Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 87 z 87

Wątek: Canon EF-S 17-85mm f4-5.6 czy Tamron 17-50mm F2.8

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    AF w T17-50/2.8 to nieporozumienie. Nie twierdzę że wszystkie egzemplarze mają BF/FF, bo to nie prawda, ale nawet w tych "dobrych", precyzja i szybkość AF pozostawiają wiele do życzenia.
    Szybkość jest ok. Niewiele wolniej od 17-85, wielkiej przepaści nie ma.
    Precyzja i celność wydaję mi się że się polepszyła w stosunku do T28-75
    Tylko ten dźwięk... masakra ;-) ale można to zaakceptować, i właśnie dźwięk... wydaję mi się że Tamron chcąc zwiększyć precyzję podniósł prędkość silnika i stopień przełożenia przekładni, bo tak zazwyczaj gwiżdżą duża ilość zębatek i szczotki szybkoobrotowych silniczków DC.

Chociaż sprzedawcy twierdzą że nadal również T17-50 potrafi nieźle zabłądzić i stanąć dużo poza punktem... tylko dlaczego wtedy puszka tego nie koryguje i pozwala zrobić zdjęcie? Ale to już zupełnie inny temat.
    Ostatnio edytowane przez milinet ; 22-05-2008 o 17:33

przemas32
    Guest

Domyślnie

Przeczytalem sobie watek, poszperalem w archiwum i mam dylemat

Jestem typowym amatorem, ktory robi odbitki nie wieksze niz 15-21, a najczesciej 10-15.
    Doszedlem juz do takiego etapu, aby w swoim 300D zmienic kita 17-55 USM na cos lepszego, bo to co z niego "wychodzi" nie powoduje mojego zadowolenia.
    Zastanawialem sie nad:
    1. Tamron 17-55 f/2.8 (cena ok. 1300,-)
    2. Tamron 28-75 f/2.8 (cena ok. 1200,-)
    Ze wzgledu na dolny zakres optowalem za nr 1.

Dzisiaj widzialem w Fotojokerze Canon EF-S 17-85 f/4-5,6IS USM za 1188,-.

Niby 100,- taniej od T 17-50, ale wiekszy zakres ogniskowych, IS i USM.

Zadnego nie testowalem, ale byc moze udaloby sie przetestowac Canona.
    Z Tamronem bedzie problem, gdyz w moim otoczeniu (znajomi, sklepy) nikt go nie posiada.
    Bawilem sie ostatnio przez chwile Canonem EF 24-105mm f/4 L IS, ale to akurat wyzsza polka cenowa.

Po powrocie do fotek z kita, mam jakis wstret, aby wogule je dotykac.

Opinie w necie juz przeczytalem chyba wszystkie.
    I teraz pytanie czy C 17-85, czy T 17-50?

Pozdrawiam
    Przemas

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Jesli chodzi o mnie to ja na Twoim miejscu brałbym Tamrona. Jestem skłonny brać obiektywy niezaleznych producentów, bo Canon niestety za swoje szkla bierze dośc sporo ( i sporo też oszczedza w jakosci niektorych). Canon ma stabilizację, ale IS w niektorych przypadkach nie zastapi światła 2.8;-) Co prawda jeszcze Canon moze pochwalić się wiekszym zakresem ogniskowych, ale wiekszośc teleobiektywow zaczyna się od 70mm. Czy te 20mm dziury to tak dużo? Jak juz inni mówili, trzeba uważać na FF/BF, ale jak dobrze trafisz to chyba lepszy bylby Tamron;-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    polecam tamron'a, kupowałem w fotoit.pl, pierwsza sztuka i od razu sukces. co prawda wiertarka jak ma przejść focus z jednego punktu do nieskonczonosci ale funkcjonuje super, naprawdę idealny obiektyw wide-normal.
    Naprawdę szczerze gratuluję. To jak wygrać los na loterii. Ja 2x podchodziłem w Fotoit do Tamrona 28-75 i się nie udało. Nikt nie stwarzał problemów i oddano mi gotówke. Najlepiej to dozbierać do 17-40/4.0L taka prawda.

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Naprawdę szczerze gratuluję. To jak wygrać los na loterii. Ja 2x podchodziłem w Fotoit do Tamrona 28-75 i się nie udało. Nikt nie stwarzał problemów i oddano mi gotówke. Najlepiej to dozbierać do 17-40/4.0L taka prawda.
    a może do 17-55 IS f/2.8
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    a może do 17-55 IS f/2.8
    Czemu tak skromnie?;-) nie lepiej wziąć od razu Canona 16-35 mm f/2.8L EF USM II? niby mniejszy zakres ogniskowych, ale to w koncu L-ka:smile: no i te 16 mm..8)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Jesli chodzi o mnie to ja na Twoim miejscu brałbym Tamrona.
    ... Jak juz inni mówili, trzeba uważać na FF/BF, ale jak dobrze trafisz to chyba lepszy bylby Tamron;-)
    Warto moze jeszcze dodac iz celnosc AF w Tamronie nie jest najlepsza (u mnie bylo to powodem rozstania sie z tym szklem).
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów