Ja nie mam, ale innym działa.![]()
Ja nie mam, ale innym działa.![]()
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
Wychodzi na to, że HTP wprowadza niewielką korekcję ekspozycji ca 0.5EV i zapisuje w rawie info dla dpp jak ma wywoływać plik.
Próbowałeś może wyciągać przepalenia w C1?
Ja myślę, że HTP powoduje obniżenie czułości matrycy co tłumaczyłoby najniższe ustawialne ISO na poziomie 200 ( wtedy program ustawia bez naszej wiedzy czułość 100) co zarazem spowoduje mniejsze przepalenia, a cienie są programowo „rozjaśniane” co zwiększa tonalność i wszystko również w RAW . Rozjaśnienie ciemnych partii mogłoby tłumaczyć wzrost szumu w cieniach po włączeniu HTP.
Spróbowałem.Próbowałeś może wyciągać przepalenia w C1?
Korekta ekspozycji o -1EV owszem, niweluje przepalenia, ale zbytnio przyciemnia resztę.
Aby uzyskać taki efekt jaki pokazuje DPP na zdjęciu z HTP On "na dzień dobry", użyłem narzędzia Highlight prawie na maxa (czego raczej nigdy nie zdarzyło mi się robić).
Niżej porównanie DPP bez grzebania i C1 z Highlight 91 :
Reasumując, nie znalazłem żadnego dowodu na to, że HTP oddziaływuje w jakiś sposób na surowy zapis. Zdjęcia otwierane w C1 nie pokazują żadnych różnic. Różnica 1/3 EV w czasie naświetlania może wynikać z bardzo nielaboratoryjnych warunków testu jakie zastosowałem - zdjęcia z ręki, centralny AF wycelowany na obu zdjęciach na 3 lipca.
Aczkolwiek hipoteza Boba Atkinsa brzmi bardzo rozsądnie :
To by całkiem nieźle wyjaśniało ograniczenie ISO (>= 200) przy włączonym HTP i większe szumy w cieniach. Niby, że np. przy ISO 200 sygnały (piksele) o wysokich wartościach nie są wzmacniane (ISO 100), a sygnały z cieni są wzmacniane o 1 EV zgodnie z nastawioną czułością.One way Canon might be doing HTP is to use some sort of amplifier with non-linear gain. Let's say you set the camera to ISO 200 with HTP on. You could then apply the gain of the ISO 100 setting (which may be a gain of 1) to the highlights (pixels with high values), but the gain of the ISO 200 setting to the shadows (pixels with low values).
W swobodnym tłumaczeniu :
Canon mógł użyć pewnego rodzaju wzmacniacza o nieliniowej charakterystyce. Włączenie HTP sprawia, że piksele rejestrujące światła (o wysokich wartościach luminancji) są wzmacniane o jeden stopień niżej od pikseli rejestrujących cienie (czyli tych o niskiej luminancji).
Niestety, moim zdaniem, nie jest to do końca odpowiedź na pytanie, czy te czary-mary mają wpływ na zapisany RAW.
Nie ulega natomiast wątpliwości, że wpływa to na JPEG i jest również zaimplementowane w DPP.
Myślę, że wyjaśnienie, jakoby HTP obniżało czułość matrycy, a potem podciągało ekspozycję jest nazbyt dużym uproszczeniem. Algorytm jest tu bardziej złożony i raczej zbliżony do działania funkcji Highlight, choć DPP takiej funkcji w sposób jawny nie posiada.
Pytanie, czy jest on zastosowany wyłącznie dla zapisu w JPEG ?
Zapraszam do polemiki lepiej obeznanych forumowiczów - ja, to początkujący jestem (trochę ponad dwa lata amatorskiego praktykowania cyfrowej fotografii).
Pozdrawiam,
Pirx
Witam!
Mam prośbę może troche na temat a troche nie, potrzebuje kilka RAWów z 40d do sprawdzenia jak sobie radza z tym programy, które używam, jakis plener i jakies z roznorodnoscia kolorow, bede wdzieczny za przesłanie mi na meila zygmund@happyart.pl albo jakies linki.
Pozdrawiam
40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
http://miniart.info
A skąd wyciągasz taki wniosek? Pliki pokazują że różnicy nie ma i ten HTP to bardzo prosty programowy trik polegający na zrobieniu zdjęcia z o 1EV niższym ISO a następnie zmodyfikowaniem funkcji kontrastu.
Tyle że Canon to spieprzył bo z włączonym HTP zdjęcia zawsze są robione na niższym ISO, bez względu na to czy scena rzeczywiście tego wymaga. W sytuacji gdy na zdjęciu nie ma żadnych świateł głupi soft w 40D zawsze obniży ISO o połowę podbijając przez to szumy w cieniach. Pewnie za jakiś czas geniusze z Japonii wpadną na pomysł że HTP mogłoby się uaktywniać tylko wtedy gdy faktycznie jest potrzebne.
mnie tak wychodza przeswietlenia, tez mam swoje sposoby na to
Tak apropo tematu to ja mysle ze ta funkcja HTP jest tylko przy zapisie jpg w aparacie i dziala dobrze dzieki tym 14 bitom ktore ma 40d, no i algorytm rozciagania tego zakresu jest jednak bardziej skomplikowany, bo oglnie zeby zmiescic to wszystko w 8-bitomym jpg bez utraty reszty to jest cosmoze kiedys za 20 lat bedziemy miec 16 bitow jako standard kart graficznych, monitorow LCD, drukarek, wtedy bedzie sie spokojnie wszystko miescilo
a tak poza tematem moglby mi ktos udostepnic pare rawow z 40d? plizz
40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
http://miniart.info
Moja rozyczka jeszcze nie przekwitla .... :-)
Ale to nie o tym chcialem napisac. Mam problem z moja puszka, no chyba ze ten problem po prostu olac, doradzcie. Dzis zauwazylem ze w lewym dolnym rogu LCD zaczal sie zbierac kurz, nie wiem jak on sie przedostal do srodka, ale jakos musial bo w rogu jest juz tam go troche. Co zrobic?
CANON 40D + EF 24-105L
Najprościej przestac się patrzyć w lewy dolny róg i zapomnieć
Możesz wysłać na żytnią, tylko czy warto?
Nie warto :-). W takim razie tak jak myslalem, zapominam ze taka usterka istnieje, zreszta to w sumie nie przeszkadza, oby kurz nie dostal sie dalej.
CANON 40D + EF 24-105L