Pokaż wyniki od 1 do 10 z 250

Wątek: Akumulator BP-511A Zamiennik

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    ....
    Jeżeli mamy trzymać się fachowej nomenklatury to nie nominalnego a znamionowego (bardzo często popełniany błąd)....
    Kurde, spędziłem trochę czasu i sprawdziłem. Cała literatura anglojęzyczna mówi dość wyraźnie "nominal voltage", niemiecka "nennspannung", francuska "tension nominale", włoska "tensione nominale" i hiszpańska "tension nominal" - tłumaczenia polskie też "napięcie nominalne".

Jeśli trzymać się definicji napięcia znamionowego to jest to napięcie, które może zostać podane na urządzenie... a więc bateria (bateria to "zestaw ogniw" i nie ma znaczenia czy są ładowalne czy nie) ma raczej napięcie nominalne a silnik elektryczny (odbiornik) napięcie znamionowe.

Ale ja się nie znam ja jestem głupi marynarz a nie elektryk.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jeśli trzymać się definicji napięcia znamionowego to jest to napięcie, które może zostać podane na urządzenie... a więc bateria (bateria to "zestaw ogniw" i nie ma znaczenia czy są ładowalne czy nie) ma raczej napięcie nominalne a silnik elektryczny (odbiornik) napięcie znamionowe.
    Mówiąc najprościej, pojęciem napięcia znamionowego posługujemy się wtedy kiedy odnosimy się do napięcia zasilającego dane urządzenie lub do napięcia jakie dane urządzenie może wytwarzać/wytworzyć. Pojęciem napięcia nominalnego posługujemy się wtedy kiedy odnosimy się do napięcia instalacji elektrycznych (sieci/linii zasilających, instalacji rozdzielczych itp.) - przynajmniej tak to funkcjonuje w przemyśle, oraz w taki sposób jest to rozróżniane na wydziałach o profilu elektrycznym wyższych uczelni technicznych.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 02-05-2009 o 21:29
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów