Strona 5 z 23 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 221

Wątek: Potoczne rozumienie cropa a rzeczywistość (i co z tego wynika)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    A nie prościej będzie sobie zakodować, że crop działa dokładnie tak na obraz jak TC? Na cropie Canona dostajemy taki sam obraz (w sensie kąta widzenia i GO) jaki dostalibyśmy z tym samym obiektywem i TCx1,6 na FF. Prościej się nie da.

Ale to NIE jest to samo. TC zmienia ogniskową obiektywu i zmienia się powiększenie.

Jak ktoś ma wątpliwości czym jest crop 1.6 to najprościej wziąć stary film (klisze) i wyciąć z niej taki zmniejszony prostokąt. To jest właśnie CROP. Nic więcej, nic mniej. Co się zmieniło? NIC poza tym, że mamy fragment całości.

Kolega canik, zdaje się, usiłuje mnie obrazić. Drogi Kolego, nie dasz rady. Już jesteś w ignore. ten ficzer jest rewelacyjnie skuteczny.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-10-2007 o 09:58

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A nie prościej będzie sobie zakodować, że crop działa dokładnie tak na obraz jak TC? Na cropie Canona dostajemy taki sam obraz (w sensie kąta widzenia i GO) jaki dostalibyśmy z tym samym obiektywem i TCx1,6 na FF. Prościej się nie da.
    Crop nie działa jak TC. Choćby z tego powodu, że zawsze jest tym samym cropem czyli wycinkiem obrazu. A TC zmienia układ optyczny obiektywu na nowy.

Edit: Wywaliłem - Janusz opisał to lepiej .

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    (....)
    Kolega canik, zdaje się, usiłuje mnie obrazić. Drogi Kolego, nie dasz rady. Już jesteś w ignore. ten ficzer jest rewelacyjnie skuteczny.
    To fakt - rewelacja .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Janusz, Kolekcjoner, mylicie się. Crop i TC pobierają wycinek obrazu za obiektywem. Efekt końcowy dla obrazu jest taki sam. Weź dowolny program do liczenia GO i wyniki Cię zadziwią . Nie zapomnij tylko przyjąć krążek rozproszenia dla cropa 1,6x mniejszy niż dla FF. Błąd w Twoim rozumowaniu polega właśnie na tym, że pobierając wycinek z FF nie uwzględniasz zmiany wielkości krążka rozproszenia i wielkości powięszenia.
    CROP DZIAŁA NA KĄT WIDZENIA I GO PRZY DANYM OBIEKTYWIE JAK TC I NIE JEST TO KWESTIA WIARY I PRZEKONAŃ LECZ CZYSTEJ MATEMATYKI.
    Dlatego niedowiarków nie zapraszam do dyskusji, tylko do obliczeń w DOFmasterze lub podobnym programie.

Jeszcze jedno podejście do tematu . Dla fotografa nie jest istotna ogniskowa, tylko kąt widzenia układu obiektyw-matryca. Kąt widzenia jest proporcjonalny do rozmiarów matrycy i odwrotnie proporcjonalny do ogniskowej. TC zmienia w tym układzie ogniskową, pozostawiając wielkość matrycy bez zmian, crop zmienia wielkość matrycy, pozostawiając ogniskową bez zmiam. SKUTEK JEST DOKŁADNIE TAKI SAM, bo z punktu widzenia matematyki jest dokładnie obojętne, czy pomnożymy mianownik przez 1,6, czy podzielimy licznik przez 1,6. WYNIK DZIAŁANIA MUSI BYĆ TAKI SAM

Praw fizyki nie zmienimy, a tym bardziej prostych reguł matematycznych
    Ostatnio edytowane przez fret ; 04-10-2007 o 10:25

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Crop to wycinek obrazu. Wycinek nic więcej. To co dalej już z tym obrazem robisz i jaki masz krążek rozproszenia to już zupełnie inna kwestia. TC to układ optyczny który zmienia ogniskową obiektywu - cały jego układ optyczny - na ogół w kierunku pogorszenia. Więc nie można mówić, że jest to samo. Co dalej z tym to już zupełnie inna kwestia.
    A i efekt końcowy dla obrazu nie jest taki sam. I nie jest to kwestia matematyki tylko praktyki .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Bląd logiczny. Kompakt i slr mają inne obiektywy, nie możesz tego tak porównywać..

tak ? na przykaład jak inne ? działaja tam inne prawa fizyki ? czy tez nie maja ogniskowych ? wez sobie jakikolwiek kompakt i i kuknij sobie co "dumnie" piesze na obiektywie. 4.5-20 mm

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Zadam przewrotnie następujące pytanie:
    mając zdjęcie z 5D z podpiętym 50mm i z 40D z podpiętym 50mm, robisz odbitki. Dla 5D robisz w formacie 60x40cm a z 40D 9x13cm. Powiesz mi które zdjęcie daje większe "powiększenie"? I co to ma wspólnego z ogniskową obiektywu.
    teraz bląd logiczy popełniesz Ty. Bo przedmiot bedzie wiekszy u mnie. A to dlatego Ze u ciebie będzie on wynosił 10 % dłuższego boku a u mnie 16 % dłuższego boku

mam wrazenie że nie mówimy o tym samym dlatego polecam czytać ze zrozumieniem http://www.canon-board.info/showthread.php?t=26461 wypowiedz nr 6
    Ostatnio edytowane przez Driver ; 04-10-2007 o 10:27

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Problem Fret polega na tym, że TC to nie czysta matematyka tylko określony układ optyczny na ogół znacznie pogarszający jakość obrazu i zmniejszający jego rozdzielczość.
    Kapitan Wagner

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

J....
    Praw fizyki nie zmienimy, a tym bardziej prostych reguł matematycznych
    Przyjrzyj się, proszę, moim bazgrołom kilka postów wcześniej. To jest prosta geometria i nie ma potrzeby mieszania do tego ani krążka rozproszenia ani żadnych innych cudów na kiju. Geometria układu się nie zmienia - odległość ognisko - nośnik (matryca) jest ta sama. Optyka się nie zmienia - to jest ten sam obiektyw. Cała reszta to wtórne przeliczenia.

TC zmienia układ optyczny. Zmienia się wszystko od powiększenia obiektywu poczynając. Zmienia się ogniskowa obiektywu więc to już nie jest ten sam układ optyczny.

Zdaje się, że pozorna zmiana powiększenia jest przyczyną podniecenia co poniektórych marzących o taniej 800-setce. To niestety optycznie jest dalej 500mm.

EDIT: O sporym pogorszeniu napisał Kolekcjoner. To pogorszenie jest naprawdę duże. Rozdzielczość optyczna obiektywu z TC leci na łeb na szyję.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-10-2007 o 10:39

Janusz,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kolekcjoner, czytaj ze zrozumieniem. Ja piszę tylko o kącie widzenia i GO. Praktyka i teoria jest taka: Jeśli zrobisz zdjęcie cropem z danego miejsca, a później zrobisz zdjęcie FF z tego samego miejsca, tym samym obiektywem z TC 1,6, następnie powiększysz oba zdjęcia do takiej samej wielkości, to pod względem kąta widzenia i GO zdjęcia będą identyczne.

Janusz, załamka . Optycznie obiektyw się nie zmienia, ale zmienia się efekt końcowy w postaci odbitki. Dla mnie to bez znaczenia co się działo po drodze. Krążek rozproszenia, to nie cuda na kiju. Obrazek z cropa trzeba powiększyć 1,6x bardziej niż obrazek z FF, dlatego zmiana krążka rozproszenia jest kluczowa dla zrozumienia działania cropa.
    Ostatnio edytowane przez fret ; 04-10-2007 o 10:46

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....
    Janusz, załamka . Optycznie obiektyw się nie zmienia, ale zmienia się efekt końcowy w postaci odbitki. Dla mnie to bez znaczenia co się działo po drodze.
    Załamać to ja się muszę. My nie rozmawiamy o odbitkach. Mówimy o układzie obiektyw-nośnik. Na odbitce "róbta co chceta" - 3:2 metry jeśli wola. Tylko co to ma wspólnego z optyką aparatu.

Janusz,

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Kolekcjoner, czytaj ze zrozumieniem.
    Dzięki za pouczenie. Postaram się. Choć przychodzi mi to z coraz większym trudem.

Ja piszę tylko o kącie widzenia i GO. Praktyka i teoria jest taka: Jeśli zrobisz zdjęcie cropem z danego miejsca, a później zrobisz zdjęcie FF z tego samego miejsca, tym samym obiektywem z TC 1,6, następnie powiększysz oba zdjęcia do takiej samej wielkości, to pod względem kąta widzenia i GO zdjęcia będą identyczne.

(....)
    Ale pod względem ostrości i jakości nie. I to właśnie pokazuje praktyka. Dlatego stawianie równości pomiędzy TC i cropem nie ma sensu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-10-2007 o 10:49
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 23 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów