Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Co mówić na granicy w USA

Mieszany widok

Domyślnie Co mówić na granicy w USA

Siostra kupiła mi obiektyw w USA. Co najlepiej ma powiedzieć na granicy w razie zainteresowania celników, że aparat wpadł jej do wody? Lepiej w głównym czy podręcznym. Główny jest narażony na wstrząsy, ale podręczny bardziej sprawdzają.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niech dokupi za pare $ jakiegos analogowego Rebela K2 i do podrecznego wszystko.

Coś już napisał
    Miasto
    Chicago, IL

Domyślnie

To dobry pomysl, moze kupic nawet jakis uszkodzony na e-bay, analogi czasem schodza po 10$, a jakies starsze pewnie mniej. Nowka Rebel K2 w sklepie to jakies 200$.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamAGP Zobacz posta
    Siostra kupiła mi obiektyw w USA. Co najlepiej ma powiedzieć na granicy w razie zainteresowania celników, że aparat wpadł jej do wody? Lepiej w głównym czy podręcznym. Główny jest narażony na wstrząsy, ale podręczny bardziej sprawdzają.
    W USA absolutnie nikt nie będzie się o to pytał (z jakiego powodu niby miałby ??)

Bagaż oczywiście podręczny, chyba że ten obiektyw nie jest Ci w ogóle potrzebny...

A jeżeli leci LOT'em to jakąś bajeczkę tutaj w Warszawie musi sobie przygotować, i to czy podręczny czy nie akurat nie ma znaczenia - mi nadany bagaż po przylocie z ORD celnicy wrzucili na prześwietlarkę...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Amerykanie mają w d... co od nich wywozisz - czepiać to sie bedą nasi o ile im się zechce (siostrze kazali zapłacić cło i VAT za kupionego w USAPanasonica FZ-20 ).. najlepiej tak jak koledzy piszą - kupić używanego najtańszego analoga i podpiąć szkiełko..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Proste ... ma drukie body w domu w polsce i wiezie tylko ten sloik bo po co ma wiesc wszystkie graty do kraju jak ma tam drugi komplet :P

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamAGP Zobacz posta
    Ojej, nikt się nie będzie o nic pytał... Amerykanów to w ogóle nie interesuje, a na lotnisku w Wawie jeszcze nigdy nikt nie zaglądnął mi do bagażu, a latam całkiem sporo...
    Jeśli mimo wszystko boisz się, że ktoś się zainteresuje, to do bagażu podręcznego weź sam obiektyw, a pudełko, instrukcje itp. wrzuć do nadawanego bagażu...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Ojej, nikt się nie będzie o nic pytał... Amerykanów to w ogóle nie interesuje, a na lotnisku w Wawie jeszcze nigdy nikt nie zaglądnął mi do bagażu, a latam całkiem sporo...
    Z/do US LOT'em ? Ja generalnie unikam LOT'u na trasach do US jak mogę bo nie lubię dziadostwa, ale raz mi się zdarzyło i właśnie wtedy mnie celnicy przyatakowali (nic akurat nie wiozłem). Na europejskich lotach to wiadomo że nie zaglądają bo dlaczego niby mieliby zaglądać...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Z/do US LOT'em ? Ja generalnie unikam LOT'u na trasach do US jak mogę bo nie lubię dziadostwa, ale raz mi się zdarzyło i właśnie wtedy mnie celnicy przyatakowali (nic akurat nie wiozłem). Na europejskich lotach to wiadomo że nie zaglądają bo dlaczego niby mieliby zaglądać...
    2 razy LOTem. Reszta przez Niemcy.
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Domyślnie

Właściwie to ona już leci. Z USA do Paryża i potem dopiero do Polski, ale to chyba nie ma znaczenia bo chyba nie schodzi ze strefy bezcłowej. Mam nadzieję, że wzięła do podręcznego Na dodatek kupiła jeszcze sobie jakiegoś kompakta. Papiery i pudełko lecą chyba innym samolotem z koleżanką.
    Ostatnio edytowane przez AdamAGP ; 30-09-2007 o 23:57

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów