Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 112 z 170 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 1693

Wątek: Canon 40D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wygląda na to, że AF w 40-tce jest pod pewnymi względami bardziej zaawansowany niż w jedynkach (o czym nawet gdzieś jakiś przedstawiciel Canona wspominał - albo, w którychś "white papers" było nie pamiętam już). Zresztą tak samo jest z migawką ta w 40D ma inną konstrukcję niż w jedynkach - też w pewnych kwestiach dającą większe możliwości.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-10-2007 o 18:28
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jeśli to ma coś komuś pomóc, to informuję, że po podpięciu 400/5.6 z TC kenko x1,5 - z którym to modelem AF działa i w przypadku 20D i 30D i 40D - ten ostatni aparat ostrzy około 2-3 razy szybciej od 20D, a do tego ostrzy nawet w warunkach słabego światła, gdzie 20D odmawia współpracy.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Mógłbyś rozwinąć myśl ze ślubami i C40D.

Pozdrawiam
    Chodzi mi tylko o rozne sytuacje typu: nagly brak zasilania, chwilowy zanik funkcji wyzwolenia migawki, słaba powtarzalnośc AF itp. Ogólnie sprawy związane z mechanika aparatu. Oczywiscie nie twierdze ze dotyczy to kazdego aparatu serii 10 ale zawsze pewien dystans niepewności i obawy istnieje, gdy focisz cos waznego i masz jedno body tego typu bo na drugie Cie np. nie stac. Mialem podobne sytuacje - na szczescie - podczas hobbystycznego fotografowania.
    Pozdr

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelloon Zobacz posta
    Chodzi mi tylko o rozne sytuacje typu: nagly brak zasilania...
    Pozdr
    rzeczywiście wskaźnik poziomu naładowania baterii mogliby poprawić...bo chyba to masz na myśli. tylko w trabancie zdaryło mi się nagły brak zasilania bo palcem otwierałem niechcący klapkę. żadnych innych przygód nie miałem, ale nie mam 20-letniego doświadczenia fotograficznego, tylko 5-letnie i nie tysiące EOSów mi sie przewineło przez ręce tylko jakieś 7.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    jeśli to ma coś komuś pomóc, to informuję, że po podpięciu 400/5.6 z TC kenko x1,5 - z którym to modelem AF działa i w przypadku 20D i 30D i 40D - ten ostatni aparat ostrzy około 2-3 razy szybciej od 20D, a do tego ostrzy nawet w warunkach słabego światła, gdzie 20D odmawia współpracy.
    Ciekawe jak z oryginalnym TC 2x Canona. Sprawdze niedlugo.

Domyślnie

sam jestem ciekaw wiec bede cierpliwie czekal na relacje....

a jak sie spisuje automatyczny balans bieli w waszym subiektywnym odczuciu?....Lepiej niz w 20d?
    Ostatnio edytowane przez canik ; 10-10-2007 o 09:18

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

mialem 400D, 20D a teraz 30D i najlepiej AWB bylo w 400D
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta

Oryginalny to nawet x1.4 nie działa. Zaklejenie styków oczywiście pomaga.

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    - nie wiem dlaczego ale AWB wariuje w serii. 6.5 fps, 5 klatek strzelonych z czego maja trzy rozne kolorystyki . I to zarowno z lampa jak i bez lampy. Bardzo dziwne... bede obserwowal a jak mnie wnerwi i nie znajde info na forach to pojdzie do serwisu. Oczywiscie RAW jest remedium na ten problem ale juz widze sytuacje gdy reporter pstryka taka serie w JPGach
    W jakich warunkach to się dzieje? Bo jeśli przy sztucznym oświetleniu, chyba halogenowym, różny balans bieli jest rzeczą normalną. Wynika to z przesunięcia fazy działania tych lamp, gdyż one nie świecą cały czas jednorodnie - przez co przy krótkich czasach naświetlania łapie się różne fazy i w konsekwencji różne kolory.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Coś już napisał

Domyślnie

Być może dobrym rozwiązaniem będzie w takich warunkach uzywanie formatu sRAW?Jestem ciekaw ile zdjęć da się zrobić wtedy zanim bufor zapełni się do samego końca.

I jeszcze jedna sprawa czy to prawda ze przy wlacząnej redukcji szumów bufor zapełnia sie o wiele szybciej w 40d?Może ktos miał okazje sprawdzić?

Strona 112 z 170 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów