Przeglądałem zdjęcia z imprezy a tu nagle takie coś:
Zdjęcie zrobione w RAW, na lcd puszki wyglądało normalnie. w każdym sofcie wygląda już jak wyżej
błąd puszki czy karty?
karta SanDisk Ultra II 2 GB
Przeglądałem zdjęcia z imprezy a tu nagle takie coś:
Zdjęcie zrobione w RAW, na lcd puszki wyglądało normalnie. w każdym sofcie wygląda już jak wyżej
błąd puszki czy karty?
karta SanDisk Ultra II 2 GB
I am FX
cała karta w RAW, i tylko ten tak wygląda. na drugiej karcie tego samego dnia (takiej samej) również pojawił się dziwny RAW, przez połowę wysokości pionowego zdjęcia leci zielony pasek o szerokości kilku pikseli. I też tylko na jednym RAW.
wygląda na to, że tylko miniaturka jest poprawnie zapisana.
bateria aparatu naładowana.
I am FX
Jeśli na drugiej karcie również podobny błąd to chyba puszka jednak coś 'nieteges'... Możesz jeszcze sprawdzić zapisując pliki na zupełnie innej karcie - może masz te dwie z jakiejś słabszej lub 'podrobionej' serii. Karty formatowałeś w aparacie przed cykaniem? Ja mam jaką manię... co kupie kartę to robie format w puszce, trochę kart się już mi przewinęło i jak do tej pory podobnych cyrków nie miałem. Jak karta była coś 'nieteges' to się wywalała przy formacie. 30D masz z nowej produkcji? Znaczy firmware już nowe (chyba 1.0.5)? Jak wcześniejszy to może upgarde zrób? Fotki zgrywane czytnikiem czy z puszki? Próbowałeś zgrywać uszkodzone kilka razy?
obie kupione u generalnego dystrybutora SanDisk w Polsce, faktura VAT itp
zawsze bezpośrednio przed cykaniem w aparacie
mam jeszcze 1.0.4
czytnik, o widzisz, zgrałem tylko raz
zaraz sprawdzę czy mam te pliki jeszcze na karcie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
roofman - rozwiązałeś mój problem. Normalnie obawiałem się o puszkę/kartę a tu wina... w czytnikua dokładnie w jakimś błędzie transferu. To świeża impreza była więc mam jeszcze nieruszone fotki na kartach. sprawdziłem więc i .... jest OK
hahaha
już po strachumuszę wywalić ten czytnik i kupić nowy
na wszelki wypadek
dzięki bo sam na to nie wpadłemwidziałem od razu poważniejszy problem
![]()
Ostatnio edytowane przez mkwiek ; 28-09-2007 o 08:22 Powód: Automerged Doublepost
I am FX
Co nie znaczy że trafiłeś może na 'słabszą' serię. To tylko karta i też ma prawo do padu
To może dla spokoju sumienia zapodaj 1.0.5mam jeszcze 1.0.4
Może błędy w przesyle danych, może podczas zgrywania dysk zarzeźbił i stąd te błędy... póki nie sprawdzisz nic nie wiadomo.czytnik, o widzisz, zgrałem tylko raz
zaraz sprawdzę czy mam te pliki jeszcze na karcie
--edit:
więc jak widać wyżej sprawa się rozwiązała
To niekoniecznie wina czytnika, może losowe spowolnienie transferu alboco..![]()
być może to jednorazowy błąd. zobaczymy. dzięki![]()
I am FX