Zobacz wyniki ankiety:

Głosujących
0. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 100 z 170 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102110150 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 991 do 1 000 z 1693

Wątek: Canon 40D

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrwzk Zobacz posta
    Ciekaw jestem czy skala ostrości jest taka sama czyli 2 w 30D odpowiada też 2 w 40D. Możesz wrzucić jakąś fotke na tym +2 ? No i jeszcze kwestia szkła jeżeli u Ciebie jest to na tym 85 mm 1.8 to pewnie bedzie ostrzej niz moje 17-85IS gdzie portrety są w zakesie 50-85 przy przesłonie min 5.6 a i tak lepiej przymknąć. Masz jaśniejszy obiektyw i pewnie troche lepsze rozdzielczości.

to jest u mnie +5
    http://picasaweb.google.com/piotrwzk...35938728114594
    Nie mam 85/1.8. Zdjęć Ci teraz nie zapodam, bo na tym komputerze mam wszystko zmniejszane do netu często z wyciętym exif-em. Także wiele Ci takie zdjęcia nie powiedzą. Może jutro coś znajdę na drugim kompie w raw-ach.
    Co do Twojego zdjęcia to jest jak na portret trochę przeostrzone - ale to oczywiście rzecz gustu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

tzn. to też jest za ostre?
    http://picasaweb.google.com/Usypiacz...86108710100722

ja ciagle żałuję że 50mm 1.8 nie robi tak ostrych fotek jak nikor 50mm 1.8 na fotce powyżej

Domyślnie

jak dla mnie spoko maroko foty robia wrazenie brawo!

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    jak dla mnie spoko maroko foty robia wrazenie brawo!
    a o których dokładnie piszesz, bo ten ostatni link to nie moje tylko kumpla z D80 :-o

Domyślnie

o tej fotce na plus 5 naprawde super chruper!

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    o tej fotce na plus 5 naprawde super chruper!
    musze sprawdzic jeszcze na +4 bo narazie tylko +3 i +5 może nie trzeba aż tak dużo. Jak kupie jakieś jasne szkło do portretów to przypuszczam, że może na standardzie (+3) będzie ok.

Z innej beczki:Czy można kupić jakiś szkło do poretów i makro jednocześnie? Czy np Sigma 70mm F/2.8 będzie dobre do tych dwóch częstych u mnie zastosowań? Głównie czy portrety będą nie gorsze niż z tego 50mm 1.8?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

musze sprawdzic jeszcze na +4 bo narazie tylko +3 i +5 może nie trzeba aż tak dużo. Jak kupie jakieś jasne szkło do portretów to przypuszczam, że może na standardzie (+3) będzie ok.
    (....)
    Co do tego ostrzenia to jest ono konieczne ze względu na użycie przed matrycą filtra antyaliasingowego - ma on za zadanie celowe rozmycie obrazu po to żeby się uwolnić od mory . Niestety to rozmycie widać bardzo dobrze na nieostrzonych Raw-ach. Tu nawet najbardziej brzytewne szkła nic nie pomagają .

Z innej beczki:Czy można kupić jakiś szkło do poretów i makro jednocześnie? Czy np Sigma 70mm F/2.8 będzie dobre do tych dwóch częstych u mnie zastosowań? Głównie czy portrety będą nie gorsze niż z tego 50mm 1.8?
    Może Canon 100/2.8 spełni Twoje wymagania pod tym względem.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-10-2007 o 23:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do tego ostrzenia to jest ono konieczne ze względu na użycie przed matrycą filtra antyaliasingowego - ma on za zadanie celowe rozmycie obrazu po to żeby się uwolnić od mory . Niestety to rozmycie widać bardzo dobrze na nieostrzonych Raw-ach. Tu nawet najbardziej brzytewne szkła nic nie pomagają .
    w poprzednich modelach 30D i 20D nie zastosowali tego filtra i jest lepiej z ostrością?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

w poprzednich modelach 30D i 20D nie zastosowali tego filtra i jest lepiej z ostrością?
    Stosowali we wszystkich dotychczasowych puszkach. Nie wiem skąd opinia, że jest lepiej. Nie mam bezpośredniego porównania ale po tym co zobaczyłem wcale nie wydaje mi się że jest lepiej.
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Stosowali we wszystkich dotychczasowych puszkach. Nie wiem skąd opinia, że jest lepiej. Nie mam bezpośredniego porównania ale po tym co zobaczyłem wcale nie wydaje mi się że jest lepiej.
    No to w takim razie próżne moje próby uzyskania ostrości podobnej do nikona D80 + 50mm 1.8 - ten zestaw daje zdjęcia żyleta ale zato są inne wady (spore szumy na iso >400, słaby balans bieli). Sprawdzałem też na RAW-ach i faktycznie w powiększeniu 100% (1:1) brakuje ostrości. No trudno trzeba będzie podciągać w sharppnes albo w photoshopie.

Strona 100 z 170 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102110150 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów