Ostatnio przeczytałem w kilku recenzjach Canona 400D, że ten aparat nie ma punktowego pomiaru światła. To do czego w takim razie służy trzeci tryb pomiaru (oprócz uśrednionego i centralnie ważonego) -- czy to nie jest właśnie pomiar punktowy?
Ostatnio przeczytałem w kilku recenzjach Canona 400D, że ten aparat nie ma punktowego pomiaru światła. To do czego w takim razie służy trzeci tryb pomiaru (oprócz uśrednionego i centralnie ważonego) -- czy to nie jest właśnie pomiar punktowy?
Ten trzeci to taki pseudopunktowy. Ma pomiar z 9% kadru - to na prawdziwy punktowy trochę za mało - normalny spot powinien mieć około 1%
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Jak czytałeś kilka recenzji, to z pewnością byłeś na dpreview. A tam stoi jak byk:
Metering modes:
• Evaluative 35-zone
• Partial 9% at center
• Center-weighted average
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Pomiar punktowy 1% chyba sie rzadko zdarza - nie wiem jakie body ma taki?
Np.
- Canon EOS 1Ds Mark III - 2,4% kadru
- Nikon D3 - 1,5%
- Nikon D300 - 2%
- Canon EOS 40D - 3,8%
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
no to ma czy nie ma spota ten canon 400D?
canon 400D+50mm /f1.8
Nie, nie ma, tak samo jak samochód z prostym układem chłodzenia powietrza nawiewanego do kabiny (bez automatycznej regulacji temperatury) nie ma klimatyzacji*.
* jeśli chcieć by się trzymać technicznych definicji to ten z automatyczną regulacją, w zasadzie też nie ma :-D
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj