Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Canon A95 plamka na zdjeciach / A570 IS paproch w obiektywie

piotrekw
    Guest

Domyślnie Canon A95 plamka na zdjeciach / A570 IS paproch w obiektywie

Witam ,
    nabylem okazyjnie aparat Canon A95 , po kilkunastu zdjeciach zauwazylem ze widac prawie centralnie ciemna plamke , na zdjeciach z tlem zroznicowanym i ciemnym jest ona praktycznie nie do zauwazenia. Natomiast na jasnym tle widac ja wyraznie .Przykladowo zdjecie nieba lekko zachmurzonego ewidentrnie plamka jest widoczna , co ciekawe bez zblizenia jest ona wieksza ale malo widoczna , natomiast przy zoomie 3-krotnym jest mniejsza ale wyrazniejsza .
    Prosze o jakas porade , czy to da sie naprawic ?
    Powiem jeszcze ze z zewnatrz wyczyscilem wszystko i problem nadal nie zniknal .

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi .

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Witamy
    Pasuje zobaczyć to na wlasne oczy. Umieść zdjęcia gdzieś na sieci, podeślij linka bo ciężko coś stwierdzić

piotrekw
    Guest

Domyślnie

Oto link do zdjec z mojego A95 :

http://public.fotki.com/rfneo/plamka1/

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zobacz czy nie masz jakiegoś paprocha na/w obiektywie, ale to i tak pewnie wina czegoś co leży na matrycy.
    system EOS

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Muszę przyznać, że pierwszy raz widze coś takiego w kompakcie. Za chavez'em powiem, że to albo coś z obiektywem na wewnętrznej soczewce, albo coś jest na matrycy. Skłaniałbym się do tego drugiego wariantu.
    A patrzyłeś jak sobie aparat radzi przy f2.8 - co wtedy . Pojawia się plamka .
    Jeżeli możesz to za dnia zdjęcie nieba, chmur (przy nich to wyraźnie widać). Pstryknij fotkę bez zooma przy przesłonie f2.8 i f8.0. I przy maxymalnym zoomie (f4.9 i f8.0). Jestem ciekaw efektu przy f2.8

piotrekw
    Guest

Domyślnie

Jutro jeszcze poprobuje , a gdyby bylo jakies dziadostwo na matrycy to da sie w jakis sposob to usunac ?

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrekw Zobacz posta
    Jutro jeszcze poprobuje , a gdyby bylo jakies dziadostwo na matrycy to da sie w jakis sposob to usunac ?
    W lustrzankach nie byłoby problemu, co do kompaktów to może być różnie. Rozebrałem kiedyś swoją A60 (zdjąłem panele, nie było to rozważne posunięcie ). Kusiło mnie by wejść głębiej, ale sie nie odważyłem jak zobaczyłem te sprężynki, taśmy, klatke w środku, a wszystko to poskręcane śrubkami. Jeśli to matryca to obawiam się, że w grę wchodzi tylko Żytna-serwis, bo zdjęcie paneli, wciśnięcie aptekarskiej gruszki z małą dyszą i dmuchnięcie może nie pomóc.

Coś już napisał
    Miasto
    Chicago, IL

Domyślnie

Nie mam dobrych wiesci, jest to kurz wewnatrz obiektywu, na samej matrycy albo w okolicach soczewki ostrosci. Jesli zoomujesz zmienia pewnie wielkosc ale jest caly czas w tym samym miejscu. Jesli przejdziesz na zoom cyfrowy to pewenie ta plama wyjedzie ze zdjecia. Nie da sie tego wydmuchac gruszka aptekarska, trzeba sprezone powietrze, ale niestety musialbys rozebrac aparat i wyjac caly "optical unit" rozkrecic go (czasem nawet rozlutowac) i wydmuchac. Nie polecam robienia tego na wlasna reke. Jest to dosyc trudna sprawa do usuniecia nawet dla osob ktore to robia na codzien. Jedynie co mozesz sprobowac na wlasna reke, ale dziala tylko w sporadycznych przypadkach to potrzesniecie aparatem o noge lub cos innego. Czasem zdarza sie ze jak drobinka kurzu nie jest za bardzo przyklejona do soczewki to sie przesunie poza pole widzenia. Tylko trzeba trzepac w dobra strone zeby sie nie przesunela bardziej na srodek(Pamietajac ze obraz na matrycy najczesciej jest do gory nogami). Ale szczerze mowiac to dziala bardzo rzadko moze 1 aparat na 50 da sie w ten sposob "oczyscic". Sugerowalbym raczej udanie sie do serwisu.

janusz35
    Guest

Domyślnie paproch w obiektywie?

Witam jestem użytkownikiem A570is i mam następujący problem- ostatnoi zauwazyłem w dole kadru plsmkę- pomyślałem brud na obiektywie-wyczyściłem obiektyw(pałeczka do uszu-zawsze tak czyściłem) plamka nie zniknęła- popatrzyłęm "w głąb" obiektywu i zobaczyłem tam jakąś malutką śmietkę (kurz) na dolnej soczewce. Czy to jest źródłem tej plamki? Plamka jest najbardziej widoczna gdy zoom jest najbardziej wysunięty w miarę zmniejszania zoomu plamka staje większa i rozmazuje się.Może użyć spreżonego powietrza w sprayu. Aparat jest na gwarancji (kupiony 08.2007), poza tym zimą zaparował mi obiektyw w środku czy to tez nadaje się zgłoszenia w serwisie. Przyznam się że idzie lato i nie chciałbym się wyzbywać aparatu na długo.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Nidgy nie używaj sprężonego powietrza do aparatu ani obiektywu!
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów