Udalo Ci sie tych plam jakos pozbyc?? Bo mam dokladnie to samo...Zamieszczone przez KuchateK
Udalo Ci sie tych plam jakos pozbyc?? Bo mam dokladnie to samo...Zamieszczone przez KuchateK
To wiesz co, może te "zużyte" matówki odkładaj i mi wyślij, ja potrafię z takiej wyeksploatowanej zrobić nówkęZamieszczone przez JSK
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Z matrycy i matowki zeszlo. Niestety pentamirror jest gleboko i troche trudno dostepny od strony lustra. Pewnie sie da wyczyscic jak ktos ma troche cierpliwosci, ale ja sobie darowalem i wyslalem puszke do serwisu, gdzie napisali po naprawie "wymiana pentamirrora". Dobrze by tez pewnie bylo to rozkrecic samemu dla lepszego dostepu, ale jak bym ja to rozkrecil to by nie bylo co skrecacZamieszczone przez rysiaczek
![]()
...
Tyy no nie badz taki, powiedz jeszcze jak to doczysciles...:rolleyes:Zamieszczone przez KuchateK
Z czyszczeniem matówki aby była ona czysta to nie jest duży problem. Problem pojawia się gdy używamy "ciemniego" obiektywu. Wtedy widac lekkie rysy i zaczernione ramki ( punkt AF czy klin )
Ja dowiedziałem się, że można czyscic BENZYNĄ APTEKARSKĄ, nie wchodzi w reakcje z plastykiem i guma, a usuwa wszystkie smary, oleje i tłuszcze (odciski palców) Trudno ją dostac. Ale po przemyciu należy wytrzec BARDZO dobra miktofibrą i przedmuchac powietrzem. Ja tak doczyścilem matówkę do A-1 jedynie przy klinie został malutki włos ze sciereczki.
T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka
hejka, a o ktorym serwisie mowisz??Zamieszczone przez tpop
olał paprochy na matowce, skoro ich na zdjeciach nie widac! a najlepszym sposobem na paprochy na matrycy jest fotografowanie na pelnej dziurze :-)
Witam!
Co do czyszczenia matówki, to radzę nie czyścić.
Matówka zbudowana jest z mikro rowków i w przypadku przejechania po niej jakąś szmatką lub mikrofibrą załatwimy ją na cacy. W rowkach zostaną włoski i inne prusze.
Jedynym sposobem czyszczenia matówki jest jej wyjęcie i płukanie w wodzie. W ten sposób ruch wody wypłukuje paprochy z rowków.
To jedyny sposób, tylko że nie mam pojęcia jak dostać sie do matówki (pewnie serwis potrafi)
Pzdr!
ciekawe tylko jak ją wysuszysz >?>?
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Normalnie, właśnie tą ściereczką, tylko, że naprawdę musi byc dobra, a nie taka za 5pln.
T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka