Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Użycie filtrów

kolumb
    Guest

Domyślnie Użycie filtrów

Tematów o filtrach było wiele, ale w większości doszukałem się co kupić. Moje pytanie natomiast jest z trochę innej beczki, co zmienia się przy fotografowaniu z użyciem filtru. Nie chodzi mi o efekty a o to na co zwrócić uwagę powinien fotograf, nie wiem zmienić rodzaj pomiaru światła, przesłonę zwiększyć/zmniejszyć ? Ja narazie dorobiłem się mojego pierwszego filtru Hitech ND 0.9 grad soft.

I jeszcze jedno pytanie, z jakimś 2 filtrem warto go stosować jednocześnie (głównie chodzi mi o fotografie krajobrazowe i niebo)

Domyślnie

Jeżeli dokręcisz jakiś filtr, jakikolwiek, a bedzie on miał wpływ na obniżenie ilości wpadającego na matrycę światła, to przecież światłomierz to zauważy i pokaże Ci, że zdjęcie będzie niedoświetlone. Jeżeli chodzi o filtry to z tego co wiem raczej nie stosuje się dwóch (kilku) filtrów jednocześnie.

kolumb
    Guest

Domyślnie

zastanawiałem się nad pomiarem świetła przy połówkach

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gdzies byl juz o tym watek na forum i odpowiedz byla taka, ze trzeba sie samemu nauczyc kiedy mierzyc swiatlo z filtrem a kiedy nie
    Swoja droga, ten sam filtr wlasnie do mnie idzie
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolumb Zobacz posta
    ...nie wiem zmienić rodzaj pomiaru światła, przesłonę zwiększyć/zmniejszyć ? Ja narazie dorobiłem się mojego pierwszego filtru Hitech ND 0.9 grad soft.

I jeszcze jedno pytanie, z jakimś 2 filtrem warto go stosować jednocześnie (głównie chodzi mi o fotografie krajobrazowe i niebo)
    Pomiaru światła z filtrem połówkowym powinno dokonywać się przed włożeniem filtra - w końcu chodzi o przyciemnienie "czegostam". Filtr powinno ustawiać się z wciśniętym przyciskiem "podglądu głębi ostrości" czyli z przymkniętą przysłoną do takiej jaka będzie na zdjęciu.

EDIT: wiem, są wyjątki ale to długi temat - zachęcam do przeczytania:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632

Dwa filtry są niezbyt dobrym pomysłem. Znacznie zwiększają szansę na wewnętrzne odbicia i różnego rodzaju "duszki" i "flary" na zdjęciu. Filtry połówkowe mają różne gradacje i w zależności od warunków trzeba wybrać odpowiedni filtr.

EDIT: Niestety trzeba mieć połówek kilka 0.3, 0.6, 0.9, hard, soft (razem wychodzi 6 szt)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 03-10-2007 o 20:55

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

kolumb
    Guest

Domyślnie

a jeden filterek 103 zł :/

Dzięki Janusz za wyczerpującą informacje

Uprawnienia umieszczania postów