ogólnie mnie podobaja się wszystkie, dobra robota , co do mankamentów zdjęć nie bedę sie powtarzać bo wszystko zostało powiedziane,
ogólnie mnie podobaja się wszystkie, dobra robota , co do mankamentów zdjęć nie bedę sie powtarzać bo wszystko zostało powiedziane,
11 chyba ciut zaszumione troche może korekte wiecej na +...
ogólnie b. ladne a 11 naj..![]()
Ostatnio edytowane przez marekb ; 15-12-2007 o 01:04
no tak ISO dalem 800 bo domknalem KITA do f8, moze to nie byl dobry pomyslale emocje wziely gore.
pozdrawiam
orzeh
Wrecz przeciwnie - ja bym dał nawet f16 zeby zwiekszyc obszar ostrzenia
tylko widocznie bylo wtedy za ciemno na mniejsza przeslone ...
Ale przeciez mozna to jeszcze poprawic w PS![]()
Regulamin pkt 8
tiaaa, a może lepiej f32..?? Poczytaj może o wpływie przysłony na jakosc obrazu, a do tego większe iso albo dłuższy czas... jeśli już to ja bym raczej otworzył bo GO przy szerokim kącie jaką możesz uzyskać to od ok 1,5m - niesk. (tu masz kalkulator) ale najlepiej odszumić...![]()
Ostatnio edytowane przez marekb ; 15-12-2007 o 17:59
wiem, ze zwiekszenie liczby przyslony wiąże sie ze zwiekszeniem iso badz dluzszego czasu, ale jak na to zdjecie nikt nikogo nie poganial ... mozna bylo na spokojnie postawic statyw, ustawic wiekszy czas, a iso 400 jest przeciez w granicach rozsadku, ajt?
spojrz na zdjecia A. Mroczka - jesli masz mozliwosc "rzuc okiem" na dzial "o fotografowaniu w plenerze"... ile zdjec masz ponizej f/8? jedno. powyzej f/8? 4-5. powoluje sie na ta ksiazke, bo dla niektorych (jesli nie wiekszosci) jest to , mozna by rzec "biblia fotografa"...
Regulamin pkt 8
nie widziałem na oczy książki Mroczka a moze powinienem..??
jak na statywie to po co iso 400..????? dajesz iso 100 i f8 ..
ale f16...?? do widoków..?? chyba po to by plamy z matrycy były lepiej widoczne
i obraz bardziej nieostry
szukaj >dyfrakcja> http://canon-board.info/showthread.p...ight=dyfrakcja
Ostatnio edytowane przez marekb ; 15-12-2007 o 19:15
heh, z tym statywem to mnie rozbawilesnie bierz tego do siebie - po prostu o statywie nie bylo mowy. mysle, ze ponizsze zdjecie Ci wszystko wyjasni (z tego miejsca robilem to zdjecie, majac do dyspozycji to co widac):
z czasem na zdjecia tez nie bylo za rozowo, bo jak widzisz slonce juz zachodzilo, a do schroniska jeszcze byl kawalek...
pozdrawiam
orzeh
Nie wiem, ale duzo osob powoluje sie na tą ksiązke i autora z grona tego forum ...
To w takim razie po co są przeslony do f/32 a nawet wyzej? Czemu widze tak czesto zdjecia krajobrazow (szczegolnie gorskich, gdzie jest kilka planow) w których sa przeslony >f/8? Prawda, obraz stalby sie bardziej nieostry, ale wtedy obszar GO jest wiekszy, czy sie myle?
Nie odbbieram tego zgryźliwie, ani nie wszczynam jakiejkolwiek kłotni tylko dyskusje. Nie zrozumialem czegos - mysle inaczej, cos zrozumialem tak i chce to z Wami wyjaśnićWell, warunki nie byly rzeczywiscie najlepsze, ale zalezy po co sie idzie w gory zimą - czy na zdjecia czy dla hobby z turystyki, bo jesli to pierwsze to chyba bierze sie jednak cały potrzebny osprzęt :wink:
Regulamin pkt 8