Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Wątek: Canon EF-S 17-85mm f4-5.6 czy Tamron 17-50mm F2.8

Pierre
    Guest

Domyślnie Canon EF-S 17-85mm f4-5.6 czy Tamron 17-50mm F2.8

Witam !

Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Zamierzam kupić body 30D. Nie wiem na który obiektyw się zdecydować.

Tamron 17-50mm F2.8 XR Di ll LD Aspherical (IF)

czy

Canon EF-S 17-85mm f4-5.6 IS USM

Zaletą jednego jest jasność, a drugiego zakres ogniskowych oraz stabilizacja obrazu. Powiem, jeszcze że obiektyw Canon mogę kupić w cenie Tamron, gdy kupię go z aparatem. I jest to granicą maksymalną dla mnie.

Czy tańszy w tym przypadku może oznaczać lepszy ?

Macie jakieś doświadczenie w używaniu obydwu obiektywów z 30d ?

Uprzejmię proszę o radę.

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar beetle4
    Miasto
    A, A

Domyślnie

postaw na jakosc nie na uniwersalnosc
    |EOS Canon 1D MKIII | Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG | Sigma 70-200mm/f2.8 | Canon 50/f1.8 | Sigma 12-24mm/f4.6-5.6 DG| YN-622 |580EXII |

Uzależniony

Domyślnie

O obu obiektywach jest cala masa watkow na forum. Ja zadnego nie mialem w lapie i tamrona pewnie miec nie bede, za to prawdopodobnie w przyszlym tygodniu stane sie szczesliwym(?) posiadaczem 17-85. Jesli masz mozliwosc sprawdzenia tamrona na ostrosc i BF/FF i trafisz na dobra sztuke to na canona nie ma co sie nawet ogladac. Tylko ze trafienie dobrej sztuki moze byc problemem. Przeszukaj forum.

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Ja mam 17-85 IS, a tamrona nigdy nie miałem. Możesz przeczytać wszystkie wątki, wyciągnąć nie rozwiązujące problemu wnioski i wybrać po swojemu. Jedni mówią jakość inni lepszy zakres ogniskowych. Canon jest ciemny, ale ma IS. 17-85 wystarcza praktycznie do wszystkiego. 15-50 może być za krótko. Pomimo wszystkich wad jakie ma canon ja kupiłbym go drugi raz. Najgorsze, że przy zakupie obiektywów musisz polegać na opinii użytkowników, a nie na własnych samplach. No chyba, że są takie sklepy, które pozwalają potestować sprzęt . Może uda Ci się pożyczyć i jeden i drugi. Wtedy sobie porównasz. Ostatnio byłem już praktycznie przekonany do 24-105L. Jak dostałem go w łapy okazał się mało przydatny dla mnie - za wąsko, i teraz szukam jakiejś alternatywy. Zaraz się ktoś pojawi, kto mi powie ze wtedy powinienem dokupić 17-40L i wtedy będę miał szeroko. Co innego jak ma FF.
    ---------------------------
    stopka

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Ja uzywam 17-85 C i jestem zadowolony. Jasny moze on nie jest, ale jesli chcesz cos jasnego to mozesz kupic za 300 canona 50 1.8, jest za to uniwersalny i ostrość łapie szybko i cicho . Myslalem ostatno nad zamiana na tamrona (ze wzgledu na jasnosc) ale jednak stwierdzilem ze poczekam (jak sie skonczy gwarancja i cos padnie to nie bedziesz mial gdzie naprawic). Tamron nie ma stabilizacji i jesli chodzi o czasy naswietlania to stabilizacja w canonie wyrownuje jasnosc tamrona. Jak bym wymienial 17-85, to na 17-55 2.8 Canona (moze w koncu kiedys opadnie cena) + stałkę 85 canona (niestety narazie brak funduszy).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wszystko inne tylko nie 17-85
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Wszystko inne tylko nie 17-85
    dlaczego nie dziwi mnie taka wypowiedz, kogoś kto sprzedaje Tamrony
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    dlaczego nie dziwi mnie taka wypowiedz, kogoś kto sprzedaje Tamrony
    Ja to ekspertem nie jestem ale myślę że to trochę niesprawiedliwa wypowiedz.
    Tamron wg mnie robi ładniejsze plastycznie zdjęcia oddaje ładniej kolory. Minusem może być serwis w razie w.
    Canon ma lepszy AF ( no i zakres ).

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bs300f Zobacz posta
    Ja to ekspertem nie jestem ale myślę że to trochę niesprawiedliwa wypowiedz.
    tak jak stwierdzenie,że wszystko może byc lepsze od tego canona
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Coś już napisał
    Miasto
    Wawa - Krk - Jasło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    tak jak stwierdzenie,że wszystko może byc lepsze od tego canona
    Ale kolega Cichy nie polecił Tamrona. W słowie "wszystko" najprawdopodobniej zawarł inne alternatywne wybory - może nawet u samego Canona może Sigmy - kto wie

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów