Zamieszczone przez
gabrielr24
To, że był kupowany nazywa się markietingiem. Jak ktoś kupił szkło za 2000zł nie przyzna się, że jest beznadziejne bo go nie sprzeda.
To prawie jak z KITem gdzie dołozyli IS z tym, że tu ostrość wzrosła o 50% do wersji bez IS.
Jak już pisąłem 17-85 to obiektyw dla amatorów co wyzucili A520 i kupili lustro z obiektywem do wszystkiego. Niestety na wiekszej ilości uzytkowników napis IS robi wrażenie. Najpierw się czyta o fotografii potem podejmuje decyzje.
Najważniejsze jest wiedzieć czego się chce. Jako obiektyw spacerowy jest super i nic pozatym. Ja osobiście do spacerów używam czegoś dłóższego, a zoom mam w nogach. Co do pomieszczeń to łatwiej jest dać dwa kroki w przód niż w tył bo czasem jakaś tam ściana przeszkadza.
Weź tem którego będziesz więcej uzywał, chodzi o ogniskowe. Zobacz czy bardziej potrzebny jest Tobie szeroki kont czy większy zoom. Moje 90% zdjęć robione jest od 30mm do 70mm ( + crop oczywiście) i wiem, ze 17-50 do niczego by mi się nie przydał. Portret też ciężko zrobić przy 50mm szcególnie w kościele czy koncercie.