Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Wspomaganie AF błyskiem lampy zewnętrznej-czy tak się da?

Mieszany widok

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Nie da sie. Czy ta odpowiedź cię zadowala?
    Kiedyś tu była stopka:-)

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

a nawet jakby się dało to dalej nie wiem jaki jest sens takiego rozwiązania.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Z tego ca mi wiadomo nie ma mozliwosci aby zewnetrzna lampa sluzyla jako spawarka. Ja jednak niegdy nie odczulem potrzeby uzywania spawary z zewnetrzna lampa. Diody spisuja sie znakomicie i nie oslepiaja fotografowanych osob...
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Domyślnie

Wyzsze modele lamp maja opcje modelowania czyli wali bardzo krotki blyskami w super tempie, z tym ze nie wiadomo po co Ci potrzebne cos takiego wiec tez nie wiadomo czy takie cos Ci potrzebne :]

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

A może chodzi o efekt dyskotekowego strobu? Tak żeby zaznaczyć swoją obecność na jakimś spotkaniu... Albo żeby sobie przyświecić jak gdzieś po ciemku się zabłądzi... Automatycznie nie da się z 580, ale możesz sobie lampę włączyć w manual, ustawić jakiśtam ułamek mocy i ileśtam herców, wcisnąć i przytrzymać diodkę ręcznego wyzwalania i modlić się o żywotność żarnika.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Przyświecić to można jak się naciśnie podgląd głębi ostrości - nazwya się toto błysk modelujący bodajże - lampa wtedy "świeci" przez 1 sekundę
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

W 40d to jest ladnie rozwiazane z poziomu menu, w 30d chyba trzeba bylo w cf mieszac

Dopiero zaczyna Awatar Nightranger
    Miasto
    Jaworzno, Polska

Domyślnie

Mam 40D i w menu można tylko włączyć i wyłączyć lampę oraz włączyć i wyłączyć wspomaganie autofocusa. W praktyce albo wspomaga i błyska, nie wspomaga i nie błyska, bądź błyska i nie wspomaga. Nie da się ustawić aby wspomagało i nie błyskało, przynajmniej nie wiem jak ustawić.Wyłączenie błysku wyłącza też wspomaganie... a szkoda.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nightranger Zobacz posta
    Mam 40D i w menu można tylko włączyć i wyłączyć lampę oraz włączyć i wyłączyć wspomaganie autofocusa. W praktyce albo wspomaga i błyska, nie wspomaga i nie błyska, bądź błyska i nie wspomaga. Nie da się ustawić aby wspomagało i nie błyskało, przynajmniej nie wiem jak ustawić.Wyłączenie błysku wyłącza też wspomaganie... a szkoda.
    Włączasz wspomaganie autofocusa a Flash Firing dajesz na disable. Wtedy wspomaga i nie błyska , przynajmniej u mnie. Tylko AF na One Shot musi być by wspomagało.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    [...] Tylko AF na One Shot musi być by wspomagało.
    Taki szczegół a jednak irytuje to niedopracowywanie patentów przez Canona... :neutral:

Weźmy taki grip z kikutem, który marnuje miejsce na trzecią baterię i jest wręcz niemożliwością transportować go bezpiecznie poza body. Albo trzeba (było) wyłączać ISa na statywie, a to przełączać go do panoramowania. A to klawisz DirectPrint niekonfigurowalny. Konieczność stosowania dandelionów dla potwierdzenia ostrości w ręcznych szkłach. Brak czerwonego wspomagania focusa w body. Podgląd zaraz po zrobieniu zdjęcia reaguje na niektóre klawisze inaczej niż w regularnym playbacku (wymaga naciśnięcia kombinacji klawiszy żeby odblokować). W związku z tym podgląd zaraz po zrobieniu zdjęcia nie zapamiętuje poprzedniego jego powiększenia. Kretyńskie dekielki na obiektywy. Do niedawna tracenie zawartości bufora po otwarciu osłony karty pamięci. "Zaszywanie" do RAWa pełnowymiarowego JPEGa w tybie RAW+JPEG L. Fatalne transfery przy zrzucaniu na kompa (bez innego czytnika). AI AF. Opór na prawdziwe AutoISO dla zaawansowanych. Brak "bezlusterkowego" autofocusa w LiveView. Brak zegara (w menu to za głeboko). W niektórych modelach nie można kasować katalogami. Beznadziejne wykorzystanie aku AA w gripie. Do niedawna obiektyw kitowy poniżej możliwości puszki. - I pewnie wiele innych takich niedoróbek... Wstyd.

Mam rację? To o tym jest ten wątek?
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów