Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Zamiennik dla cropa osłony p/s Sigma 17-35 f2.8-4

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie Zamiennik dla cropa osłony p/s Sigma 17-35 f2.8-4

Przy stosowaniu obiektywów przeznaczonych dla pełnoklatkowych body z korpusami z matryca APS-C można pozwolić sobie na węższe i dłuższe osłony p. słoneczne.Wiadomo że osłony canona można podmienić a co z sigmą?

Mój konkretny problem to osłona Sigmy 17-35/2.8-4, obiektyw w pełni mi odpowiada poza jednym, zachowanie pod światło lub przy ostrym przednio - bocznym świetle. Robię tym szkłem zdjęcia w pracy dokumentując stan środowiska itp. i nie mam możliwości wybrania sobie dogodnej godziny z lepszym światłem. Czasem też mam zbyt zajęte ręce by móc przysłaniać dłonią obiektyw.

Pytanie w zasadzie już padło, ale jeszcze raz konkretnie: Czy istnieje alternatywa dla oryginalnej osłony, która lepiej chroniła by obiektyw przed utratą kontrastu itd. ?
    podpis...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Konkretnie Ci nie powiem, bo po prostu nie wiem,

ale mogę podpowiedzieć, że musisz się przyjrzeć osłonom od Sigm 28-70, 24-60, 24-70 oraz stałek 24/1,8 i 28/1,8.
    Na początek rozpoznać średnicę mocowania filtra, potem wybrac te co maja identyczną z Twoim i szukać posiadacza aby przypasować.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

Dzięki gwozdzt za naprowadzenie na dobre tory

Pogooglałem trochę i w zasadzie 80% odpowiedzi mam, znaczy wiem czysto teoretycznie jakie osłony będą pasować, z technicznego punktu widzenia. Pozostaje pytanie czy nie będą winietować itp? Choć to może sie chyba tylko zdarzyć przy wersji ekstremalnej :wink:
    Zrobiłem małe zestawienie na szybko z tego co podałeś. Aaa... może się komuś przyda w przyszłości :razz:

Osłona u nas jest tylko z tego co znalazłem w Foto-Net w Sopocie.... 147 zł i to tylko na zamówienie ( z tego co widać na ich stronie). Więc chętnie bym obadał taką osłonę zanim "wywalę" ;-) taka kasę w błoto.

Może ktoś z Trójmiasta ma któreś ze szkiełek z tabelki? Może będzie miał ochotę spotkać się na jakąś kawę na testy? Kontakt na PW lub maila.

EDIT:

Tak się zacząłem zastanawiać czy może nie prościej kupić gumianą chińszczyznę za 30 zł...?
    Ostatnio edytowane przez SimOn! ; 03-10-2007 o 22:11
    podpis...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

28-70 tak szybko nie skreślaj, tylko przyjrzyj się starszym modelom o tych ogniskowych. Wcześniej miały wiekszą średnicę (ale nie pamiętam czy 72mm czy właśnie 77mm, choć możliwe, że były jedne i drugie, bo trochę wersji tego było...)

70-200 natomiast od razu skreśl, bo to zdecydowanie za głęboka doniczka i na 100% będzie mocno winietować.

PS. z tego co widzę po symbolach, to wspólna część jest LH825_xx i wg mnie powinny Ci pasować osłonki od 24-60, 24/1,8 i 28/1,8
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 04-10-2007 o 08:34
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów