Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: pomiar błysku....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz8402 Zobacz posta
    (....)Moje pytanie to czy tak doswietla kazda 350 z lampa??? bo wydaje mi się ze coś nie tak z tym pomiarem jest bo tylko pojawi się w kadrze kawałek jasnego przedmiotu i już błysk dużo słabszy.
    pozdrawiam łukasz
    Nie wiem jak inne ale nie moja . Choć na pewno jakiś udział w tym być może ma ten kto ją trzyma .
    Twoje problemy mogą też częściowo wynikać z tego, że lampa zwyczajnie nie ma rezerwy mocy - stąd może się brać pośrednio kwestia niedoświetlenia ale nie musi. Problem takiego zdalnego wyszukiwania błędu polega na tym, że przy tego typu zdjęciach jest bardzo dużo zmiennych - pomieszczenie, światło zastane, ustawienia lampy, aparatu, umiejętności i doświadczenie fotografa etc. Trudno nie znając tego wszystkiego dać sensowną odpowiedź co jest nie tak.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar beetle4
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Nie boj sie wysokiego ISO, zdjecia w kosciele robione na ISO 400 i przyslonie f/5,6. Dlaczego? Teraz zobacz zdjecia zrobione lampa METZ 54MZ-3.
    Warunki: gorne swiatlo i lampka na biurku, palnik lampy na wprost, w kadrze biala lodowka i kuchenka podobnie jak u Ciebie ale az 1/3 kadru i mocno odbijajace powierzchnie.
    Expozycja prawie jak podawal "krzypol": 2,8 ISO 800, Czas 1/50s. I oczywiście tryb "M".

Oczywiscie w takiej sytuacji palnik na wprost to najgorsze co mozna zrobic, o wiele lepiej ustawic palnik do gory i odbic swiatlo od sufitu. Jesli nie ma takiej mozliwosci to trzeba sie ratowac karteczkami stofenami i czym sie da.

Ale efekt bedzie o niebo lepszy.
    |EOS Canon 1D MKIII | Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG | Sigma 70-200mm/f2.8 | Canon 50/f1.8 | Sigma 12-24mm/f4.6-5.6 DG| YN-622 |580EXII |

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beetle4 Zobacz posta
    Nie boj sie wysokiego ISO, zdjecia w kosciele robione na ISO 400 i przyslonie f/5,6. Dlaczego? (...)
    czyli prosta diagnoza - brać z zastanego ile się da...

pozdrawiam łukasz

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

pozdrawiam łukasz
    tak bo u ciebie ewidentnie widać, że zastanego nie widać, zwiększyć iso i lampe na plus i otwórz szkiełko

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

pozdrawiam łukasz
    No i jeszcze próbować też z odbitego. Światło rozproszone daje dużo bardziej miękkie obrazki. Tyle że do tego raczej będzie Ci potrzebna mocniejsza lampa.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Troche pewnie powoli zawracam wam głowę ale mam pytanie:
    ale jak kościół ciemny bardzo i niezbyt dużo da się wydobyć z zastanego to bida :-( ale lampa nie powinna lepiej doświetlać obiekt główny bo wydaje mi się że błyska troche za słabo. A co ciekawego po nałożeniu na metza 54 mz3 kubełka rozpraszającego lub dołożeniu "kartonika" następuje bardzo duże prześwietlanie każdego zdjęcia a w 380ex wszystko ok i pewnie byłaby wystarczająca ale...regulacja głowicy tylko w pionie :-(. Wielkie dzięki za porady :-)

pozdrawiam łukasz

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

daj korekte na lampie +2/3- +1

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Lukasz - nie boj sie ISO 1600. Ostatnio robilem slub siostry: ISO 1600 w kosciele + lampa w gore (stary kosciol z ciemnymi witrazami). Na 100% powiekszeniu widzialem szum (zreszta nie mamnic przeciw) - jak robilem dla mamy wydruki 15x18 - facet - bajka - nikt nie widzial szumow. Zdjecia ze slubow sa dotego zeby je drukowac lub ogladac na kompie (lub DVD) ale 100% zdjecia - nie 100% powiekszenia. Moge ci powiedziec jak robilem (rodzinie se podobalo). Aparat na M, czas na 1/60 (nie mniej -nie wiecej) f jak najwieksza - to co mialem pozwolilo mi na f2.8 - lampa nie na wprost (poniewaz cienmy kosciol to pod katem a nie w gore) - i koniec - sukces. Jak robilem zdjecia rodzinie (siedzieli dalej i ciemniej bylo) ot lampa na +2/3 i bylo OK - tylkoja niestety mam mocniejsza lampe. Nie boj sie wysokiego ISO 800-1600 nawet na "trabantach" jest SUPER (nie ogladajna 100% powiekszeniu - drukuj - zobaczysz ze swiat stanie sie piekny)

Coś już napisał
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

ok dzięki za radę :-)

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Zdecydowanie nie kazda 350 tka tak doswietla z lampą, bo moja radzi sobie calkiem OK. To ,ze błyszczace albo bardzo jasne elementy falszuja pomiar to norma tylko, że u ciebie jakos to dziwnie wygląda
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów