Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Awaria A75, czy opłaca się naprawiać i gdzie?

MST
    Guest

Domyślnie Awaria A75, czy opłaca się naprawiać i gdzie?

Witam,

Posiadam od kilku lat Canona PowerShot A75. Wypasiony może na dzisiejsze czasy model to nie jest ale zupełnie mi wystarczał i lubiłem go. Niestety w te wakacje zaczął dziwnie się zachowywać. Obraz na wyświetlaczu jakby roziągał się w dół (skakał) zniekształcając przy tym kolory. Po kilku takich skokach zwykle wracał do normy. Co gorsza gdy skakał zdjęcia były niestety tak samo złe, a na pierwszym niby dobrym zdjęciu jasne punkty były jakby poszczępione w dół (np. blask od świeczki). Sam LCD jest 100% sprawny, bo przeglądanie, czy nawet napisy menu widać cały czas poprawnie. Przeglądanie fotek też ok. Po powrocie z wakacji jest jeszcze gorzej. Obraz jest cały czas rozciągnięty, niewyraźny, różowy, zdjęcia też tak wyglądają. Czasem jeszcze trochę skacze (rozciąga się od góry w dół), ale już nie wraca do normalnej pracy.

Jakiekolwiek zmiany w konfiguracji, trybu, wymiana baterii, wstrząsy mu nie pomagają. Aparar nie upadł, nie był zamoczony, nic z tych rzeczy. Używałem go w Egipcie, więc mogło mu być czasami ciepło, ale w nocy przy niższych temperaturach też robił mi takie efekty.

Załączam dwie zmniejszone fotki oraz EXIF jednego z nich.

Pytania:

1. Czy ktoś widział już coś takiego albo wie co mu się mogło przytrafić?

2. Jeśli tak, to czy jest sens coś takiego naprawiać, czy po prostu do kosza i kupić nowy (gwarancji już nie mam, kupiony był w stanach).

3. Jeśli jest sens naprawiać, czy zna ktoś jakiś punkt na Śląsku, najlepiej w okolicach Katowic, albo Krakowa (małopolskie)? Stolica jest za daleko.

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdro, MST.

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Witam na forum

Temat wałkowany od dawna. Polecam przeszukanie forum http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5208

Pozdrawiam

Novy
    Guest

Domyślnie

to uszkodzenie matrycy , miałem to samo w s1 is(też by ze stanów).Wysyłaj do serwisu - naprawiają nieodpłatnie nawet po okresie gwarancji(Wyszła jakaś partia wadliwych matryc). Płaci się tylko za kuriera.

Coś już napisał
    Miasto
    Chicago, IL

Domyślnie

Dokladnie to na 90% matryca. Nie wiem czemu ale matryce nie lubia zbyt wysokich temperatur. Szczegolnie te w starszych aparatach. Jak wsponiane wczesniej slij do Centralnego serwisu Canona, nawet po gwarancji naprawia za free. Namiary znajdziesz na: www.e-csi.pl

MST
    Guest

Domyślnie

Witam,

Nieco wody upłynęło, ale oto rezultat. Aparat wysłałem kurierem do serwisu w Warszawie, po dwóch dniach zadzwoniłem i usłyszałem, że to uszkodzenie przetwornika, wymiana będzie bezpłatna, a sam aparat odeślą na ich koszt. Tyle, że muszę poczekać ok. 3 tygodnie bo części do tego modelu muszą sprowadzić.

Po nieco ponad miesiącu dostałem aparat kurierem z powrotem. Naprawiony, tyle że bez żadnego infa co było wymienione, dlaczego itp. Tylko wizytówkę dołączyli. Tak czy siak, wielki szacun dla Canona, za to że chociaż oficjalnie nie przyznali się, że to jakaś wada fabryczna to jednak aparat naprawili, mimo że nie miałem na niego żadnej gwarancji.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdro. EOT.

Leman666
    Guest

Domyślnie

Właśnie dzisiaj stało mi się to samo tylko że mam A85 i jutro dzwonię do serwisu, i pytam co i jak. Mam nadzieje ze też za darmo mi to wymienią, bo już mam po gwarancji aparat.

Domyślnie

Napisz co i jak Ci się udało dowiedzieć.
    Jak myślicie? Naprawiają wszystkie matryce z powyższymi symptomami, czy tylko wybrane numery seryjne?

Leman666
    Guest

Domyślnie

Dzwoniłem i "fabryczna wada przetwornika obrazu" naprawa za darmo Powiedział ze może przed świętami go dostane ^^

Leman666
    Guest

Domyślnie

Dzisiaj wysyłają do mnie ^^, Tempo mają zabójcze, w tydzień sie wyrobili ^^

Domyślnie

Ja dzisiaj wysłałem swojego A70. Mam nadzieję, że uwiną się tak szybko jak u Ciebie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów