Strona 16 z 25 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 250

Wątek: Akumulator BP-511A Zamiennik

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja mam kupiony wlasnie ten z baltrade - tylko dlatego ze moglem podjechac i kupic na miejscu Jak narazie zrobilem 124 zdjcia - czesciowo z lampa wbudowana - i wskaznik bateri nawet nie ma ochoty pokazac ze jest cos mniej niz full Aku naladowany 7.04 i ciagle trzyma

Domyślnie

Ja mam Phottixa od lutego, czyli ledwo 2 miesiące. Jak na razie sprawuje się dobrze.

Domyślnie

a ja zakupiłem jednak tego zamiennika premium gold.. zobaczymy co to będzie

hasju
    Guest

Domyślnie

Witam, jakiś czas temu zakupiłem do mojego EOSa 50D zamiennik BP-511A --> Active Jet BP-511 (bez litery A) za ok. 50zł. Co ciekawe na opakowaniu pisze napięcie 7,2V (A oryginał canona ma 7,4V). Na razie tylko naładowałem tę baterię na canonowskiej ładowarce (bez problemu) i na chwilę podłączyłem do mojej puszki (wszystko działa i zrobiłem nawet kilka zdjęć). I wrzuciłem do torby. Czyli dalej nie korzystam bo nie wiem czy to źle że kupiłem taki zamiennik, i boję się że uszkodzę sobie aparat. Niepokoi mnie ta różnica w napięciu.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

nie bój się .. nie uszkodzisz.. jakby było dużo wyższe napięcie to i owszem,, przy za małym najwyżej nie ruszy.. ale przy takiej różnicy to nie ma się co przejmować..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

hasju
    Guest

Domyślnie

Ok, dzięki za info. Za kilka dni będę robił dużo zdjęć w studiu fotograficznym i pewnie jedna bateria (oryginalna) nie wystarczy i spróbuję tę drugą. Jak będę miał pogląd, to podzielę się z wami informacją.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Na chwilę obecną TUTAJ można dostać Hahnela w cenie niższej niż allegrowej

Dostępny - ja już zamówiłem.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Bakterie Li-Ion (wszystkie a więc i BP-511) mają:

- napięcie 3.6V/ogniwo
    - maksymalne napięcie ładowania 4.1 V/ogniwo (nie przekraczać!!! grozi samospaleniem)
    - maksymalny prąd ładowania 1C
    - napięcie poniżej którego grozi śmiercią 2.5 V/ogniwo (nie rozładowywać poniżej tego napięcia!!!)

UWAGA: Ważne jest zbalansowanie ogniw w pakiecie (wyrównanie napięć) więc ładować powinno się ładowarką z balanserem.

7.4 V mogą mieć dwa ogniwa LiPo (litowo polimerowe) ale tych się nie stosuje w foto. Dają ogromne prądy nawet rzędu 60-70A ale mają skłonność do samopalenia. Z niewiadomych przyczyn Canon sygnuje bakterie napięciami jak Li-Po chociaż są Li-Ion.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ...maksymalny prąd ładowania 1C...
    Co to za jednostka?

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Z niewiadomych przyczyn Canon sygnuje bakterie napięciami jak Li-Po chociaż są Li-Ion.
    Nie tylko sygnuje. Jeżeli chodzi o ogniwo BP-511 oraz jego odpowiedniki, to fizycznie składa się ono z dwóch połączonych szeregowo podstawowych ogniw Li-Ion, które to w konsekwencji wytwarzają napięcie równe w przybliżeniu 8 V.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

ok. 1-2 miesięcy temu kupiłem zamiennik BP-511 w Baltrade - MAX-Power Li-Poly (2500mAh) przeszedł 2-3 cykle ładowania/rozładowania i teraz zaczęły się problemy, aparat po zrobieniu kilku zdjęć (najczęściej w serii) stwierdza że karta pamięci jest zapełniona albo uszkodzona albo zgłasza problemy z zasilaniem (nie pamiętam dokładnej treści komunikatów zgłaszanych przez puszkę) - jednym słowem cyrk. W tym samym czasie taki sam akumulator kupiła też koleżanka i u niej pojawiły sie podobne problemy.
    Wczęsniej miałem raczej pozytywne doświadczenia z zamiennikami - nawet tego samego producenta, tyle że innego typu - do 350D.

Strona 16 z 25 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów