Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 157 z 170 PierwszyPierwszy ... 57107147155156157158159167 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 561 do 1 570 z 1693

Wątek: Canon 40D

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Możesz zrobić tak: Ustaw tryb AI Servo oraz C.Fn IV na 1. Wówczas przytrzymanie spustu do połowy wywoła AF ciągły (Servo). W każdej chwili możesz go zatrzymać/zablokować wciskając kciukiem AF-ON. Jeśli nadal będziesz trzymał spust do połowy i puścisz AF-ON to AF powróci natychmiast w Servo. Jeśli dobrze zrozumiałem to o to Ci chodziło?
    Dokładnie. Normalnie ma działać w AI Servo, a po naciśnięciu AF ON ma "blokować ostrość". Nawet jak będę jeździł najważniejszym obiektem po całym kadrze, a centralny punkt AF będzie przeskakiwał nawet na obiekty oddalone o 20 metrów, ostrość ma być zablokowana na pierwotnym obiekcie.

Dzięki za pomoc.

Za tydzień pewnie sam będę się zastanawiał jak mogłem sam tego niewiedzieć, ale na razie dopiero robię podchody do aparatu.

Coś już napisał Awatar Marylka
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Wczoraj po włączeniu aparatu pokazał mi się błąd (numeru już nie pamiętam) " Błąd mechanizmu czyszczenia matrycy'' Wyłączyłam aparat i ponownie go włączyłam i było już ok, dalej przeszłam do zakładki czyszczenie matrycy - czyść teraz i wykonałam czyszczenie po chwili ciszy klapnęło lustro. Czy to normalne zjawisko klapnięcia lustra ? i czy jest słyszalne dla ucha praca systemu czyszczenia matrycy ? Pytam, bo mam jeszcze Olka E-300 i przy włączeniu body przez chwilę słychać takie cichutkie cykanie.
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Czyszczenie matrycy które wykonałaś to podniesienie lustra żebyś mogła sobie matrycę wyczyścić manualnie (gruszką, pędzelkiem, patyczkiem - co kto lubi) więc te klapnięcie lustra jest jak najbardziej normalne...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marylka Zobacz posta
    wykonałam czyszczenie po chwili ciszy klapnęło lustro. Czy to normalne zjawisko klapnięcia lustra ?
    wlasnie sprawdzilem i u mnie tez klapie ale nie lustro a migawka

swoja droga to dziwne ze przy uruchamianiu i wylanczaniu aparatu matryca jest czyszczona a migawka ani drgnie a gdy uruchomi sie czyszczenia z poziomu menu - migawka idzie w ruch

i czy jest słyszalne dla ucha praca systemu czyszczenia matrycy ?
    ja tam nic nie slysze, nawet z uchem przy aparacie :smile:
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 09-05-2008 o 12:19

Coś już napisał Awatar Marylka
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Tak, w menu czyszczenie matrycy są 3 zakładki
    1.Autoczyszczenie
    2.Czyść teraz
    3.Czyść matrycę ręcznie

i wydaje mi się że to ta trzecia opcja jest do ręcznego czyszczenia i dopóki nie wyczyści się pędzelkiem, gruszką czy patyczkiem to lustro nie opadnie. Ja zrobiłam tą drugą opcję i lustro samo opadło.
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Tak, w menu czyszczenie matrycy są 3 zakładki
    1.Autoczyszczenie
    2.Czyść teraz
    3.Czyść matrycę ręcznie

i wydaje mi się że to ta trzecia opcja jest do ręcznego czyszczenia i dopóki nie wyczyści się pędzelkiem, gruszką czy patyczkiem to lustro nie opadnie. Ja zrobiłam tą drugą opcję i lustro samo opadło.
    Opcja 1. to czyszczenie poprzez drgania
    Opcja 2. to to samo ale wprowadza w dragania po wybraniu opcji mozna kilkakrotnie pod rząd wybierać
    Opcja 3. podnosi lustro i mozna dmuchać gruszką. O ile dobrze pamietam, ponieważ robiłem tak u siebie po naciśnięciu spustu lusto opada.
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 09-05-2008 o 12:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ja zrobiłam tą drugą opcję i lustro samo opadło.
    nie lustro - popatrz do wnetrza aparatu - lustro ani drgnie - to trzepniecie to migawka..

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Możesz zrobić tak: Ustaw tryb AI Servo oraz C.Fn IV na 1. Wówczas przytrzymanie spustu do połowy wywoła AF ciągły (Servo). W każdej chwili możesz go zatrzymać/zablokować wciskając kciukiem AF-ON. Jeśli nadal będziesz trzymał spust do połowy i puścisz AF-ON to AF powróci natychmiast w Servo. Jeśli dobrze zrozumiałem to o to Ci chodziło?

EDIT: Druga możliwość to C.Fn IV na 3. Spustem do połowy blokujesz ekspozycję na obiekcie, który Cię interesuje. Trzymając blokadę używasz AF-ON (AF w trybie Servo) aby śledzić obiekt mając aktywny AF. W każdej chwili możesz zrobić fotkę dociskając spust, gdy wrócisz nim do połowy blokada ekspozycji pozostanie. AF-ON działa niezależnie od tego, jak puścisz - ostrość pozostanie w jednym miejscu i wtedy możesz strzelać bez AF. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo
    To jest niezłe.. jedno i drugie.. też trzeba będzie potrenować w niedzielę
    Dzięki za info
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    To jest niezłe.. jedno i drugie.. też trzeba będzie potrenować w niedzielę
    Dzięki za info
    I wlaśnie o to chodziło. Bo z nastawami C1, C2 i C3 masz ten problem że zapisane są wszelkie ustawienia włącznie z ISO i migawką. Zmiana C1<->C2 powodowałaby ciągłe powroty do zapisanych ustawień. Co mecz trzeba by było ustawiać i zapisywac optymalne parametry na ten dzień, daną chwilę. Problemem byłby zmienne warunki pogodowe i oświetlenia w trakcie np. meczu.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

EDIT: Druga możliwość to C.Fn IV na 3. Spustem do połowy blokujesz ekspozycję na obiekcie, który Cię interesuje. Trzymając blokadę używasz AF-ON (AF w trybie Servo) aby śledzić obiekt mając aktywny AF. W każdej chwili możesz zrobić fotkę dociskając spust, gdy wrócisz nim do połowy blokada ekspozycji pozostanie. AF-ON działa niezależnie od tego, jak puścisz - ostrość pozostanie w jednym miejscu i wtedy możesz strzelać bez AF.
    I to jest chyba najprostszy i dla mnie najlogiczniejszy sposób korzystania z AF (w trybie OneShot też, ale przede wszystkim w AlServo).
    Jeszcze przed 40D z jego przyciskiem AF-On korzystałem z przeniesienia AF (za pomocą C.Fn.) na "*" tak, żeby mieć niezależnie pomiar i blokadę ekspozycji na spuście, a autofokus na kciuku.
    Komuś, kto przyzwyczaił się do AF na spuście może być na początku trochę dziko, ale jestem pewien, że po kilku próbach ustawiania ostrości kciukiem nie wróci do poprzednich przyzwyczajeń
    Pozdrawiam,
    Pirx

Strona 157 z 170 PierwszyPierwszy ... 57107147155156157158159167 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów