Zrob z tego JPG, bedzie z 5 razy mniejszy a to samo bedzie widacZamieszczone przez bebop
. Albo daj full size a nie wycinek tez JPGa - tez bedzie mial ok 1.1MB. Po co tif?
Zrob z tego JPG, bedzie z 5 razy mniejszy a to samo bedzie widacZamieszczone przez bebop
. Albo daj full size a nie wycinek tez JPGa - tez bedzie mial ok 1.1MB. Po co tif?
nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie malo slonca, wiec pogrzanie z pomoca natury slabo mozliwe.Zamieszczone przez KuchateK
![]()
czemu tif? bo wole bardziej niz jpg. ktore miejsce w 300D = kolko nastawu programow.
napisz czemu sie marnie nadaje. albo lepiej: jaki test bedzie miarodajny.
pytam serio, pyskuwe zostawiam z boku. dopiero kupilem tego 20D, wydaje mi sie ze robi zdjecia ostre, ale po prostu nie widzialem tych zdjec nieostrych (BF/FF), linki z forum juz niedzialaly. mam tydzien rekojmi, ze moge wymienic na inny egzemplarz, pozniej zostaje mi gwarancja, wiec dlatego zalezy mi zeby sprawdzic.
dajmy na to ze tym obiektywem (50mm/1.4) - to jakie ustawienia.
pozdrawiam
i juz jest. ta sama nazwa, tylko rozszerzenie jpg.Zamieszczone przez Vitez
a propos - bedzie widac PRAWIE to samo. JPG nawet przy jakosci max jest skompresowany.
wrzucilem dwa pliki:
_MG_4018.JPG
spd1/flash/250-f20/iso200,fullsize (700k), zapis z RAWa przez DP.
_MG_4030.jpg
spd1/160-f4/iso800/fullsize (890k), zapis z RAWa przez PS, save as web
w obu przypadkach sharpness po srodku
robilem na Parameter2 czyli suwaki na zero.
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez bebop ; 29-04-2005 o 08:23
Co nie zmienia faktu, że do oceny ostrości zdjęcia wystarczy - i nawet nie musi być w najlepszej jakości.Zamieszczone przez bebop
Muflon, to jak z ta ostroscia? skoro JPG wystarczy :-) pozdrawiamZamieszczone przez muflon
Moim zdaniem dobrze, jak na f/20 (nie wiem zresztą skąd Ci przyszła do głowy taka przysłona przy ustawianiu ostrości). Podobnie pierwsza fotka z aparatem. _MG_4030.jpg mi się nie ładuje.Zamieszczone przez bebop
Bebop, KuchateK ma rację. To zdjęcie nie nadaje się do oceny ostrości. Zerknij na świeżutki wątek Arkana o 35/1.4L http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2995 i zdjęcia testowe. Takie np. pudełko od herbaty to bardzo dobry pomysł :-D.
Ja lubię szukać też ostrości na oczku.
A, i proponuję lampkę wyłączyć (światło flesza podbija kontrast co wpływa na ocenę ostrości) oraz strzelić 2 fotki tj. jedna na dużej dziurce a druga na mniejszej :smile:
a sprobuj w wolnej chwili jeszcze raz, przed chwila sprawdzalem i sie laduje. pozdrawiamZamieszczone przez muflon
PS. serwer unixowy więc różnica mała-duża literka istotna.
Ostatnio edytowane przez bebop ; 29-04-2005 o 09:34
dzięki. w wolnej chwili spróbuje pstryknąć. nie mniej jakichś widocznych przewałów z ostrością nie zaobserwowałem. pozdrawiamZamieszczone przez p13ka
Załadowało. No ja tu widzę tylko że jest wysokie ISO i w miarę zadowalająca ostrość.Zamieszczone przez bebop