i kubicy bo Polak jak obejrzy debatę w sejmie o budżecie, póżniej polooka na małysza, a na koniec zobaczy Kubicę na
    torze Monza to myśli, że zarzarł wszystkie rozumy i na wszystkim się zna.

Czasem przydało by się trochę pokory...

Pozdro Rychu
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Grisha, bredzisz. Zwykłe kadrowanie na ekranie zmienia GO. Zmienia ją dokładnie tak samo jak crop, bo crop nie różni się niczym od kadrowania z FF (jak słusznie wynika z dzieł graficznych Janusza) i jak TC.

Początki nałogu

Domyślnie

Masz przekadrowane zdjęcie. Jak dla mnie GO jest ta sama, ok 50cm. To jest jedynie twoje subiektywne odczucie . Proponuje najpierw zapoznać się z Fizyką, a konkretnie dział Optyka

Ja nie będę brał dalej udziału w tej dyskusji bo to tak jak by się kłócić dlaczego 2+2 to 4 a nie 5. Takie są prawa fizyki i jak ich ktoś nie zna to potem tak jest, a mi nie zależy na tym, żeby komuś wypełniać luki z Liceum. Jak dla mnie to możecie sobie traktować cropa jako powiększenie jak przez lupe, albo jako potrawę chińską.

aaa jeszcze jedno. Był przykład kompaktu. Na kompaktach ciężko uzyskać BOKEH czyli mała GO mimo że ewkiwalent jest taki sam jak dla FF (czyli też mamy doczynienia z cropem.) Dlaczego tam nie ma GO mimo że robimy na 50mm dla FF na kompakcie? (a na FF mamy)? Dlatego, że tam ogniskowa rzeczywista dla odpowiednika 50mm wynosi ok 6mm!! To tak samo jak by się zastanawiać dlaczego przy 17mm w KITcie i waląc z metra w cos też jest dużą GO.

Mylicie ODPOWIEDNIK dla FF czyli ogniskową z cropa z RZECZYWISTĄ ogniskową obiektywu. Dlatego właśnie profesjonalny fotograf czy fizyk nie używa pojęcia ogniskowa obiektywu tylko kąt widzenia obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez Grisha ; 04-10-2007 o 18:41

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Masz przekadrowane zdjęcie. Jak dla mnie GO jest ta sama, ok 50cm.
    To jest zdjęcie przycięte. Powiększ przycięty fragment do wymiarów pierwotnych a zobaczysz różnicę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 8 z 23 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów