Zobacz wyniki ankiety: Czy masz własną stronę WWW do prezentacji zdjęć?

Głosujących
33. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: strony www

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Akustyk - łatwiejsza administracja? Zobaczyłbyś jak się "administruje" moją galerią, to byś się zdziwił. Praktycznie, to co jest na WWW to wynik uruchomienia jednego skryptu na drzewie katalogów ze zdjęciami, bo defaulty są ustawione "pode mnie".
    no tak, ale ja mowie o edycji zdjecia (rzadko, ale czasem trzeba), dodawaniu czy usuwaniu. analogicznie do katalogow. zarzucenie skryptu na drzewie pliku wymaga (jesli dobrze zgaduje) istnienia tego drzewa na serwerze? z mojego modemu 33.600 to by bylo troche wkurzajace. pomijajac zupelnie rozproszenie narzedzia (na skrypt, ftp-a, ssh...).

to ja jednak wole swoje

Jedyne, czego do tej pory się nie dorobiłem to stronnicowanie - i boli to np. w galeriach typu "salon d'auto". Mam mniej więcej koncepcje jak się za to wziąć, ale chwilowo czasu brak.
    ja u siebie nie mam mozliwosci przeskakiwania miedzy kolejnymi zdjeciami. wynika to z tak prozaicznego faktu, ze kolejnosc jest kontekstowa i trzeba w jakis sposob caly kontekst przekazac. tak zeby uzyszkodnik wyszukujacy zdjec na haslo "ksiazka" ogladal jako "nastepne" tez zdjecie ksiazki, a nie cos zupelnie nie zwiazanego z tematem...

a to nie jest takie proste. przynajmniej nie, jak sie nie chce wymieniac miedzy przegladarka usera a serwerem ciach o kilkuset kB. dobra, zartuje - ale w kB to juz bedzie grubo szlo

No i najważniejsze (ale już niezależnie od HTML/PHP): zrobienie strony/engine samemu gwarantuje, że wynik jest dokładnie taki jak chcę. Szczerze mówiąc, jest to jedna z niewielu rzeczy, które wydłubałem "hobbystycznie" z której jestem zadowolony ;-)
    no to ja dokladnie tak samo. wlasnie po to tak pieszczotliwie strone dlubalem. chociaz przyznam szczerze, ze bardziej bolalo mnie zaimplementowanie layoutu na div-ach. przyzwyczajenia jeszcze z HTML 3.2 do ramek i tabelek mocno pokutuja...

a co ciekawe, dalem studentom na laborce (z Technologii WWW) za zadanie strone w XHTML 1.1 z pozycjonowaniem na DIV-ach. i gladko przelkneli. a ze nie sa wcale tacy zdolni, to wniosek, ze chyba to nie jest trudne. w kazdym razie dla tych, co nie maja starych przyzwyczajen
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Muflon, podziel się skrypcikiem Bo ja to jestem za cienki (raczej za leniwy na tak precyzyjne dłubanie...)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

tak!, nie daj sie prosic :-) dodaj linike [gallery made by Muflon] i sie podziel :-)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ależ prosz... tyle że hmm, nie jestem pewien, czy naprawdę chcecie oglądać mój skrypt ;-) to jest napisane tak, żebym ja wiedział jak tego użyć, a nie dla przeciętnego usera ;-) Tym niemniej jesli ktoś jest ciekawy... załączam. To jest skopiowane z wersji "live" mojej galerii z podpisu, dorzuciłem jeden przykladowy katalog, który pokazuje jak można modyfikować lokalne opcje podkatalogu.

Aha, wymaga to programiku 'exif' z biblioteki libexif i ma się rozumieć ImageMagicka. W katalogach 'thumbs' i 'images' tworzy plik '.cache', w którym zapisuje jak zostały stworzone dane miniaturki, co by ich nie robić na próżno. W praktyce powoduje to, że update galerii po dodaniu nowych fotek to jakas minuta, na przegryzienie się przez to co jest i kolejna, na wygenerowanie brakujących fotek. Coś jakby Makefile ;-)

Disclaimer: nie odpowiadam na pytania "o co w tym chodzi i jak to cholerstwo odpalić" :-)

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wielkie dzięki. Jutro będę gryzł to i jeśli się uda to kustomizował Na trudne to nie wygląda, ale ja mam talent w uruchamianiu rzeczy, na których zupełnie się nie znam
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Jurrras
    Guest

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ok, udało się ruszyć. Mam jedno pytanie (i nadzieję, że mnie nie zabijesz za to ). W katalogach ze zdjęciami najwyraźniej też można umieszczać pliki konfiguracyjne (np. zmienić highlight czy tytuł). Możesz przykładowy wkleić? Chyba, że nazwa galerii jest tylko ustalana przez nazwe katalogu?

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ok, udało się ruszyć. Mam jedno pytanie (i nadzieję, że mnie nie zabijesz za to ). W katalogach ze zdjęciami najwyraźniej też można umieszczać pliki konfiguracyjne (np. zmienić highlight czy tytuł). Możesz przykładowy wkleić? Chyba, że nazwa galerii jest tylko ustalana przez nazwe katalogu?
    Jest to do dopasowania - jeśli nie ma lokalnego pliku z metadata, to skrypt zrobi "najlepiej jak umie", jesli jest - to można zrobić override jakichś ustawień, w szczególności tytułów.

Powinienem napisać "use the source, Luke" ;-) no ale, niech będzie, żeby nie było że zły jestem

Załączony plik to cała moja galeria minus właściwe jpeg-i. Tym razem nie chciało mi sie przypominać jak się używa zipa i wystawiam w standardowym formacie - po ściągnięciu zmień rozszerzenie na .tar.gz

Miasto
    Białystok

Domyślnie

HAHA. Magiczny +* Teraz już wszystko wiem Zaraz będę robił wielku upgrade.

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zaczyna mi to działać bardzo ładnie. Z jednym wyjątkiem... ale na to akurat chyba nic nie poradzę... Chciałem mieć galerię w porządku anty-chronologicznym, lub częściowo-anty-chronologicznym a wtedy przy dodaniu czegokolwiek wszystko robi się na nowo...

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów