http://www.dpreview.com/reviews/fuji...pro/page19.asp
punkt "12MP or 6MP?"
http://www.dpreview.com/reviews/fuji...pro/page19.asp
punkt "12MP or 6MP?"
Wini
Te "wolne miejsca" to skutek zastosowania ukośnego układu matrycy. Po prostu - układ sensorów matrycy nie odpowiada układowi pikseli w pliku cyfrowym, które nie są przecież ukośne. Aby "wyrównać" dane z matrycy musimy dokonać interpolacji - wyliczyć te piksele, które na diagramie zaznaczone są na czarno. Jeślibyśmy po prostu "zsunęli" piksele, to ich pozycja w pliku cyfrowym nie odpowiadałaby fizycznemu położeniu na matrycy.
Tego typu układ z jednej strony ma wady - bo stosowanie interpolacji staje się koniecznością, z drugiej strony udaje się z niego uzyskiwać wyższą rozdzielczość. W uproszczeniu - pod względem gęstości pionowych i poziomych rzędów sensorów jest to jakby odpowiednik matrycy Canona 5D, na której nie działa co drugi sensor, z przesunięciem rytmu o jeden w każdym kolejnym rzędzie.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 02-10-2007 o 22:07
A to co się mi w nim najbardziej podoba, to krzywa charakterystyki matrycy.
5D się może schować![]()
Czegoś nie rozumiem w tym co piszesz:
- obraz na matrycy nie jest jednowymiarowy tylko dwuwymiarowy
- wszystkie własności matrycy zależą od "technologii" piksela i od jego powierzchni
Czy umieszczenie pikseli skośnie na matrycy zwiększa ich powierzchnię ?
Czy fotografowanie pod odpowiednim kątem daje lepszą/gorszą rozdzielczość ?
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
od jakiegoś czasu mam ten aparat w łapkach...kolory i dynamika wymiatają to co widziałem do tej pory...naprawdę fajna puszka![]()
dzisiaj był u mnie kolega z S5, zastanawia się co kupić S5 czy 40D, trochę zrobiliśmy zdjęć , czas, przysłona, iso podobne w aparatach, z moim 40D szklo 24-105, S5 z sigmą 18-50 f.2.8 + SB 800, nie bardzo wierzę aby S5 robił takie zdjęcia, kolega trochę się napalił na S5 i teraz jest w kropce, może ktos zerknąć na exif w S5, ja się na tym aparacie kompletnie nie znam, wszystkie zdjęcia miał niedoświetlone. Pewnie coś z ustawieniami ale co..?
S5
File name
DSCF3234.JPG
Camera Model Name
FinePix S5Pro
Firmware
-
Shooting Date/Time
2008-12-21 15:53:30
Tv(Shutter Speed)
1/60Sec.
Av(Aperture Value)
F4.0
Metering Modes
Center
Exposure Compensation
0
ISO Speed
800
Lens
-
Focal Length
50,0 mm
Image size
4256 x 2848
Image Quality
-
Flash
On
White Balance
-
AF mode
40D
Heniek
Hm, wygląda na niedoświetlone - my strzelaliśmy z S5 używając lamp 580EXII w manualu odpalanych radiowo, ISO 100, czas 1/125, f5.6-8.0 i balans na światło słoneczne - kolory skóry wychodziły super. Ogólnie to polecam oba aparatyCanona do reporterki, Fuji do portretów
![]()
W 'szkole' mamy studio, rozmawiałem z właścicielem tego studia na temat tego s5 ktorego uzywa jako sprzetu studyjnego. Cytując z pamięci opinię użytkownika tego aparatu:
"s5 sie nie nadaje do reporterki bo jest zbyt wolny ale do studia jest w sam raz"
i "to juz trochę stara konstrukcja, mam nadzieję, że wypuszczą coś nowego, jeśli nie to będę zmieniał na coś innego(czyt inny producent)"
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.
Aktualnie posiadam takiego FinePixa, ale S3 Pro
Co moge powiedziec - wolny jak diabli, ale zdjecia mega. Wczoraj zrobilem porownanie wyciagania przepalen VS Nikon D750 - tak wyszlo:
http://s10.postimg.org/m7s5ofv8p/compare.jpg
Roznice ogromne - nie ma co sie sugerowac testami DxOMark - gdzie nikon wypadl lepiej w dynamice.
Fujifilm FinePix S3 Pro versus Fujifilm FinePix S5 Pro versus Nikon D750 - Side by side camera comparison - DxOMark
Mysle, ze DR testowana jest u nich ogolnie - cienie/swiatla. A matryce z tych FP Pro sa mocarne glownie w przepalach.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 26-06-2015 o 22:54
Co ten jpg udowadnia?
No to pokaż z tego samego kadru wyciąganie cieni, tak z 4 EV.
Jeśli się zna sprzet to się go używa tak jak na to pozwala - zgodnie z jego cechami. Mając duzo świateł możesz na nikonie niedoświetlić i wyciągnąć cienie. Efekt będziesz miał lepszy niż na S3pro. Szczególnie, że te dobrą dynamikę masz w fuji tylko na niskich ISO. A co dalej?