Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1693

Wątek: Canon 40D

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

na iso 100 i tak to odszumianie nie dziala, ale ja mam dla pewnosci wlaczone tylko ci sie liczba klatek w serii zmniejsza z 17 do 6 (i tak nie robie serii wiec spox), odszumianie przy dlugich czasach dziala bardzo dobrze (dlugie czasy to >1s)

odszumianie ma wplyw na rawy
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    odszumianie ma wplyw na rawy
    Tylko przy dlugich czasach naswietlania, gdzie RAW powstaje w wyniku odjecia od naswietlonej klatki innej, ciemnej (dark frame). Wowczas wynikowe dane obrazu sa zapisywane w RAWie po przetworzeniu. Gdy stosujemy odszumianie przy wysokich ISO, dotyka ono tylko JPGa zaszytego w RAWie, sluzacego do podgladu. Informacja o wlaczeniu odszumiania jest moim zdaniem dodawana do tag'a tak, aby DPP o tym wiedzialo przy wywolywaniu RAW'a.
    .

Dopiero zaczyna Awatar Fostel

Domyślnie

Witam.
    Dotrwałem ale nie było łatwo. Przebrnąłem przez wszystkie 152 strony tego wątku i jestem w szoku. Wartościowe informacje w nim zawarte to jedynie odsetek, którego niestety trzeba szukać w gąszczu spekulacji i niekompetentnych wypowiedzi. Tak wiele trollowania, offtopów i powtarzających się pytań, często nie na temat, jeszcze na CB nie widziałem. Jakże żenujące są lamenty nad "wyimaginowanymi wadami", pseudo testy, fotki brudnych kubków czy teksty w stylu "szukałem ale nie znalazłem" w sytuacji gdy odpowiedzi są czasem dwa posty wyżej. Przepraszam, że to napisałem ale po 3 dniach lektury musiałem jakoś to odreagować. Sensownie i rzeczowo udzielającym się dziękuje, wiele się dowiedziałem, a moje wątpliwości, w wielu aspektach, zostały rozwiane.

A żeby nie było zupełnie OT, powiem, że aparat posiadam już pół roku, szybkość i ergonomię lustrzanki doceniam, szkiełek zacnych jeszcze nie mam ale z budżetowych wybrałem co smaczniejsze kąski. Szczegółów się nie czepiam i nie fotografuję linijek i cegieł. Strzelam tylko w RAW, które ładnie da się wywoływać. LCD potwierdzam że nędzny i przekłamuje więc używam do histogramu. Z ostrością problemów nie zauważyłem a za info o MLU dziękuję po stokroć.

Pozdrawiam.
    Panasonic Lumix DMC-G7 (14-140 mm) --> Canon

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fostel Zobacz posta
    Witam.

Ciach

Pozdrawiam.
    Zgadzam się. Jednak Canon Board jest według mnie najlepszym forum Canona jakie znam. Być może jest często dużo odbiegania od tematu, ale jest świetnie i koniec. Spędzam godziny od wielu miesięcy czytając i znalazłem odpowiedź na swoje pytania w 99% przypadków, nawet nie pisząc słowa. Chciałbym zobaczyć inne fora tak pomocne.

P.S.
    Inne w jakości takiej jak np 'Forum m42'.

Z wyrazami uznania dla założycieli i użytkowników

Piotr
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Uprawnienia umieszczania postów