Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: D70 vs 350d (nie chodzi o wywołanie wojny ale o poradę)

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar stolo
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziemna
    Robię 300D fotki na obiektywach M42 16mm i 500 mm. Wyniki są fajne, ale upierdliwość ostrzenia na tej idiotycznej matówce jest znaczna, a i procent nietrafionych też bardzo duży. To raczej sprzęt dla kogoś, kto ma dużo czasu i nie zraża się niepowodzeniami... Na co dzień się nie nadaje.
    No i o to mi chodziło. Na co dzień, obiektyw kitowy w sytuacjach skrajnych - M42.

A do tematu to wnosi jedynie tyle, że Canon daje taką możliwość a Nikon nie.

stolo

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Przy przesłonie 20 czasy będą na poziomie paru sekund, zdjęć nagim kąpiącym się panienkom nie zrobisz , no i wyłażą brudy na matrycy. Ja do M42 nic nie mam, sam używam do makro i mam zamiar dokupić jeszcze parę sztuk
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cychol, brudy na matrycy chyba przy takiej ogniskowej i f nie wyjdą. GO pewnie będzie podobna, jak 50@f4 (nie chce mi sie liczyc, więc strzelam)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Gregg,najlepiej wez oba aparaty,zrob pare fot i porownaj.Moze sie okazac,ze 350-tka,choc ma lepsza matryce,robi gorsze zdjecia z kitem niz Nikon.Wtedy trzeba bedzie dokupic do niej np L-ke 17-40 (do"widoczkow" bedziesz potrzebowal szerokich ujec),ktora kosztuje nastepne 3tys zl.
    Poczekalbym tez na Nikona D 50.Body ma kosztowac ok 2200,zaokraglijmy to nawet do 2500,do tego kit Nikona 18-70 za jakies 1000zl ,razem3,5tys.,i juz mozna cos tym pstrykac.
    Ktos tu pisal,ze na korzysc Canona przemawiaja m.in."tanie i dobre"szkla z mocowaniem EF-S.To,za przeproszeniem,bzdury.Poszukaj sobie w necie informacji na temat obiektywu EF-S 17-85 (4-5,6)IS.Jak juz sie dowiesz jak bardzo "dobry" jest to obiektyw,sprawdz jak rownie "tani".
    Nie chce Cie pchac w objecia Nikona,ale Canon ma duze problemy jezeli chodzi o obiektywy do cyfry,na dzien dzisiejszy przynajmniej.Sam mam podobny problem.Do tej pory maialem tylko Canony,ale coraz czesciej spogladam w strone Nikona.
    Pozdrawiam i powodzenia

Question

Tak na marginesie to o ile pamiętam to brudy są zależne od względnego przymknięcia przesłony, a nie od bezwzględnej jasności obiektywu. Inaczej mówiąc jeśli mam super "jasne" f/20 przy pełnym otworze to nie będzie tego widać jak przy prime'ie z przesłoną przymknięta do f/22.
    Dobrze mówię?

Poszukaj sobie w necie informacji na temat obiektywu EF-S 17-85 (4-5,6)IS.
    Jak na potrzeby amatorskie EF-Sy są moim zdaniem całkiem niezłe.
    Do 1Ds tego może nie należy podpinać (i tak nie można), ale do domowego pstrykania jest ok. Robiłem tym EFSem zdjęcia przez weekend i nie zauważyłem jakiś fatalnych rezultatów. Owszem no 16-35L to nie jest, ale też i nie miał nim być. Moim zdaniem za dużo osób, miesza z błotem/wychwala pod niebiosa szkła, których nie używa, albo nie ma pojęcia czego można się spodziewać po danym szkle. Ale to OT

Do tej pory maialem tylko Canony,ale coraz czesciej spogladam w strone Nikona.
    No a mój kumpel z D70 chętnie zmieniłby na Canona. Jak to jest, że ludzie skaczą z kwiatka na kwiatek... (podobnie jest w komórkach, co chwila inny operator bo tematen był zły...)
    Ostatnio edytowane przez tiberek ; 07-04-2005 o 22:49

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tiberek, nie. Brudy pojawiają się dokładnie tak, jak GO. Czyli zależą od ogniskowej i ustawionej przesłony. Pełna przesłona jest bez znaczenia.
    http://hazan.emiasto.com.pl/showpost...&postcount=104
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Czyli ciemne (z definicji) szkło f/20 będzie też wysycać brudy? hmmm...
    Dobra, nie będę polemizował, bo to OT.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Tiberek,nie rysowal czasem bardzo miekko?nie mial aberacji chromatycznej?kupil bys to szklo za 2,5tys?co twoj znajomek mowi o swoim szkle w D70?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ej... bez przesady... Mto 1000 ma f10. Tyle to sie w dzien na iso 100 czesto przymyka i nie ma czasow rzedu sekund. Nawet jak dopiac TC 2x i byc dwie przyslony w plecy to da sie tym zdjecie zrobic... Jest pozatym wysokie iso niskoszumne wkoncu w tych cemosach nowych po cos i mozna korzystac.

Takie ogniskowe pozatym nie sa jasne. Popatrzcie na lustra astro... tam 1000mm f8 to jasny "obiektyw"... Ma z poltora metra dlugosci i paredziesiat cm srednicy.

A EF-S'y to dopiero wyszly. Kit'a porownujecie do eLek, 10-22 chwalicie i rownacie do 16-35 a opinie o tandeciarstwie calosci wyrazacie na podstawie nie najlepszego 17-85... Eeeee...

To cos jak ff/bf... Jedno body na iles ma problem, paru innych mysli ze ma problem i w efekcie wszystkie 20D sux.

Drogie sa moze i narazie (zwlaszcza kit ), ale to poczatek. Canon juz dostal opieprz od uzytkownikow za cos co mialo byc tanie i jest efektywnie 30% drozej i zapowiadaja obnizki. Trzeba poczekac az chlopaki zedra z bogatych snobow i zaczna robic wiecej... wtedy bedzie taniej Wszystkie nowosci sa na poczatek drogie... Nie tak dawno ciezko bylo o dslr'a ponizej 2.5k$ a dzisiaj mozna dostac za 6-7 paczek nowe body. A wiekszy format i nowe mamaje?

Marketing jest jaki jest... A Canon to nie Nikon... Nawet jutro moga wypuscic swietny tani obiektyw ef-s i napewno to zrobia... Po to napewno pakowali nowy standard... Cyfry tez byly drogie i gowniane...
    ...

Domyślnie

Akurat o szkłe w D70 dużo nie rozmawiałem, bo mnie to nie interesowało wtedy za bardzo.

Co do EFSa to moim zdaniem generalnie dałbym mocną 4 z adnotacją, że i owszem, rogi są miękkie, szczególnie przy 17mm i pełnym otworze. Podobnie jest z CA, trafia się przy f/4. Czy kupiłbym za 2,5kzl.. za 2kzł lub mniej prawdopodobnie tak Nie jestem (jak to ładnie ujał muflon) "onanizatorem sprzętowym" i nie robię fotek do NG, tylko w najlepszym razie dla siebie "w ramkę na ścianie".
    Nie robię z CA jakiejś wielkiej tragedii, bo to łatwo usunąć, a i z miękkiemi rogami też sobie daję radę.

Na dpreview pojawił się dziś test 350D i tam jest sporo fotek własnie tym szkłem - można pooglądać - jak ktoś musi mieć koniecznie czerwony pasek to go będzie miał - jak robi amatorsko i dla własnej satysfakcji i chce coś w tym zakresie z IS to czemu nie (ale mi się dostanie od "L-kasty").
    Oczywiście, można wybrać też SIGME 18-125 - co kto woli (ja sigmy nie lubię, ale to ja - nie sugeruj się).

Jak to mawiają "up 2 u"

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów