Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: D70 vs 350d (nie chodzi o wywołanie wojny ale o poradę)

Mieszany widok

Domyślnie D70 vs 350d (nie chodzi o wywołanie wojny ale o poradę)

Witam wszystkich!!!!!
    Mam pytanie.
    Mianowicie mam zamiar kupić lustrzankę cyfrową. Do tej pory fociłem troszkę starym ale jarym AE1. 8)
    Możecie powiedzieć mi coś na temat D70 i 350D? Co doradzilibyście mi kupić.
    Dodam że sprzedałem wszystko także wybór systemu mam wolny.
    Interesuje mnie wasze zdanie...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ciezkie pytanie, bo co czlowiek to opinia... chociaz w zaleznosci od forum, opinie beda ukierunkowane w jedna badz 2ga strone

zdradz co fotografujesz i jakie masz oczekiwania od sprzetu

Domyślnie

Fotografuje wszystko co wpadnie pod obiektyw... A tak na poważnie to troszkę portretu, widoczki, zdjęcia rodzinne , w nocy. Nie mam ściśle określonej specjalizacji...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

no dobrz... a oczekiwania? przeciez wiesz mniej wiecej czego wymagasz od sprzetu, skoro wybierasz pomiedzy tym a tym body? jaka gotowka dysponujesz na aparat + osprzet i jak bardzo chcesz pozniej go rozwinac..?

kurcze.. wysil sie troche - to tobie powinno na tym zalezec...

Domyślnie

Potrzebuję solidnego sprzętu, zależy mi na jakości. Mam w tej chwili 4000PLN na zestaw kitowy, Na początek. Później jakaś lampa błyskowa, może jasna 50ka no i jakiś większy zoom , może 70-300.
    Będzie to moja pierwsza cyfrówka więc raczej problemów ze starymi nawykami co do ergonomii nie będę miał. Tak więc myślę że wybór systemu mam nadal wolny.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

zapewne sporo czytales juz w tym temacie, wiec nie uslyszysz nic nowego..

w tej kwocie najlepsza jakosc zdjec oferuje 350D - raz, to spora matryca.. dwa, duzo mniej szumi niz D70.. zwlaszcza przy wysokich czulosciach

do zdjec z fleshem wybral bym chyba ogolnie system nikona, bo jakos lepiej sobie z tym radzi - ale niestety z opinii userow D70 nie jest tak rozowo.. trzeba sie sporo nameczyc aby aparat poprawnie zaczal naswietlac. byc moze nowe serie aparatu nie posiadaja juz tego bledu

olal bym to ze D70 ma synchro z fleshem 1/500s bo tak naprawde uzywal bedziesz tego bardzo sporadycznie.. a jesli juz, to flesh blyska wtedy z 1/16 badz 1/32 mocy lampy.. nie pamietam szczerze mowiac

kitowy zestaw nikona da ci wieksza swobode z tego wzgledu iz 18-70 ma wieksza rozpietosc ogniskowych. jest soldniej wykonany - o jakosci optycznej sie nie wypowiadam bo wszystko zalezy od egzemplarza.. ale ani nie jest szybszy od kita canona.. ani tez.. .......

bierz pod uwage ze ktorego bys nie wybral, moze miec back- lub front-focusa - chociaz chyba szybciej liczyl bym na to w nikonie niz nowym canonie

jasne 50'tki obu systemow kosztuja podobnie, wiec rybcia na co sie zdecydujesz - nikon, canon, minolta.. wszystkie daja podobne rezultaty

pozostaje kwestia solidnosci sprzetu - i D70.. i 350D.. sa z plastiku.. "chamskiego" plastiku. o ile nie majac porownania moga wydawac sie OK, to wystarczy na krotka chwile wziac do reki D7D czy tez Olka E1 aby zrozumiec co znaczy dobrze zbudowany aparat napewno ani nikon, ani canon nie peknie jak go mocniej sciniesz - ale nie bedzie to trwalosc 10D czy 20D ktore sa polke wyzej

o ergonomii uzytkowania pisal nie bede bo to kwestia gustu.. i sprawa indywidualna, ale 350'tka ma u mnie sporego minusa (znajdziesz na forum)... zreszta tak jak i nikon, ze wzgledu na brak mozliwosci podpiecia uchwytu do zdjec w pionie

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Wszystko to prawda co pisze Czacha ale jeszcze warto dodac jedna generalna uwage.

Kupujac ten lub inny aparat nie kupujesz tylko samego aparatu ale ladujesz sie w caly system. Bedziesz mial Canona to musisz pamietac ze ewentualna przesiadka na Nikona czy Minolte moze po pewnym czasie byc zbyt kosztowna by byla oplacalna. Wszystko zalezy od tego ile zainwestujesz w sprzet. Dlatego nie nalezy myslec "co lepsze 350D czy D70" a raczej "co mi bardziej odpowiada - system Canona czy Nikona (patrzac na calosc - obiektywy, lampy, osprzet, itd.)". Puszke i tak najlatwiej zmienic (na inna tego samego producenta oczywiscie) gorzej z wymiana wszystkiego gdy po pewnym czasie okaze sie ze masz aparat i 5 obiektywow ktore z body innej firmy nie beda wspolpracowac.

Domyślnie

no mniejwięcej o taką odpowiedź mi chodziło...
    teraz nie pozostaje nic jak się pociąć szarym mydłem...
    Wcale mi to nie pomogło...wrecz przeciwnie moje dylematy są coraz większe... Ale będę je musiał jakoś rozwiazać. może natchnienie przyjdzie jak przymierze obydwa do ręki...

Dzięki...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja bym bral Canon'a. Nie dlatego ze go mam... Nikona macalem i analizowalem system (zawsze mozna zmienic ) i jakos tak... nie bardzo... chyba sie nie zdecyduje...

Nowa matryca... Zwlaszcza do zdjec w nocy swietne... Szumy lux... 2mpix wiecej. Matryce Canon robi dla siebie... Napewno robi tak zeby byla dobra. Nikon po kilkunastu miesiacach od ostatniego aparatu do tego teoretycznie istniejacego d50 dalej upycha ten sam wynalazek co do dziadka d70...

E-TTL II poprawil troche jesli chodzi o lampy... System powinien byc obecnie porownywalny do tego Nikonowego pod wzgledem efektow. Co do synchro 1/500 to po pierwsze tego tak bardzo nie widac bo lampa i tak blyska duzo duzo krocej i praktycznie wszystko sie rozbija o czas otwarcia migawki. Po drugie jesli blyska wtedy slabiej to o kant d... Tak mozna i HSS uzywac i w Canon'ie z czasami 1/2000 ze zmniejszona moca lampy. Lampy sie trzeba z danym aparatem nauczyc uzywac. Kiedys byl sam manual i robiono zdjecia... Jak ktos malo umie i nie wie co robi to i Nikon'a i Canon'a nie opanuje.

M42 sie moze przydac... Nawet jesli nie teraz to kiedys... Wchodzisz w system... to nie zakup kopmakta. To samo porownywanie obiektywow kitowych... Kiedys i tak wiekszosc pewnie kupi wiecej szkiel o lepszej jakosci, a tutaj chyba i Nikon i Canon wychodza podobnie... Canon zapowiada dobre i tanie szkla EF-S i powoli cos dlubie. Po Canonie napewno mozna sie spodziewac ze beda.

Wadliwe modele trafiaja sie napewno po obu stronach... W Canon'ie jest chyba jednak wiecej sprzetu do wyboru, zwlaszcza body...

Ergonomia i efekty generowane zaleza od czlowieka... Zwlaszcza efekty. Jak wejdziesz w dany system to nie bedzie Ci lezal Nikon... jak bedziesz mial Nikon'a to nie bedzie Ci pasowal Canon. Jak troche pouzywasz danego aparatu to nawet nowszy model tej samej firmy z podobna filozofia obslugi moze Ci nie podchodzic... Kwestia przyzwyczajenia.

Nikon ma jedna wade... Nowe body to u nich takie troche slabe sa... Obrazki na www i instrukcje to sobie mozna... U canon'a wiadomo... Wtedy ma byc, sa plotki i jest faktycznie. U Nikon'a to tak troche... hm... wiadomo ze ma byc, ale kiedy to nikt nie wie.

350'tka ma jedna wade... Jest troche mala. Ale bez przyzwyczajen rozmiar nie ma znaczenia i da sie jej uzywac... Dwa ze ma grip'a ktorego mozna dopiac i trzy ze jest lepsza alternatywa na przyszlosc az do 1ds mkII na samej gorze Jak ktos potrzebuje solidnego aparatu to ani d70 ani 350'tka sie tak naprawde nie bardzo nadaja.

A jak ktos chce dobre zdjecia to chyba jednak miec lepiej lepsza technologicznie matryce i caly aparat jak ladniejszy plastik na body. Na ladne body to sie kolorowe kompakty pod kolor ubrania kupuje
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 06-04-2005 o 21:02
    ...

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Witam wszystkich !
    W ramach tematu Canon D350 vs. Nikon D70 mam następujące pytanie :
    - który z tych aparatów jest wygodniejszy dla okularników ( punkt oczny, korekta wzroku, etc ) ?
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 06-04-2005 o 21:51

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów