Nie da sie. Czy ta odpowiedź cię zadowala?
Nie da sie. Czy ta odpowiedź cię zadowala?
Kiedyś tu była stopka:-)
a nawet jakby się dało to dalej nie wiem jaki jest sens takiego rozwiązania.
Z tego ca mi wiadomo nie ma mozliwosci aby zewnetrzna lampa sluzyla jako spawarka. Ja jednak niegdy nie odczulem potrzeby uzywania spawary z zewnetrzna lampa. Diody spisuja sie znakomicie i nie oslepiaja fotografowanych osob...
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...
Wyzsze modele lamp maja opcje modelowania czyli wali bardzo krotki blyskami w super tempie, z tym ze nie wiadomo po co Ci potrzebne cos takiego wiec tez nie wiadomo czy takie cos Ci potrzebne :]
A może chodzi o efekt dyskotekowego strobu? Tak żeby zaznaczyć swoją obecność na jakimś spotkaniu...Albo żeby sobie przyświecić jak gdzieś po ciemku się zabłądzi...
Automatycznie nie da się z 580, ale możesz sobie lampę włączyć w manual, ustawić jakiśtam ułamek mocy i ileśtam herców, wcisnąć i przytrzymać diodkę ręcznego wyzwalania i modlić się o żywotność żarnika.
Pozdrawiam
Dominik
EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj
Przyświecić to można jak się naciśnie podgląd głębi ostrości- nazwya się toto błysk modelujący bodajże - lampa wtedy "świeci" przez 1 sekundę
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
W 40d to jest ladnie rozwiazane z poziomu menu, w 30d chyba trzeba bylo w cf mieszac![]()
Mam 40D i w menu można tylko włączyć i wyłączyć lampę oraz włączyć i wyłączyć wspomaganie autofocusa. W praktyce albo wspomaga i błyska, nie wspomaga i nie błyska, bądź błyska i nie wspomaga. Nie da się ustawić aby wspomagało i nie błyskało, przynajmniej nie wiem jak ustawić.Wyłączenie błysku wyłącza też wspomaganie... a szkoda.
Taki szczegół a jednak irytuje to niedopracowywanie patentów przez Canona... :neutral:
Weźmy taki grip z kikutem, który marnuje miejsce na trzecią baterię i jest wręcz niemożliwością transportować go bezpiecznie poza body. Albo trzeba (było) wyłączać ISa na statywie, a to przełączać go do panoramowania. A to klawisz DirectPrint niekonfigurowalny. Konieczność stosowania dandelionów dla potwierdzenia ostrości w ręcznych szkłach. Brak czerwonego wspomagania focusa w body. Podgląd zaraz po zrobieniu zdjęcia reaguje na niektóre klawisze inaczej niż w regularnym playbacku (wymaga naciśnięcia kombinacji klawiszy żeby odblokować). W związku z tym podgląd zaraz po zrobieniu zdjęcia nie zapamiętuje poprzedniego jego powiększenia. Kretyńskie dekielki na obiektywy. Do niedawna tracenie zawartości bufora po otwarciu osłony karty pamięci. "Zaszywanie" do RAWa pełnowymiarowego JPEGa w tybie RAW+JPEG L. Fatalne transfery przy zrzucaniu na kompa (bez innego czytnika). AI AF. Opór na prawdziwe AutoISO dla zaawansowanych. Brak "bezlusterkowego" autofocusa w LiveView. Brak zegara (w menu to za głeboko). W niektórych modelach nie można kasować katalogami. Beznadziejne wykorzystanie aku AA w gripie. Do niedawna obiektyw kitowy poniżej możliwości puszki. - I pewnie wiele innych takich niedoróbek... Wstyd.
Mam rację? To o tym jest ten wątek?![]()
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\