Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Czy warto zainwestować w 40D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Czy warto zainwestować w 40D

Witam
    Jestem tu świeżym użytkownikiem i chciałbym uprzedzić że przeszukałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie które chciałbym zadać...jednak takowej jednoznacznej nie odnalazłem.

Otóż obecnie jestem posiadaczem blisko rocznej listrzanko 400D.
    Czytając ostatnio forum i doniesienia ze świata fotografii zacząłem się zastanawiać czy jest inwestycji w Body 40D lub młodszego brata 30D.
    Czy w ten sposób oprócz kilku gadżetów takich jak podgląd na żywo, czyszczenie matrycy dostane cokolwiek więcej co wskazywałoby na sens wydania przynajmniej 2 tysięcy złoty dodatkowo.
    Może ktoś z was ma porównanie odnośnie jakości zdjęć 400D kontra 40D lub 30D (na którym również się zastanawiam)...czy jest ona istotna co sugerowałoby przenosiny?
    To samo dotyczy się relacji w temacie autofocusa oraz jakości wizjera (400D kontra 40/30D)

Waszym zdaniem posiadając na wyposazeniu Canona 17-40 oraz Canona 85, warto dokładać do Body czy może lepiej sobie strzelić np 50 1.4

Czy podobnie jak w 400D wypada do 40/30D dokupić Gripa?
    Dodam że kupując body np dziś dostaje według sprzedawcy z bielska zwrot w wysokości około 280 zł...faktura bedzie wystawiona w poniedziałek.

Proszę mnie nie besztać za bardzo, wszak dopiero zaczynam...i mam szczere chęci.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Sam musisz sobie odpowiedzieć czy coś w 400D Ci przeszkadza robić lepsze zdjęcia - ja przez długi czas robiłem 350D i inwestowałem w obiektywy bo trudno było sensownie uzasadnić kupno lepszego korpusu...
    Jakość zdjęć względem 400D porażająco lepsza nie będzie, cokolwiek chłopaki w wątku o 40D nie wypisują...
    Niestety te uzasadnienie niedawno znalazłem i zamawiam 40D w B&H ;-), głównie ze względu na szybkość i bufor. Bzdury typu czyszczenie matrycy są IMHO prawie zupełnie nieistotne...
    Grip - zawsze (IMHO).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Moim zdaniem na pewno warto KUPIĆ 30D/40D zamiast 350D/400D.
    powody: rozmiary, wygoda uzytkowania, wizjer, szybkość (fps), AF, ewentualnie pozostałe funkcjonalności

Odnosnie gripa, to moim zdaniem sprawa wygląda tak:

350D/400D - nawet jego kupno nie załatwia problemu i potrzebne jest jeszcze cos takiego:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12699.html

30D/40D - aparaty te na tyle dobrze leżą w ręce, że grip nie jest niezbędny. Nawet powiedziałbym, że jest trochę za wielki i to dotyczy wszystkich gripów od cyfrówek na BP-511.
    Idealny był grip od analogów EOS 50 / EOS 30

[OT] specjalnie wyróżniłem słowo 'kupić' bo od dłuższego czasu zastanawia mnie ewidentne nadużycie słowa 'inwestować'.
    IMHO inwestuje się w akcje, obligacje, kruszce, nieruchomości, ewentualnie w siebie (wykształcenie itp.)
    Jedynym sensownym wytłumaczeniem inwestycji w sprzęt fotogrficzny jest działalność zarobkowa przy jego pomocy, ale to nie tłumaczy tysiecy postów na forach i grupach typu: "w jaki kompakt zainwestować 1000zł ?"[/OT]
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 28-09-2007 o 09:04
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Kupowanie lustrzanki, jako kreatywnego narzędzia pracy, nawet hobbystycznej, ale przyczyniajacej się do pogłębienia wiedzy/umiejętności/czucia fotografii jest chyba inwestycją, nazwijmy to "w siebie".

Ja przyjąłem takie (pewnie dość dziwne) rozgraniczenie:
    - body XXXD: należy kupić, gdy chce się "pobawić" lustrzanką i stwierdzić, czy fotografia jest tym w czym dana osoba chce się rozwijać
    - body XXD: neleży nabyć wtedy, gdy zaczynamy dostrzegać ograniczenia wynikające z posiadania trzycyfrowego body, ale jednocześnie uda nam się zarobić na wymianę migawki i kupno np. baterii (oryginał 230zł). Nie mówię tu o stricte zarobkowym robieniu zdjęć - chodzi o zwykłe przypadki, jakich pewnie sporo osób doświadczyła - zawsze jest jakaś możliwość sprzedania fot.
    - body xD jest imho dla ludzi, którzy zajmują się fotografią na tyle profesjonalnie, że zarobią na utrzymanie aparatu, zwróci im się aparat i jeszcze sami się z fotografii utrzymają

To taki "inny" podział, ale sam go wymysliłem, więc mi się podoba
    EOS 90D (w sumie)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Bzdury typu czyszczenie matrycy są IMHO prawie zupełnie nieistotne...
    fotopolis ma na ten temat inne zdanie

oraz, chyba najważniejsza - system oczyszczania sensora.

co zas sie tyczy pytania pibuls'a - ja po nowym roku bede wymianial 350d na 40'tke ale z powodu af ktory slabo sobie radzi z jasnymi szklami.. w 400d powinno z tym byc o wiele lepiej.. 40d to fajna puszka ale jesli wystarcza Ci to co masz a alternatywa sa nowe szkla - ja wybralbym szkla

Początki nałogu

Domyślnie

Lepiej najpierw skompletować zestaw szkieł, potem kupić lepsze body. Odwrotnie - nie wykorzystasz potencjału body

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja sprzedałem swój 350D i "zainwestowałem" w 30D. Moim zdaniem zdecydowanie warto. Wygoda obsługi nieporównywalnie lepsza. Ale jeśli taka wymiana miałaby odbyć się kosztem szkieł - to nie.
    Najpierw szkła, potem puszka.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zadajesz dziwne pytanie. Jeżeli Cię stać to kup sobie 40D. Koniec dyskusji.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    fotopolis ma na ten temat inne zdanie
    W związku z czym jest to absolutna niepowtarzalna prawda... LOL
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blindseeker Zobacz posta
    Ja sprzedałem swój 350D i "zainwestowałem" w 30D.
    Tyle że 400d ma troche wiecej "pixlów", większy ekran itp. niż 350. I mając 350 - nie bybłoby w ogóle dyskusji.

Mnie toże dręczy pytanie wymieniać 400d na 30d ? Bo te ostatnie to teraz "na łeb na szyje" w dół. TYlko czy wymienić aparat z nową 10 mln matrycą na starą matryce 8 mln ?

Dostając w zamian:
    - magnezowy korpus - ergononomia, wielkośc, waga,
    - lepszy wizjer - lepsza praca w szczególności na manualach ,
    - spota - choć nie jest suuper spot a raczej bardziej "ściśniety skoncetnrowany" - wiadomo po co spot

Jest oczywiście w nim parę innych gadżetów szybkośc itp ale dla mnie one nie odgrywają takiej roli - nie żyje z fotografii tylko sie nią cieszę (a czasem frustruję).

Ciekaw jestem czy ktoś z was takiej wymiany 400d na 30d dokonał, a jeśli tak to czym sie kierował, ze zdecydował de facto "cofnąć" sie w ewolucji - przynajmniej matrycy ?

brodafidela

ps. na razie stoje na stanowisku że z 400d na 30d - chyba bym sie nie przesiadł bo to droga w tył. A jak czytałem o 40d - to aż tak wiele tam nie dołożyli (spot chyba ma 3,8%)
    Jedyny powód dla mnie to wizjer i praca ma manualach - w 400d to masakra a jak popatrzyłem w wizjer 30d - to już insza inszość. Tyle wyskoczyć za to z kilku kilozeta wiecej. Raczej nie, poczekam aż stanieje :wink:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów