Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Wątek: Canon EF-S 17-85mm f4-5.6 czy Tamron 17-50mm F2.8

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

O obu obiektywach jest cala masa watkow na forum. Ja zadnego nie mialem w lapie i tamrona pewnie miec nie bede, za to prawdopodobnie w przyszlym tygodniu stane sie szczesliwym(?) posiadaczem 17-85. Jesli masz mozliwosc sprawdzenia tamrona na ostrosc i BF/FF i trafisz na dobra sztuke to na canona nie ma co sie nawet ogladac. Tylko ze trafienie dobrej sztuki moze byc problemem. Przeszukaj forum.

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Ja mam 17-85 IS, a tamrona nigdy nie miałem. Możesz przeczytać wszystkie wątki, wyciągnąć nie rozwiązujące problemu wnioski i wybrać po swojemu. Jedni mówią jakość inni lepszy zakres ogniskowych. Canon jest ciemny, ale ma IS. 17-85 wystarcza praktycznie do wszystkiego. 15-50 może być za krótko. Pomimo wszystkich wad jakie ma canon ja kupiłbym go drugi raz. Najgorsze, że przy zakupie obiektywów musisz polegać na opinii użytkowników, a nie na własnych samplach. No chyba, że są takie sklepy, które pozwalają potestować sprzęt . Może uda Ci się pożyczyć i jeden i drugi. Wtedy sobie porównasz. Ostatnio byłem już praktycznie przekonany do 24-105L. Jak dostałem go w łapy okazał się mało przydatny dla mnie - za wąsko, i teraz szukam jakiejś alternatywy. Zaraz się ktoś pojawi, kto mi powie ze wtedy powinienem dokupić 17-40L i wtedy będę miał szeroko. Co innego jak ma FF.
    ---------------------------
    stopka

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Ja uzywam 17-85 C i jestem zadowolony. Jasny moze on nie jest, ale jesli chcesz cos jasnego to mozesz kupic za 300 canona 50 1.8, jest za to uniwersalny i ostrość łapie szybko i cicho . Myslalem ostatno nad zamiana na tamrona (ze wzgledu na jasnosc) ale jednak stwierdzilem ze poczekam (jak sie skonczy gwarancja i cos padnie to nie bedziesz mial gdzie naprawic). Tamron nie ma stabilizacji i jesli chodzi o czasy naswietlania to stabilizacja w canonie wyrownuje jasnosc tamrona. Jak bym wymienial 17-85, to na 17-55 2.8 Canona (moze w koncu kiedys opadnie cena) + stałkę 85 canona (niestety narazie brak funduszy).

Uprawnienia umieszczania postów