Proponuję założyć wątek: '40d - nie chce mi się czytać instrukcji, niech ktoś sprawdzi jak...'.
Od razu będzie wiadomo o co chodzi i nikt się nie będzie czepiał.
Odnośnie instrukcji to kiepsko są opisane własne programy C1, C2, C3. Na czym one polegają? Czy można w nich zmieniać czas, przesłonę, iso itd jak w trybie M tylko że różne są ustawienia dostępne w menu czy wszystko jest na stałe konfigurowane podobnie jak w programach temetycznych?
Jak dla mnie są opisane odpowiednio.
Ustaw sobire aparat tak jak chcesz: tryb (np. Av) przesłonę, ISO, pomiar światła, jakość zapisu, servo/one shot, single/continous itd, następnie wejdź do menu i ustaw parametry oraz nastawy C.fn (na przykład: Live View off, redukcja szumów dla wysokich iso = on, MLU-on, matówka precyzyjna, jasność LCD na 2, itd itp) a następnie w menu zarejestruj sobie te ustawienia pod np. C1. Dla C2 możesz zmienić dosłownie wszystko włącznie z np. obracaniem lub nie pionowych kadrów, podświetleniem punktów AF a nawet ustawieniami wbudowanej lub kompatybilnej zewnętrznej lampy. Super rozwiązanie, imho przełom w personalizacji aparatu.
P.S> kiedy wywołasz ustawienia np. C3 możesz oczywiście je dowolnie zmieniać; ponowne "wykręcenie" C3 przywróci wartości. które zapamiętałeś pod tym numerem.
nie musisz wertowac calej ksiazki. od tego jest spis tresci.Zamieszczone przez kosa14
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Rzeczywiście przełom, na miarę minolty 7DW rzeczy samej dla mnie zbawienie. Zasadniczo korzystam z dwóch ustawień w jednym jest synchro z lampą na auto w drugim na 1/250s. Do trzeciego przypiszę LV off tak aby dało się obsługiwać aparat jedną ręką (po przypisaniu play do SET). Możliwości tego narzędzia są na prawdę duże i jest to na pewno krok w kierunku zbliżenia ergonomii Canonów do normalności. Dodatkowo świetnie uzupełnia się z menu podręcznym. Po cichu liczę na dalsze postępy w następcy 5D.
tnę dalsze ot
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie ma to jak powybrzydzać
w Minolcie D7D wszyscy się podniecali funkcjonalnością pokręteł i guzików, która mnie szczerze mówiąc porażała i była wyjątkowo utrudniona np. po ciemku, choć aparat w środku był przeciętny. Jak do dobrego aparatu dano te pożądane opcje, to zamiast powiedzieć, że oto przełom łączący dwa ważne czynniki w jednej taniej puszce, to nie - też musi być źle. W 40D to naprawdę działa i jest SUPER.
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 06-10-2007 o 16:17 Powód: Automerged Doublepost
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu