Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Co tu jest nie tak? - Canon 20D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    plik ma 1.1MB, wycinek 600x600 px 1:1 ze srodka kardu
    Zrob z tego JPG, bedzie z 5 razy mniejszy a to samo bedzie widac . Albo daj full size a nie wycinek tez JPGa - tez bedzie mial ok 1.1MB. Po co tif?

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Czemu tif? Pogrzalo Cie (za przeproszeniem)? No i w ktorym miejscu tego 300D zes lapal ta ostrosc? Na test ostrosci to to sie marnie nadaje...
    nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie malo slonca, wiec pogrzanie z pomoca natury slabo mozliwe.
    czemu tif? bo wole bardziej niz jpg. ktore miejsce w 300D = kolko nastawu programow.

napisz czemu sie marnie nadaje. albo lepiej: jaki test bedzie miarodajny.
    pytam serio, pyskuwe zostawiam z boku. dopiero kupilem tego 20D, wydaje mi sie ze robi zdjecia ostre, ale po prostu nie widzialem tych zdjec nieostrych (BF/FF), linki z forum juz niedzialaly. mam tydzien rekojmi, ze moge wymienic na inny egzemplarz, pozniej zostaje mi gwarancja, wiec dlatego zalezy mi zeby sprawdzic.
    dajmy na to ze tym obiektywem (50mm/1.4) - to jakie ustawienia.

pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Zrob z tego JPG, bedzie z 5 razy mniejszy a to samo bedzie widac . Albo daj full size a nie wycinek tez JPGa - tez bedzie mial ok 1.1MB. Po co tif?
    i juz jest. ta sama nazwa, tylko rozszerzenie jpg.

a propos - bedzie widac PRAWIE to samo. JPG nawet przy jakosci max jest skompresowany.

wrzucilem dwa pliki:

_MG_4018.JPG

spd1/flash/250-f20/iso200,fullsize (700k), zapis z RAWa przez DP.

_MG_4030.jpg

spd1/160-f4/iso800/fullsize (890k), zapis z RAWa przez PS, save as web

w obu przypadkach sharpness po srodku

robilem na Parameter2 czyli suwaki na zero.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez bebop ; 29-04-2005 o 08:23

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

a propos - bedzie widac PRAWIE to samo. JPG nawet przy jakosci max jest skompresowany.
    Co nie zmienia faktu, że do oceny ostrości zdjęcia wystarczy - i nawet nie musi być w najlepszej jakości.

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Co nie zmienia faktu, że do oceny ostrości zdjęcia wystarczy - i nawet nie musi być w najlepszej jakości.
    Muflon, to jak z ta ostroscia? skoro JPG wystarczy :-) pozdrawiam

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Muflon, to jak z ta ostroscia? skoro JPG wystarczy :-) pozdrawiam
    Moim zdaniem dobrze, jak na f/20 (nie wiem zresztą skąd Ci przyszła do głowy taka przysłona przy ustawianiu ostrości). Podobnie pierwsza fotka z aparatem. _MG_4030.jpg mi się nie ładuje.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bebop, KuchateK ma rację. To zdjęcie nie nadaje się do oceny ostrości. Zerknij na świeżutki wątek Arkana o 35/1.4L http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2995 i zdjęcia testowe. Takie np. pudełko od herbaty to bardzo dobry pomysł :-D.
    Ja lubię szukać też ostrości na oczku.
    A, i proponuję lampkę wyłączyć (światło flesza podbija kontrast co wpływa na ocenę ostrości) oraz strzelić 2 fotki tj. jedna na dużej dziurce a druga na mniejszej :smile:

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Moim zdaniem dobrze, jak na f/20 (nie wiem zresztą skąd Ci przyszła do głowy taka przysłona przy ustawianiu ostrości). Podobnie pierwsza fotka z aparatem. _MG_4030.jpg mi się nie ładuje.
    a sprobuj w wolnej chwili jeszcze raz, przed chwila sprawdzalem i sie laduje. pozdrawiam

PS. serwer unixowy więc różnica mała-duża literka istotna.
    Ostatnio edytowane przez bebop ; 29-04-2005 o 09:34

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Bebop, KuchateK ma rację. To zdjęcie nie nadaje się do oceny ostrości. Zerknij na świeżutki wątek Arkana o 35/1.4L http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2995 i zdjęcia testowe. Takie np. pudełko od herbaty to bardzo dobry pomysł :-D.
    Ja lubię szukać też ostrości na oczku.
    A, i proponuję lampkę wyłączyć (światło flesza podbija kontrast co wpływa na ocenę ostrości) oraz strzelić 2 fotki tj. jedna na dużej dziurce a druga na mniejszej :smile:
    dzięki. w wolnej chwili spróbuje pstryknąć. nie mniej jakichś widocznych przewałów z ostrością nie zaobserwowałem. pozdrawiam

Miasto
    Zürich

Domyślnie

a sprobuj w wolnej chwili jeszcze raz, przed chwila sprawdzalem i sie laduje. pozdrawiam
    Załadowało. No ja tu widzę tylko że jest wysokie ISO i w miarę zadowalająca ostrość.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów