Muflon, megapytanie: masz Ef50/1.4 i 20D. czy przy średnim świetle (pokój) takim ISO i takim obiektywie Twoje 20D zachowuje się podobnie? w sensie ostrości.Zamieszczone przez muflon
dzięki pozdrawiam
Muflon, megapytanie: masz Ef50/1.4 i 20D. czy przy średnim świetle (pokój) takim ISO i takim obiektywie Twoje 20D zachowuje się podobnie? w sensie ostrości.Zamieszczone przez muflon
dzięki pozdrawiam
Nie wiem, jeszcze nie wpadłem na pomysł równie głupi jak testowanie ostrości przy f/22Zamieszczone przez bebop
Ale tak na wyczucie myślę, że u mnie byłoby podobnie.
Nie rozumiem Twojego problemu. Na zdjęciu pieczątki(/zszywacza/cokolwiek to jest) widać mniej więcej, że nie masz z tym szkłem problemu BF/FF, a przy f/1.4 trudno się spodziewać żylety w powiększeniu 100%.
te f/22 wzięło się z przypadkowego ustawienia, które zrobił kolega w pracy bo się bawił - moje gapowe, że tego nie zmieniłem. jak przepisywałem później parametry do posta to mnie coś tknęlo, bo więcej niż f/11 nie używałem dotychczas. większość zdjęć robię na dość dużej dziurze [f/1,4-2,8], także...Zamieszczone przez muflon
pytanko, czy BF/FF może występować np. tylko z jednym szkłem a zresztą może być wszystko ok?
Może tak być. Uprzedzę resztę pytań http://www.canon-board.info/showthre...hlight=BF%2FFFZamieszczone przez bebop
dzięki za link. już jestem po lekturze. trochę to dziwne i nielogiczne dla mnie: albo aparat ma problem i ma go wtedy w skutek jakiejś wady czy braku kalibracji z KAŻDYM obiektywem albo go nie ma. to trochę paranoiczne i histeryczne wierzyć że zawsze można trafić na jakiś obiektyw, który może być z BF/FF w stosunku z naszym aparatem.Zamieszczone przez p13ka
te problemy z 20-tką są typowe.
---ale jak coś o tym napisać- to już właściciele takich ustrojstw dostają 'białej gorączki' --- jeśli chodzi o te wady 20-tki ,to przynajmniej już wiem z pewnością że 350-tka bije ją pod tym względem o głowę.
--ANI RAZU mnie nie zawiodła przez ostatni miesiac ,od czasu gdy ją posiadam,a strzelam fotek ze 200,300 dziennie.....
aha! - tak przy okazji...., polecam obiektyw Sigmy 18-50 2,8 EX DC.
-po prostu bajka. - pozbyłem się moich stałek EF 28,-2,8 oraz EF 50 -2,8 - i nie żałuję - bo Sigma je przewyższa !
(do 20-tki nie radzę Sigmy stosować ..- i tak spieprzy robotę.. :-))
catcherintherye mnie jakos 20-ka tez nie zawiodla
ciekawe ile z tych 200-300 fotek nadaje sie do albumuhehehe
przeciętnie wychodzi to tak ok. 0,0003 % czy coś koło tego :-)) - ale nie z powodu tego że aparat robie nieostre fotki oczywiście ,tylko że tak powiem ze wzgląd na okoliczności natury artystycznej..:-))
- no dobra. ,przesadziłem. - raczej będzie to pomiędzy 50 do 100.
a przeciętnie ok.7 idzie w świat miesięcznie.
( "w świat" ,w sensie dość dosłownym nawet.. - zdziwi ł byś się..:-)
Zamieszczone przez catcherintherye
catcherintherye, pracujesz jako fotoreporter?
nie całkiem. - choć coś z takiej pracy w tym jest.,bo też łapię jakieś sprawy że tak powiem 'na gorąco'.
-- nie zajmuję się fotografią zawodowo ale......jak by to ująć ,by nie urazić nikogo,nie mam w Polsce specjalnie konkurencji :-))
- i to ci musi narazie wystarczyć.
;-)
ps. może dlatego jestem troszku rozwydrzony..?- nie wiem..
Ostatnio edytowane przez catcherintherye ; 04-05-2005 o 01:16