Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Wątek: Czym czyscic matowke ?

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

a może do wyschnięcia zostawić ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    a może do wyschnięcia zostawić ??
    Najlepiej na czarnym stole, na ostrym słońcu w południe - będzie najszybciej. Później wystarczy tylko przedmuchać gruchą i zakładać :-D Jak będzie co
    Najwyżej pozostanie zamówienie nowej u Andee'go
    Heh, macie problemy...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokowaty
    To jedyny sposób, tylko że nie mam pojęcia jak dostać sie do matówki (pewnie serwis potrafi)

Na przykladzie 20D :

https://mywebspace.wisc.edu/haodafu/...angeScreen.pdf

W 300D/350D podobno bardzo podobnie. Andee gdzies mial ladna instrukcje do 300D/350D ale cos linka nie moge znalezc.

Szymon
    Guest

Domyślnie

Co do czyszczenia matówki, ostatnio docinałem matówkę z manualnego analoga i podczas obróbki mimo największych starań nie udało mi się uniknąć jej pobrudzenia (łącznie z wielkim odciskiem palca po obu stronach).

Z braku innych środków wsadziłem pod ciepłą wodę z kranu, polałem ludwikiem umyłem pędzelkiem, dobrze opłukałem a kropelki wody bardzo starannie zdmuchnąłem wielką gruchą.
    Jest idealna.

Domyślnie

Hej!

A nie pisałem? Tylko woda!

Pzdr!

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

no a ja właśnie doszedłem jak ją "wytrzeć do sucha"...swoją wytarłem...gruchą zdmuchnąłem wodę która na niej została
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK Zobacz posta
    Przy takiej wartości sprzętu chyba warto raz w roku odżałować parę zł na przegląd w serwisie. Standard to czyszczenie matrycy, czyszczenie ogólne i przeważnie wymiana matówki. Po roku normalnej eksploatacji już nadaje się do tego. Ja to traktuje jako normalną, okresową obsługę. Tak jak przegląd samochodu. I odpukać, jeszcze nie miałem kłopotu ze sprzętem.
    moje podejście było identyczne. dałam sprzęt na gwarancji do serwisu na Żytniej, żeby za darmo, sprawnie i pewnie przedmuchali matrycę. nie dość że przedmuchane body dali w woreczku śniadaniowym, to jeszcze mam teraz czarny opiłek i farfocle na matówce! gruszka nie pomaga. co innego mieć takie coś od nowości a co innego nabawić się tego w autoryzowanym serwisie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a wie ktos moze gdzie mozna niedrogo wyczyscic matowke, bo generalnie rzecz biroac moje 400D z braku uszczelnien nie daje sie zadnym dostepnym mi metodom, probowalem pedzelkow, gruszek i to nie daje rady niestety
    mikro wloski zostaly na matowce i jeden duzy paproch w okolicy tej gabki

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ja mialem kiedyś podobny przypadek w analogowym EOS 5 . Na matówce przykleił sie niewielki pyłek . Nie przeszkadzał w niczym ale chciałem go usunąc bo mnie strasznie denerwował .Wziołem wacik kosmetyczny i starałem sie go zebrać z matówki alo oczywićie zamiast zetrzeć roztarłem go jeszce bardziej. No nic pomyślalem skoro to jest tłuste to spirytusik da rade - wacik nasączyłem i posmarowałm nim matówke wtedy plama rozszerzyła sie jesce bardziej a przez wizjer prawie nic nie było widać. Załamany zadzwonilem do serwisu na żytnia i mówie ze zabrudziła mi sie matówka a pani ni stąd ni z owąd pyta: "a czyścił pan spirytusem??"( jasnowidzka jaka czy co ) ??
    powiedziłem że tak a ona na to w takim razie koszty wuymioany to tyle i tyle prosze przysłac aparat na adres.... ŻYTNIA.
    Wniosek płynacy z tego jest taki matówke czyści sie ŻYTNIĄ nie spirytusem

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ewentualnie zostawia się ją w spokoju. Oczywiście jeżeli są to tylko niewielkie zabrudzenia i nie jest się estetą :-).
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów