Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 87

Wątek: Canon EF-S 17-85mm f4-5.6 czy Tamron 17-50mm F2.8

Domyślnie

Fajny wniosek kup 40D, a Tamron będzie lepiej chodził. Ja po zakupie Canona 17-55 i zrobieniu kilku porównawczych fotek nie miałem ochoty brać Tamrona do ręki. Może lepiej kupić dobre szkło do 30D ? 40D przecież straci na cenie, a szkiełka zostaną przy swoich.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

kazdy wypowiada sie o swoich przezyciach z tym obiektywem i moje wrazenie z wspolpracy tamrona z 400D sa jak najbardziej zadowalajace a z 40D to niebo w rekach.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Coś już napisał Awatar kaawka
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    ... przemawia za nim światło, lecz nie wiem jak z szybkością AF
    Który obiektyw byście mi poradzili?
    Osobiscie z tamronem 17 -50 mialem do czynienia tylko z wersja do Nikona. Ze swoim Canonem uzywam 28 - 75 i jest OK. Jest dosyc glosny i latwo lapie bliki ale praca AF jest naprawde szybka. Dziwi mnie to wieczne utyskiwanie na szybkosc pracy AF w Tamronie. Tak naprawde nikt tego nie zmierzyl. Mam kilka szkiel USM - szybkosc jest naprawde porownywalna. USM jest po prostu bezglosny i wydaje sie ze ustawia w krotszym czasie. Pewnie jest roznica ala minimalna. Dlatego polecam Tamrona ze swiatlem 2.8
    EOS

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Miałem C 17-85 IS i do pewnego czasu byłem zadowolony. Mechanicznie ok, optycznie już nie było ok, beczka na krótkim końcu i brak światła, jakość odwzorowania dobra i winieta dość spora, sprzedałem, kupiłem za to Tamrona - co prawda nie cytowanego w wątku ale 24-70 2,8 Di i jestem bardzo zadowolony. Jakość zdjęć zdecydowanie lepsza, odwzorowanie kolorów neutralne, zwłaszcza lepsza dynamika zdjęć, zniekształcenia niesitotne. Nie wiem jak cytowany 17-50, nie kupowałem, bo przymierzam się do pełnej klatki, ale myślę o tamim 17-35. Jak u mnie działa bez zarzutu. Nie chcę się powtarzać, ale to ważne, warto kupować z pewnego źródła (Tamron) i sprawdzać przed kupnem

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaawka Zobacz posta
    Osobiscie z tamronem 17 -50 mialem do czynienia tylko z wersja do Nikona. Ze swoim Canonem uzywam 28 - 75 i jest OK. Jest dosyc glosny i latwo lapie bliki ale praca AF jest naprawde szybka. Dziwi mnie to wieczne utyskiwanie na szybkosc pracy AF w Tamronie. Tak naprawde nikt tego nie zmierzyl. Mam kilka szkiel USM - szybkosc jest naprawde porownywalna. USM jest po prostu bezglosny i wydaje sie ze ustawia w krotszym czasie. Pewnie jest roznica ala minimalna. Dlatego polecam Tamrona ze swiatlem 2.8
    Rzecz rozbija się nie o prędkość, lecz precyzję. I tutaj niestety pan T zostaje daleko w tyle za takim 17-40. Wiem, co mówię, miałem dwa T 17-50.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z wiadomych względów nie powiem, że wolałbym Tamrona, ale na pewno nie kupiłbym 17-85 IS, no chyba, że kosztowałby jakieś 600-700 zł.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Z wiadomych względów nie powiem, że wolałbym Tamrona, .
    Tzn. Jakich względów??
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

O prędkość AF bym się zakładał czy Tamron 17-50/2.8 czy Canon 17-85. Zobacz , że podczas "szukania" ostrości tamrom ma obiektyw f/2.8, a trochę wysunięty canon już f/5,6 czyli 6 działek ciemniej. Co do mylności AF w tamronie nie zgodze się z nią są bardzo celne oczywiście zależy od sztuki. Większość prób jest robione na maksymalnie otwartej przysłonie.

Z odległości pół metra (słynne testy na pilocie)(20D ogniskowa 50mm) tamron przy f/2.8 ma GO 0.97 cm
    Canon na maksymalnym otworze(20D 50mm) ma 1.54 cm.

Błędy "testów" powstają na skutek FOTOGRAFA nie obiektywu.

Nie bardzo wiem jak można doradzić obiektyw komuś kto nie wie jakiego obiektywu potrzebuje. Są to dwa różne szkła i mają się do siebie jak dzień do nocy i do czego innego stworzone. Tamron jest dla ambitnego amatora, a canon (17-85) obiektyw dla mas ze sklepu " nie dla idiotów". Ten Canon bez IS wart jest tyle co KIT z tym, ze kit robi lepsze zdjęcia
    Tak to jest jak się myśli, ze jeżeli kupię lustrzankę i obiektyw co ma wszystko to zacznie sam aparat zdjecia robić

Canonowom 50/1.8 daruj sobie to kiepskie szkło, wstręt bierze przy dotykaniu, a zdjecia z Tamrona 17-50 na 50mm będą lepsze. Oczywiście nic nie zastąpi światła, ale po co f/1.8 jak i tak trzeba przymykać do f/2.4 aby zdjęcie było akceptowalne.

Kup sobie tamrona 28-75 i zostaw kita dobry zestaw na początek. Poogląaj zdjęcia robione KITem i porównaj je z C 17-85.
    Odkąd mniej pije podczas rwania sobie włosów z głowy który obiektyw lepszy, szybszy, nie ma FF/BF to i IS przestał być użyteczny

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    Tzn. Jakich względów??
    Bo nimi handluje.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

AF w T17-50/2.8 to nieporozumienie. Nie twierdzę że wszystkie egzemplarze mają BF/FF, bo to nie prawda, ale nawet w tych "dobrych", precyzja i szybkość AF pozostawiają wiele do życzenia.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów