Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Wątek: Czym czyscic matowke ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Dla zwolennikow powietrza w spreju...
    Nigdy przenigdy do aparatu... Wiele razy sie uda i swietnie dziala (prawie), ale ktorys raz sie nie uda jak mnie (wypadki chodza po ludziach) i na przyklad pentamirrora potem trzeba wymienic Piekne plamy zostaja po tym.

Tak samo pod zadnym pozorem nic mokrego do matowki... Jest porowata od zewnatrz (nie od strony pentamirrora), co powoduje ze piekne zacieki i plamy sie robia... i ni ciula potem to wyczyscic...

Tylko na sucho... dobra grucha albo pedzelek...
    Udalo Ci sie tych plam jakos pozbyc?? Bo mam dokladnie to samo...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK
    Przy takiej wartości sprzętu chyba warto raz w roku odżałować parę zł na przegląd w serwisie. Standard to czyszczenie matrycy, czyszczenie ogólne i przeważnie wymiana matówki. Po roku normalnej eksploatacji już nadaje się do tego. Ja to traktuje jako normalną, okresową obsługę. Tak jak przegląd samochodu. I odpukać, jeszcze nie miałem kłopotu ze sprzętem.
    To wiesz co, może te "zużyte" matówki odkładaj i mi wyślij, ja potrafię z takiej wyeksploatowanej zrobić nówkę
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    Udalo Ci sie tych plam jakos pozbyc?? Bo mam dokladnie to samo...
    Z matrycy i matowki zeszlo. Niestety pentamirror jest gleboko i troche trudno dostepny od strony lustra. Pewnie sie da wyczyscic jak ktos ma troche cierpliwosci, ale ja sobie darowalem i wyslalem puszke do serwisu, gdzie napisali po naprawie "wymiana pentamirrora". Dobrze by tez pewnie bylo to rozkrecic samemu dla lepszego dostepu, ale jak bym ja to rozkrecil to by nie bylo co skrecac
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Z matrycy i matowki zeszlo. Niestety pentamirror jest gleboko i troche trudno dostepny od strony lustra. Pewnie sie da wyczyscic jak ktos ma troche cierpliwosci, ale ja sobie darowalem i wyslalem puszke do serwisu, gdzie napisali po naprawie "wymiana pentamirrora". Dobrze by tez pewnie bylo to rozkrecic samemu dla lepszego dostepu, ale jak bym ja to rozkrecil to by nie bylo co skrecac
    Tyy no nie badz taki, powiedz jeszcze jak to doczysciles...:rolleyes:

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z czyszczeniem matówki aby była ona czysta to nie jest duży problem. Problem pojawia się gdy używamy "ciemniego" obiektywu. Wtedy widac lekkie rysy i zaczernione ramki ( punkt AF czy klin )
    Ja dowiedziałem się, że można czyscic BENZYNĄ APTEKARSKĄ, nie wchodzi w reakcje z plastykiem i guma, a usuwa wszystkie smary, oleje i tłuszcze (odciski palców) Trudno ją dostac. Ale po przemyciu należy wytrzec BARDZO dobra miktofibrą i przedmuchac powietrzem. Ja tak doczyścilem matówkę do A-1 jedynie przy klinie został malutki włos ze sciereczki.
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Dopiero zaczyna Awatar Rafb
    Miasto
    Wwa - Kat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    ja jako ze mam rzut beretem do serwisu to wlasnie tam czyszcze. Nie pobierają za to zadnej opłaty. Calkiem darmo.
    hejka, a o ktorym serwisie mowisz??

sv
    Guest

Domyślnie

olał paprochy na matowce, skoro ich na zdjeciach nie widac! a najlepszym sposobem na paprochy na matrycy jest fotografowanie na pelnej dziurze :-)

Domyślnie

Witam!

Co do czyszczenia matówki, to radzę nie czyścić.
    Matówka zbudowana jest z mikro rowków i w przypadku przejechania po niej jakąś szmatką lub mikrofibrą załatwimy ją na cacy. W rowkach zostaną włoski i inne prusze.

Jedynym sposobem czyszczenia matówki jest jej wyjęcie i płukanie w wodzie. W ten sposób ruch wody wypłukuje paprochy z rowków.
    To jedyny sposób, tylko że nie mam pojęcia jak dostać sie do matówki (pewnie serwis potrafi)

Pzdr!

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

ciekawe tylko jak ją wysuszysz >?>?
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Normalnie, właśnie tą ściereczką, tylko, że naprawdę musi byc dobra, a nie taka za 5pln.
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów