Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Wspomaganie AF błyskiem lampy zewnętrznej-czy tak się da?

Mieszany widok

mitom
    Guest

Domyślnie Wspomaganie AF błyskiem lampy zewnętrznej-czy tak się da?

Czy można tak ustawić aparat i/lub lampę błyskowa zewnętrzną, żeby poza diodami pomagała sobie błyskiem flesza tak jak dzieje się to w przypadku gdy aparat przy pomocy wbudowanej lampy wyzwala serie błysków?
    (20D i 580EX)

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

To diody ci nie wystarczają? Potrzebna Ci spawara jeszcze? Do wypalania oczu chyba. Pozatym wzorek rzutowany przez wpomniane diody pozwala złapać ostrość dużo lepiej niż spawarka. Przynajmniej u mnie tak działa. Spawarka wbudowana potrafi 2, 3 razy sie uruchomić i dopiero wtedy AF łapie, a na wzorek z diodek prawie zawsze odrazu.
    Kiedyś tu była stopka:-)

Domyślnie

U mnie tez widze niesamowita roznice ze wzorkiem.AF jest mega szybki,a spawara ludziom palila oczy.Ja mam 430 speed,niewiem jak to jest z 580,
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WaldekA Zobacz posta
    Pozatym wzorek rzutowany przez wpomniane diody pozwala złapać ostrość dużo lepiej niż spawarka.
    Niestety, w moim przypadku z nieznanych mi powodów wspomaganie AF za pomocą czerwonego wzorka jest praktycznie bezużyteczne (20D + 420EX). Nie wiem czemu ale AF myli się w znakomitej większości przypadków. To wygląda tak, jakby wzorek przeszkadzał zamiast pomagać.

Jeżeli w sytuacji gdy jest na tyle dużo światła, że AF ma szansę z mniejszymi lub większymi problemami ustawić ostrość wykonam kilka, kilkanaście zdjęć tej samej sceny ze wspomaganiem z 420EX i bez wspomagania, to przeważającą ilość ostrych zdjęć uzyskuję bez wspomagania.

Natomiast gdy zdarzy mi się ostrzyć przy błysku wspomagającym generowanym przez wbudowaną lampkę, to owszem AF ustawia się bezbłędnie.

Gdy miałem starego poczciwego D30 (nie 30D) to rzeczywiście wspomaganie AF z 420EX działało wyśmienicie. Aparat bezbłędnie ostrzył w kompletnych ciemnościach.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów może wie gdzie leży przyczyna tak fatalnego wzorkowego wspomagania AF?

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Philipe Zobacz posta
    ..

Czy ktoś z szanownych forumowiczów może wie gdzie leży przyczyna tak fatalnego wzorkowego wspomagania AF?
    BF/FF w aparacie/szkłach?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Philipe Zobacz posta
    Uszkodzenie tego wspomagania. Kurczę, chyba spróbuję odgrzebać ten wątek bo już chyba 3x w tym miesiącu by się przydał. Jakiś rok temu ktoś zgłaszał podobny problem, po serii gdybań na forum okazało się, że na Żytniej do wymiany poszło wspomaganie AF w lampie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna Awatar Nightranger
    Miasto
    Jaworzno, Polska

Domyślnie

Ja natomiast próbowałem tak ustawić lampę i aparat aby działało wspomaganie autofocusa z lampy (czerwone światło) podczas wykonywania zdjęć bez użycia flesza. Niestety nie udało mi się choć powinna być taka możliwość bo to wspomaganie to świetna rzecz, a działa tylko podczas fotografowania z lampą błyskową.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nightranger Zobacz posta
    Ja natomiast próbowałem tak ustawić lampę i aparat aby działało wspomaganie autofocusa z lampy (czerwone światło) podczas wykonywania zdjęć bez użycia flesza. Niestety nie udało mi się choć powinna być taka możliwość bo to wspomaganie to świetna rzecz, a działa tylko podczas fotografowania z lampą błyskową.
    Podłącz lampę EZ do cyfrowego body. Pięknie wspomaga AF, ale nie błyska. Sprawdzone osobiśicie na modelu Speedlite 420EZ i Canon 10D i 40D

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    BF/FF w aparacie/szkłach?
    To raczej nie, bo bez wspomagania w normalnych warunkach oświetleniowych aparat i obiektywy ostrzą poprawnie.

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Uszkodzenie tego wspomagania. Kurczę, chyba spróbuję odgrzebać ten wątek bo już chyba 3x w tym miesiącu by się przydał. Jakiś rok temu ktoś zgłaszał podobny problem, po serii gdybań na forum okazało się, że na Żytniej do wymiany poszło wspomaganie AF w lampie.
    Hmm, może to dobry trop. W D30, podobnie jak w 20D używałem czerwonego światełka z 420EX. W D30 działało poprawnie, a w 20D źle. Tyle, że używałem dwóch różnych egzemplarzy 420EX.

Początkowo myślałem, że może problem z chybionym ostrzeniem w 20D przy włączonym wspomaganiu może wynikać z luzów na stopce - lampę w sankach da się przekręcić nieco w lewo lub prawo. W skrajnym przypadku czerwony rzucik nie pokrywa się z punktem ostrości. Ale po testach z różnymi ustawieniami lampy w sankach wnioski nie pozwalają jednoznacznie określić wpływu luzów mocowania na jakość ustawiania ostrości przy włączonym wspomaganiu.

philipe

mitom
    Guest

Domyślnie

Oba te wpisy nie są odpowiedzią na pytanie. Może bardziej zaawansowani użytkownicy napiszą jakiś konkret zamiast sugerować co mi powinno wystarczyć i co jest dla mnie lepsze

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów