Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Konwertery makro // Karty SD do Canona

Coś już napisał Awatar DeMarcus

Arrow Konwertery makro // Karty SD do Canona

Witam, mam 2 pytania:

Jestem zainteresowany kupnem konwertera makro. W zasadzie w grę wchodzą
    Raynox DCR-250, Raynox MSN-202 i Raynox MSN-505. Chciałbym poznać dokładniej ich wady i zalety.słyszałem, że MSN-505 ma zbyt małą GO i trudno z nim utrzymać zdjęcie (jest też dość drogi jak dla mnie). Posiadam Canona S2IS, wraz z tuleją 52mm. Lubię makrofotografię, robaczki i roślinki, a głębia „fabrycznego” makro jest jak dla mnie zbyt duża. Jak wyglądałoby połączenie S2 z tymi konwerterami, który będzie najbardziej odpowiedni dla, powiedzmy, zaawansowanego fotoamatora? Czy ktoś mógłby mi wysłać jakieś zdjęcia robione podobnym zestawem? Ewentualnie czy dobrze można wykorzystać te konwertery w lustrzankach?

Drugi problem…
    Narazie posiadam 1GB kartę i pomyślałem o kupnie większej. Nie wiem jednak, czy aparat zobaczy np 4GB kartę...wiecie może czy aparat ma jakieś limity co do pojemności kart i czy w S2 ‘widoczna’ jest różnica w szybkości Ultra2 i Extreme3?
    Ostatnio edytowane przez DeMarcus ; 02-10-2007 o 22:35

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Jeśli mam coś polecic z tych konwerterów, to z czystym sumieniem mogę polecic DCR-250, dużo łatwiej się z nim pracuje. Korzystałem z DCR-250 oraz MSN-202 (ten jeszcze mam) i z DCR-250 można spokojnie wyjśc w plener i coś pstrykac, z MSN-202 jest strasznie ciężko, gdyż głębia jest na prawdę zbyt mała.
    Poniżej dwa przykłady wykonane za pomocą SONY DSC H2

1. DCR-250 (ogniskowa w ekwiwalencie dla FF to około 200mm)
    2. MSN-202 (ogniskowa w ek. dla FF to 210mm)
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To może i ja coś się dowiem.mam Canona 400d i moje pytania brzmią:
    -na jakiej zasadzie działa taki konwerter ( nigdy nawet nie miałem czegoś takiego w ręku więc nie wiem )
    - czy z takim konwerterem normalnie robi się zdjęcia czy jest to trudna sztuka
    - na jaki obiektyw się go używa?Większy,mniejszy?
    - czy lepszy jest MSN-202 czy DCR-250 jaka jest różnica?
    Ostatnio edytowane przez wojtek_j ; 02-10-2007 o 23:55

Miasto
    Vava

Domyślnie

- zasada taka sama jak przy soczewkach typu +1d itd.
    - normalnie jak normalnie, ostrzenie odbywa się w większym stopniu przysuwając się lub oddalając od fotografowanego obiektu
    - większy mniejszy ? rozwiń tą myśl
    - zdecydowanie DCR-250 będzie lepszym rozwiązaniem, odległośc ostrzenia wyniesie około 8-12cm, w przypadku MSN-202 jest to 1-5cm.
    Chyba że chcesz fotografowac mrówki i obiekty nie większe niż 5mm to MSN-202 będzie świetny
    Powyżej masz dwa zdjęcia, pełne klatki zmniejszone tylko do tego rozmiaru. No i jak widac z pomocą MSN-202 można zabrac się za badanie kształtu płatków śniegu

A tak w ogóle to do lustra już lepiej kupic obiektyw makro, bo konwertery to tylko półśrodki.

P.S. Zdjecia powyżej były robione kompaktem, więc w przypadku lustra trzeba wziąśc pod uwagę jeszcze mniejszą GO.
    Ostatnio edytowane przez esteper ; 03-10-2007 o 09:29

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Coś już napisał Awatar DeMarcus

Domyślnie

No, to już się czegoś konkretniejszego o konwerterach dowiedziałem, za co serdecznie dziękuję ;-). Pozostała jeszcze kwestia limitów pojemności kart do mojego S2...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak nie napisałem dokładnie o co mi chodziło w obiektywach bo myślałem że konwerter kupuje się pod dany obiektyw i nie wiedziałem iż jest uniwersalny.Tyle że ja nie wiem ile będę robił zdjęć macro dlatego szkoda mi na obiektyw typowy do macro wydawać.Jedyny jaki mam z funkcją macro to Tamron 28-200 ze średnicą 72.A do jakiej wielkości da się konwerter zamontować?
    Ostatnio edytowane przez wojtek_j ; 03-10-2007 o 16:39

Miasto
    Vava

Domyślnie

Można zamocowac go do obiektywów o średnicy mocowania filtrów od 52 do 67mm.
    Jeśli faktycznie chcesz konwerter, to lepiej DCR-250 szczególnie że będziesz go używał z lustrem.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Należy uważać przy zakupie konwerterów do lustrzanki, a dokładniej należy wcześniej sprawdzić współpracę danego konwertera z danym obiektywem. Nie tyle chodzi o głębie ostrości (chociaż wiadomo, że im większe powiększenie tym mniejsza GO), ile o winietowanie.
    Swego czasu sprawdzałem raynoxa250 z tamronem 28-75/2,8 na 5D i niestety porażka - winieta była tak duża, że dyskwalifikowała.
    Oczywiście inaczej będzie na niepełnej matrycy, ale czy na pewno bez winiety?
    Zakres średnic mocowania podawany jest w opisach konwerterów.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Z konwerterami to prawda. Co prawda makro nie uzywalem ale na 17-50 nakladalem szerokokatny i pomimo fajnej ogniskowej to wineta i abberacje skutecznie zniechecily. Jesli chodzi o makro przy lustrzankach to i tak namawiam do upolowania nawet uzywana Sigme 105 niz bawienie sie w soczewki makro. Tym bardziej ze nawet makroobiektyw wykorzysta sie do innych celow rowniez.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może mi ktoś powiedzieć jakie ma się ustawienia aparatu do zdjęć makro?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów