Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: Czym czyscic matowke ?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

A co do pedzelkow... Zwlaszcza stosowanych na matrycy.

Caly artykul dla angielskojezycznych...
    http://194.100.88.243/petteri/pont/H...ur_Sensor.html

A tu moj skrot:

Po pierwsze powinien byc syntetyczny (nylonowy) a nie z naturalnego wlosia... Swietnie sie elektryzuje i przyciaga syf. Pozatym baaardzo miekki i baaardzo czysty... Takie pedzle sa albo w sklepach kosmetycznych albo artystycznych. Zwykle nie najtansze w sklepie

Bierzemy umyty pedzelek (dwie krople plynu do mycia naczyn i ciepla woda, dlugo i dobrze pluczemy). Najlepiej suszyc cala noc. Jesli jest w okolicy twarda woda dobrym pomyslem moze byc plukanie w destylowanej.

Na sprawdzenie czy pedzelek jest czysty i sie nadaje do matrycy (nie bedzie zostawial sladow) jest taki test na filtrze... Bierzemy filter UV z powlokami, czysty! Dokladnie wyczyszczony... Mozna podobnie jak pedzelek.

Ogladamy pedzelek w dobrym swietle ogladajac np. refleks lampy.

Machamy koncowka pedzla energicznie set razy po nim (np. 200) i patrzymy czy zostaja takie mikro slady... Jesli tak to niestety myjemy ponownie...

Obrazki tutaj:
    http://194.100.88.243/petteri/pont/H...or.html?page=5
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 06-04-2005 o 17:58
    ...

Miasto
    USA

Talking

Cytat Zamieszczone przez tpop
    Bardzo przepraszam za OT

Kuchatek czy Ty aby na pewno o wyjmowaniu matówki piszesz?
    LOL
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Ogladamy pedzelek w dobrym swietle ogladajac np. refleks lampy.
    Ogladamy oczywiscie filtr w dobrym swietle. I jesli jest czysty, przystepujemy do mazania. Pedzelek eletryzujemy strumieniem powietrza - tak to zrozumialem. Czy ktos probowal tej metody? Ja przedmuchuje sprezonym powietrzem z daleka, grubsze smieci wylatuja, a drobniejsze - widoczne przy f 22 olewam. Sprezone powietrze oczywiscie do optyki. Pionowo trzymam zbiornik a wczesniej sprawdzalem na czystym lustrze - takim w lazience czy nic nie wylatuje. W serwisie Canona czyszcza napewno powietrzem, bo kiedys wyslalem aparat do czyszczenia i zadzwonili do mnie i powiedzial mi technik jak to robic. Ciekawe, czy zalezy im na tym, zebym oddal aparat z powazniejszym problemem niz paproch na matowce?
    Camera Obscura

Miasto
    USA

Domyślnie

Tak. Patrzysz czy filtr jest czysty... potem mazesz set razy i patrzysz czy pedzelek nie zostawia sladow... Pedzle sa czesto nasaczane roznym syfem... chemia... kleje... tluszcz z rak... Milo jak nie zostawi tego na matrycy... Nie musisz go koniecznie elektryzowac powietrzem...

Do "z grubsza" rzeczywiscie wystarczy powietrze, ale po jakims czasie niestety jest duzo kropek ktorych powietrze juz nie rusza i trzeba miec cos dobrego na to...
    ...

Domyślnie

Wlasnie! Tylko co? Ten pedzelek wyglada kuszaco, ale zwroc uwage, ze opisujacy te metode sprawdzil kilka pedzelkow i tylko bodajze dwa sie nadawaly (dawno czytalem ten artykul) I jeszcze jedno: jesli sa kropki i nie rusza ich powietrze, to moga byc one przyklejon matrycy i obawialbym sie ze suchy pedzelek moze je po prostu rozmazac! Tutaj przydalby sie plyn - np. Eclipse ale czytalem tu na forum, ze ktos sobie filtr zalatwil Sensor swabem, czy innym Pec Padem (Watek "20D obalam mity" bodajze) Ja sobie przy glupim czyszczeniu zalatwilem migawke (odkurzacz ja wciagnal) Teraz dmucham powietrzem ajak cos wylazi to klonowanie w szopie. (A wylazi rzadko, tylko przy mocno zamknietej przyslonie) Ale nie powiem, zeby mnie paprochy nie wkurzaly. Jednak po tym, jak odebralem pierwsze zdjecia z labu - jakby mniej Najbardziej bym chcial raz na jakis czas wyslac do serwisu, zeby mi to zrobili naprawde dobrze i fachowo, ale jak sie okazalo ze tylko sprezone powietrze, to sobie sam moge taniej psiknac.
    Ostatnio edytowane przez mcdenko ; 06-04-2005 o 21:12
    Camera Obscura

Bywalec
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Ja na szczescie nie mam problemu z paprochami na matrycy. Czesto jednak zmieniam szkielka, wiec...... kurza twarz. W dodatku mieszkam na slasku,a moja dziewczyna z mazur twierdzi, ze tu powietrze max nieczyste hahah

Tak czy siak, jest mozliwosc wymiany optyki, kosztem paprochow. Cos za cos.
    3staDe + 18-55 USM + 50 1.8 + 35-135 USM + 100-300 USM + BeGie + 420EX
    "Photography is 50% photographer, 40% light, 10% equipment"
    www.jopczynski.art.pl

Miasto
    USA

Domyślnie

No... serwis niestety... Ja tutaj wyslalem aparat do serwisu m.in. na czyszczenie i na matrycy mam gozej jak bylo... Do tego stopnia ze jak kiedys 99% schodzilo za dmuchnieciem gruszka tak teraz niestety czeka mnie czyszczenie mechaniczne.

A sensor i aparat przy czyszczeniu mozna zalatwic na wiele sposobow. A autor artykulu sprawdzal wiele roznych, ale w celu znalezienia alternatywy dla tych oryginalnie sprzedawanych po 100 dolarow za zestaw.
    ...

Bywalec
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Przykre. Ale jest +. Z tego co czytalem, przed sensorem jest jeszcze filtr (na forum o foto astro bylo o jego wymianie na inny) wiec tak naprawde packasz po filtrze, a nie sensorze.
    www.jopczynski.art.pl

Domyślnie

Ale jednak packasz I packi przeszkadzaja swiatlu dostac sie do sensora
    Camera Obscura

Bywalec
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Zapackalem z glupoty Moze nie z glupoty, co z nalecialosci Zenkowych Ale nie matryce tylko matowke.
    www.jopczynski.art.pl

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów