Wlasnie muflon, podziel sie tym skryptem jesli mozesz...
Wlasnie, to chyba najwieksza zaleta. Swoja strone tez budowalem w pocie czola ale mam to co chcialem miec.Zamieszczone przez muflon
Tak
Nie
Wlasnie muflon, podziel sie tym skryptem jesli mozesz...
Wlasnie, to chyba najwieksza zaleta. Swoja strone tez budowalem w pocie czola ale mam to co chcialem miec.Zamieszczone przez muflon
tak!, nie daj sie prosic :-) dodaj linike [gallery made by Muflon] i sie podziel :-)
no tak, ale ja mowie o edycji zdjecia (rzadko, ale czasem trzeba), dodawaniu czy usuwaniu. analogicznie do katalogow. zarzucenie skryptu na drzewie pliku wymaga (jesli dobrze zgaduje) istnienia tego drzewa na serwerze? z mojego modemu 33.600 to by bylo troche wkurzajace. pomijajac zupelnie rozproszenie narzedzia (na skrypt, ftp-a, ssh...).Zamieszczone przez muflon
to ja jednak wole swoje
ja u siebie nie mam mozliwosci przeskakiwania miedzy kolejnymi zdjeciami. wynika to z tak prozaicznego faktu, ze kolejnosc jest kontekstowa i trzeba w jakis sposob caly kontekst przekazac. tak zeby uzyszkodnik wyszukujacy zdjec na haslo "ksiazka" ogladal jako "nastepne" tez zdjecie ksiazki, a nie cos zupelnie nie zwiazanego z tematem...Zamieszczone przez muflon
a to nie jest takie proste. przynajmniej nie, jak sie nie chce wymieniac miedzy przegladarka usera a serwerem ciach o kilkuset kB. dobra, zartuje - ale w kB to juz bedzie grubo szlo
no to ja dokladnie tak samo. wlasnie po to tak pieszczotliwie strone dlubalem. chociaz przyznam szczerze, ze bardziej bolalo mnie zaimplementowanie layoutu na div-ach. przyzwyczajenia jeszcze z HTML 3.2 do ramek i tabelek mocno pokutuja...Zamieszczone przez muflon
a co ciekawe, dalem studentom na laborce (z Technologii WWW) za zadanie strone w XHTML 1.1 z pozycjonowaniem na DIV-ach. i gladko przelkneli. a ze nie sa wcale tacy zdolni, to wniosek, ze chyba to nie jest trudne. w kazdym razie dla tych, co nie maja starych przyzwyczajen![]()
Ależ prosz... tyle że hmm, nie jestem pewien, czy naprawdę chcecie oglądać mój skrypt ;-) to jest napisane tak, żebym ja wiedział jak tego użyć, a nie dla przeciętnego usera ;-) Tym niemniej jesli ktoś jest ciekawy... załączam. To jest skopiowane z wersji "live" mojej galerii z podpisu, dorzuciłem jeden przykladowy katalog, który pokazuje jak można modyfikować lokalne opcje podkatalogu.
Aha, wymaga to programiku 'exif' z biblioteki libexif i ma się rozumieć ImageMagicka. W katalogach 'thumbs' i 'images' tworzy plik '.cache', w którym zapisuje jak zostały stworzone dane miniaturki, co by ich nie robić na próżno. W praktyce powoduje to, że update galerii po dodaniu nowych fotek to jakas minuta, na przegryzienie się przez to co jest i kolejna, na wygenerowanie brakujących fotek. Coś jakby Makefile ;-)
Disclaimer: nie odpowiadam na pytania "o co w tym chodzi i jak to cholerstwo odpalić" :-)
Wielkie dzięki. Jutro będę gryzł to i jeśli się uda to kustomizowałNa trudne to nie wygląda, ale ja mam talent w uruchamianiu rzeczy, na których zupełnie się nie znam
![]()
Ok, udało się ruszyć. Mam jedno pytanie (i nadzieję, że mnie nie zabijesz za to). W katalogach ze zdjęciami najwyraźniej też można umieszczać pliki konfiguracyjne (np. zmienić highlight czy tytuł). Możesz przykładowy wkleić? Chyba, że nazwa galerii jest tylko ustalana przez nazwe katalogu?
Jest to do dopasowania - jeśli nie ma lokalnego pliku z metadata, to skrypt zrobi "najlepiej jak umie", jesli jest - to można zrobić override jakichś ustawień, w szczególności tytułów.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Powinienem napisać "use the source, Luke" ;-) no ale, niech będzie, żeby nie było że zły jestem
Załączony plik to cała moja galeria minus właściwe jpeg-i. Tym razem nie chciało mi sie przypominać jak się używa zipa i wystawiam w standardowym formacie - po ściągnięciu zmień rozszerzenie na .tar.gz
Zaczyna mi to działać bardzo ładnie. Z jednym wyjątkiem... ale na to akurat chyba nic nie poradzę... Chciałem mieć galerię w porządku anty-chronologicznym, lub częściowo-anty-chronologicznyma wtedy przy dodaniu czegokolwiek wszystko robi się na nowo...