Mam 350D i 40D robiąc testy na rozpiętość tonalną oraz szumy doznałem zdziwienia ( te same parametry , obiektyw scena, itp.). Zdjęcia z obu puszek pod względem rozpiętości tonalnej są identyczne ( pomijam funkcję priorytetu jasnych partii w 40D). Dodatkowo przy ISO800 i powyżej -350D ma mniejszy szum przy powiększeniu 1:1 . Biorąc pod uwagę że krop z 40D jest bardziej "powiększony" można uznać, że obie puszki szumią identycznie. Dla mnie zaletą jest jakość obrazowania w 40D (obraz jak w 350D pomimo zwiększenia ilości Mp) , zauważyłem również, że 40D i dobry obiektyw daje więcej szczegółów w obrazowaniu. Co do kolorów zdjęć wydaje mi się, że 40D lepiej odwzorowuje kolory fioletu, błękitu i różu. W 350D RAW potrafiłem wywołać tak by zdjęcia po postpcocesing’u wyglądały świetnie kolory kontrast światło, podczas wywoływania RAW z 40D nie potrafię ustawić optymalnego kontrastu zachowując neutralne nasycenie kolorów i wierne oddanie barw -nauka przede mną mam nadzieję że się uda jak z 350D . Wszystko inne lepsze w 40D.