zrobioneZamieszczone przez piast9
dziękuję
zrobioneZamieszczone przez piast9
dziękuję
Najbardziej rewelacyjnym środkiem do czyszczenia ze WSZYSTKIEGO jest freon: dostępny w myjkach ultradźwiękowych stosowanych w zakładach produkcji elektronicznej i chłodnictwie - dużo nie trzeba a wypłucze WSZYSTKO nie niszcząc niczego.Natomiast jakiekolwiek mechaniczne czyszczenie matówki niszczy mikrorowki soczewki Fresnela w którą każda jest na pewno wyposażona.I te ślady widać...Więc - na pewno NIE DOTYKAĆ tylko płukać!
Można też w alkoholu -z e w n ę t r z n i e
Witam,
przejrzałem wątek ze względu na to (lewy górny bok zdjęcia 2 i 3): http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11214 .
Napiszcie czego mogę się spodziewać i czy to na pewno matówka czy jednak matryca? Po przeczytaniu informacji z wątku wolałbym nie oddawać body na żytnią - chyba że w ostateczności. Jeśli gruszka wystarczy kupię jakąś dobrą w sklepie foto (no własnie jaką i ewentualnie gdzie w W-wie?). Natomiast jeśli będzie wymagana "rozbiórka korpusu" i wyjęcie matówki to na starcie się poddaję.
Prośba o pomoc. Dzięki i pozdrawiam, A
Zabrudzenie matowki nie ma najmniejszego wplywu na jakosc zdjec. Wypadalo by poznac przynajmniej podstawy budowy DSLR by uniknac tego typu pytan. Ten slad to zabrudzenie matrycy, trzeba ja przedmuchac gruszka...
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Którą najlepiej kupić w aptece.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
No już dobrze, dobrze - przyjmuję reprymendę (nie rugaj mnie tak bo wrażliwy jestem). Trochę się zestresowałem i pytanie wyszło trochę pod wpływem ... To będzie moje pierwsze czyszczenie dlatego wolałem potwierdzić.Zamieszczone przez Andee
Naczytałem się o talku wewnątrz gruszki z apteki i stąd pomysł ze sklepem foto.Zamieszczone przez Robson01
Dziękuję i podrawiam, sensitive
Pierwsze słyszę o talku, mam już trzecią gruszkę z apteki (jedną zgubiłem, drugą kupiłem w złym "rozmiarze" :-)) i w żadnej talku nie było.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
OK. Kupię dzisiaj, rozumiem, że w rozmiarze XXL? ;-)Zamieszczone przez Robson01
Dzięki i pozdrawiam, sens...
ja właśnie swoją przy wkładaniu porysowałem...nc
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
Przy takiej wartości sprzętu chyba warto raz w roku odżałować parę zł na przegląd w serwisie. Standard to czyszczenie matrycy, czyszczenie ogólne i przeważnie wymiana matówki. Po roku normalnej eksploatacji już nadaje się do tego. Ja to traktuje jako normalną, okresową obsługę. Tak jak przegląd samochodu. I odpukać, jeszcze nie miałem kłopotu ze sprzętem.
30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580