Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Wspomaganie AF błyskiem lampy zewnętrznej-czy tak się da?

mitom
    Guest

Domyślnie Wspomaganie AF błyskiem lampy zewnętrznej-czy tak się da?

Czy można tak ustawić aparat i/lub lampę błyskowa zewnętrzną, żeby poza diodami pomagała sobie błyskiem flesza tak jak dzieje się to w przypadku gdy aparat przy pomocy wbudowanej lampy wyzwala serie błysków?
    (20D i 580EX)

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

To diody ci nie wystarczają? Potrzebna Ci spawara jeszcze? Do wypalania oczu chyba. Pozatym wzorek rzutowany przez wpomniane diody pozwala złapać ostrość dużo lepiej niż spawarka. Przynajmniej u mnie tak działa. Spawarka wbudowana potrafi 2, 3 razy sie uruchomić i dopiero wtedy AF łapie, a na wzorek z diodek prawie zawsze odrazu.
    Kiedyś tu była stopka:-)

Domyślnie

U mnie tez widze niesamowita roznice ze wzorkiem.AF jest mega szybki,a spawara ludziom palila oczy.Ja mam 430 speed,niewiem jak to jest z 580,
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

mitom
    Guest

Domyślnie

Oba te wpisy nie są odpowiedzią na pytanie. Może bardziej zaawansowani użytkownicy napiszą jakiś konkret zamiast sugerować co mi powinno wystarczyć i co jest dla mnie lepsze

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Nie da sie. Czy ta odpowiedź cię zadowala?
    Kiedyś tu była stopka:-)

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

a nawet jakby się dało to dalej nie wiem jaki jest sens takiego rozwiązania.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Z tego ca mi wiadomo nie ma mozliwosci aby zewnetrzna lampa sluzyla jako spawarka. Ja jednak niegdy nie odczulem potrzeby uzywania spawary z zewnetrzna lampa. Diody spisuja sie znakomicie i nie oslepiaja fotografowanych osob...
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Domyślnie

Wyzsze modele lamp maja opcje modelowania czyli wali bardzo krotki blyskami w super tempie, z tym ze nie wiadomo po co Ci potrzebne cos takiego wiec tez nie wiadomo czy takie cos Ci potrzebne :]

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

A może chodzi o efekt dyskotekowego strobu? Tak żeby zaznaczyć swoją obecność na jakimś spotkaniu... Albo żeby sobie przyświecić jak gdzieś po ciemku się zabłądzi... Automatycznie nie da się z 580, ale możesz sobie lampę włączyć w manual, ustawić jakiśtam ułamek mocy i ileśtam herców, wcisnąć i przytrzymać diodkę ręcznego wyzwalania i modlić się o żywotność żarnika.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Przyświecić to można jak się naciśnie podgląd głębi ostrości - nazwya się toto błysk modelujący bodajże - lampa wtedy "świeci" przez 1 sekundę
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów