Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1693

Wątek: Canon 40D

Mieszany widok

Qba
    Guest

Domyślnie zimny wyswietlacz w 40d

Mam dziwne kolory na wyswietlaczu przy przegladaniu zdjec tzn nie tyle dziwne co zimne bardzo przy prawidlowym balansie bieli przegladane zdjecia sa niebieskawe skora ludzka sina pytanie czy to tak ma byc czy cos jest nie halo i warto to reklamowac???

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Hmm, jak bardzo zimne?

Dopiero zaczyna Awatar CyberPL
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

U mnie kolory na wyświetlaczu są świetnie odwzorowane w stosunku do tego co potem na monitorze widzę. Czego niestety nie można powiedzieć o ostrości...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qba Zobacz posta
    przy prawidlowym balansie bieli przegladane zdjecia sa niebieskawe skora ludzka sina
    no na moje oko to ten balans nie jest prawidlowo ustawiony. A nie masz przypadkiem ustawione na "K" lub custom?
    Albo inaczej: co wedlug ciebie oznacza "prawidlowy balans"?
    Cytat Zamieszczone przez CyberPL Zobacz posta
    U mnie kolory na wyświetlaczu są świetnie odwzorowane w stosunku do tego co potem na monitorze widzę. Czego niestety nie można powiedzieć o ostrości...
    moze juz czas pstryknac przelacznik na szkle do pozycji AF
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 26-10-2007 o 14:41

Dopiero zaczyna Awatar CyberPL
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    moze juz czas pstryknac przelacznik na szkle do pozycji AF
    Miałem na myśli to, że na monitorku lcd, nie da sie ocenić czy jest ostro czy nie (mała rozdzielczość) - na monitorze jest żyleta...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem na myśli to, że na monitorku lcd, nie da sie ocenić czy jest ostro czy nie (mała rozdzielczość) - na monitorze jest żyleta...
    aa. Nie załapałem.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Niestety, rozdzielczość tego LCD to porażka. Szkoda, bo to jedyna dająca sie odczuć wada 40D :-)

A co do pytania autora wątku to u mnie jest ok. Kolor nie jest może idealnie odwzorowany, ale na potrzeby podglądu wystarczająco dobrze.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 26-10-2007 o 16:04
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

a zdjęcia na kompie są w porządku?
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Bywalec Awatar tigerstyle
    Miasto
    Bournemouth - UK

Domyślnie

Na monitorku to sie moim zdaniem da ocenic kompozycje. ostrosci rowniez nie sprawdzam. Najbardziej to sie przydaje ten monitorek do histogramu :-) a z balansem bieli trzeba uważać, bo nie jest tak miło. Lepiej samemu później dłubać RAW.
    Aparaty cyfrowe C/O i analogowe F/O/P/E/F/Z. Dokładniej -tutaj-

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Witam

No cóż postanowiłem w końcu napisać coś na forum (to mój pierwszy post)
    sSLR Canona bawię się od półroku (300D, 20D i teraz 40D i łacznie pareniaście obiektywów przeszło przez moje ręce) - to tak gwoli wyjasnienia, że coś o sprzęcie wiem (o robieniu dobrych zdjęć niekoniecznie :-)

Zatem nabyłem 40-stę i poniżej parę słów konetarza (wszystkie uwagi w odniesieniu do 20D używanego przez prawie 3 lata. Pierwsze wrażenia po dwóch dniach używania :-):

- Wygląd zewnętrzny praktycznie bez zmian, utrzymany ten sam styl. Wypunktowana przez optyczne.pl "wada" w postaci za duzego wyświetlacza, który można ubrudzić lewym kciukiem moz wystapić tylko przy używaniu krótkich i lekkich słałek bo zwykle lewa łapa trzyma obiektyw. Dla mnie minus to mniejszt włacznik aparatu - w 20 D było wygodniej.
    - wyświetlacz - super! Aż strach pomyśleć o tym z nikona D300 (prawie 1mpx) ale co z oczu to z serca.
    - live view - widze potrencjał przy makro - ręcze ustawianie ostrości łatwe i dokładne (oczywiście gdy aparat na statywie).
    - wielkie nadzieję wiążę z "picture style" - mam nadzieję, że nie będę musiał grzebac się tyle z RAW-ami.
    - Indywdulane nastawy c1, c2, c3 super sprawa - tylko muszę sobie to fajnie skonfigurować.
    - "Moje menu" - jw.
    - czyszczenie matrycy - duze nadzieje - zobaczymy za parę miesięcy....
    - WADA (?;-) niestety front focus w sigmie 150/2,8 bez zmian :-(
    - co do ostrości (jest jakiś wątek na ten teamat) jest ok (pomijając ff sigmy)
    To tyle na początek.

pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów