strona w budowie a domena wykupiona :-) gdzies w pazdzierniku '04
Tak
Nie
strona w budowie a domena wykupiona :-) gdzies w pazdzierniku '04
Mój był (w sh), ale w pewnym momencie zrobiło się to nie-do-ogarnięciaZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
polecam program o nazwie "JAlbum".
Podaje sie "root" catalog, opcje formatowania, itp. a on sam zmienia rozmiar, wage, generuje thumb'sy i caly html![]()
nic do roboty sie nie ma po takiej akcji
P.S. ma fajne opcje jak podglad EXIF, linki do oryginalow (opcja), wlasne skiny, itp.
JAVA ponad wszystko![]()
Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl
Ja na początku roku wykupiłem domenę, i poszedłem do znajomego coby ją gdzieś zaczepić, potem programem "Galerie" zrobiłem galerię, ale jak pewnie pamiętacie w kodzie było pełno błędówtrochę ręcznych poprawek i zadziałało. Teraz moja strona trochę się zmieniła.
http://www.cychol.net
pozdrawiam
Java ssie... PHP RULEZ
Galerie od strony serwera generowane dynamicznie moim zdaniem sa lepsze jak dlubanie tego w domu.
...
Jeszcze nie mam własnej WWW, ale pomału pracuję nad tym.
pozdrawiam
Nie znacie sięJava rulez, ale po stronie serwera (J2EE, zaawansowane aplikacje), nie do takich zabawek jak galerie (aplety brrr...). PHP OK, o ile jest się pewnym, że będzie się zawsze miało dostęp do takiego serwera. O flashu litościwie nie wspomnę...
A moją galerię w czystym HTML mogę w razie potrzeby wrzucić nawet na darmowe konto w Republice i nic nie zmieni się nawet o pixel.
Akustyk - łatwiejsza administracja? Zobaczyłbyś jak się "administruje" moją galerią, to byś się zdziwił. Praktycznie, to co jest na WWW to wynik uruchomienia jednego skryptu na drzewie katalogów ze zdjęciami, bo defaulty są ustawione "pode mnie". Ale gdzieniegdzie można dodać opcjonalny krótki metafile w którym np. będzie jedna linijka, która mówi, że mają być większe miniaturki i w dwóch kolumnach. Albo miniaturki podzielone na dwie grupy (patrz: Mountains - Winter/Summer).
Jedyne, czego do tej pory się nie dorobiłem to stronnicowanie - i boli to np. w galeriach typu "salon d'auto". Mam mniej więcej koncepcje jak się za to wziąć, ale chwilowo czasu brak.
No i najważniejsze (ale już niezależnie od HTML/PHP): zrobienie strony/engine samemu gwarantuje, że wynik jest dokładnie taki jak chcę. Szczerze mówiąc, jest to jedna z niewielu rzeczy, które wydłubałem "hobbystycznie" z której jestem zadowolony ;-)