Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Czy to zdjęcie ma właściwe parametry ekspozycji?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Ad 2. Wyczyść matrycę
    Czy aby na pewno? Ja miałem podobnie, ale to były prochy na obiektywie.
    Być albo nie być, o jest pytanie :-D

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

raczej na pewno... na obiektywie musiałby być paproch, mega paproch wielkości z 0.5cm kwadratowego...
    350D

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ad 1 Tak jak mowili koledzy: dlugie czasy naswietlania pieknie wygladza ci wode i dadza zupelnie inne odbicia budynkow w tejze. Problem w dlugich czasach jest tego typu, ze musisz bardzo pilnowac zeby cos ci nie wlazlo w kadr (np. jak naswietlasz 20s to musisz przewidziec co w tym czasie moze znalezc sie w kadrze) - tobie wlazl samolot i jakas lodka. Proponowalbym tez sprobowac zrobic zdjecie kiedy jest rownowaga jasnosci miedzy niebem a budynkami, lub kiedy jest tylko lekka przewaga jasnosci budynkow (zmierz punktowo na niebie i na budynkach - jesli wskazania nie beda roznily sie wiecej niz 0.6 - 1 EV to jestes blisko). W twojej fotografii niebo to po prostu czarna plama, zadnych gradientow. Sytuacja dobrego swiatla trwa zaledwie kilka (moze nascie) minut w ciagu doby, wiec trzeba byc czujnym. Jesli chodzi o kompozycje to nie mam zdania. Znajdz jakas dobra i tyle (ta ze zdjecia nr 1 jak dla mnie jest OK).

Ad 2 Naswietl mocniej matryce (po tym jak ja wyczyscisz). Lepiej jest wpuscic na nia duzo swiatla (ale tak zeby nie bylo przejaranych obszarow) a potem najwyzej zmniejszac ekspozycje w postprocessingu, niz niedoswietlic i potem wyciagac w gore.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów