Co nie zmienia faktu, że do oceny ostrości zdjęcia wystarczy - i nawet nie musi być w najlepszej jakości.Zamieszczone przez bebop
Co nie zmienia faktu, że do oceny ostrości zdjęcia wystarczy - i nawet nie musi być w najlepszej jakości.Zamieszczone przez bebop
Muflon, to jak z ta ostroscia? skoro JPG wystarczy :-) pozdrawiamZamieszczone przez muflon
Moim zdaniem dobrze, jak na f/20 (nie wiem zresztą skąd Ci przyszła do głowy taka przysłona przy ustawianiu ostrości). Podobnie pierwsza fotka z aparatem. _MG_4030.jpg mi się nie ładuje.Zamieszczone przez bebop
a sprobuj w wolnej chwili jeszcze raz, przed chwila sprawdzalem i sie laduje. pozdrawiamZamieszczone przez muflon
PS. serwer unixowy więc różnica mała-duża literka istotna.
Ostatnio edytowane przez bebop ; 29-04-2005 o 09:34
Załadowało. No ja tu widzę tylko że jest wysokie ISO i w miarę zadowalająca ostrość.Zamieszczone przez bebop
Muflon, megapytanie: masz Ef50/1.4 i 20D. czy przy średnim świetle (pokój) takim ISO i takim obiektywie Twoje 20D zachowuje się podobnie? w sensie ostrości.Zamieszczone przez muflon
dzięki pozdrawiam
Nie wiem, jeszcze nie wpadłem na pomysł równie głupi jak testowanie ostrości przy f/22Zamieszczone przez bebop
Ale tak na wyczucie myślę, że u mnie byłoby podobnie.
Nie rozumiem Twojego problemu. Na zdjęciu pieczątki(/zszywacza/cokolwiek to jest) widać mniej więcej, że nie masz z tym szkłem problemu BF/FF, a przy f/1.4 trudno się spodziewać żylety w powiększeniu 100%.
Bebop, KuchateK ma rację. To zdjęcie nie nadaje się do oceny ostrości. Zerknij na świeżutki wątek Arkana o 35/1.4L http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2995 i zdjęcia testowe. Takie np. pudełko od herbaty to bardzo dobry pomysł :-D.
Ja lubię szukać też ostrości na oczku.
A, i proponuję lampkę wyłączyć (światło flesza podbija kontrast co wpływa na ocenę ostrości) oraz strzelić 2 fotki tj. jedna na dużej dziurce a druga na mniejszej :smile:
dzięki. w wolnej chwili spróbuje pstryknąć. nie mniej jakichś widocznych przewałów z ostrością nie zaobserwowałem. pozdrawiamZamieszczone przez p13ka