o tej fotce na plus 5 naprawde super chruper!![]()
o tej fotce na plus 5 naprawde super chruper!![]()
musze sprawdzic jeszcze na +4 bo narazie tylko +3 i +5 może nie trzeba aż tak dużo. Jak kupie jakieś jasne szkło do portretów to przypuszczam, że może na standardzie (+3) będzie ok.
Z innej beczki:Czy można kupić jakiś szkło do poretów i makro jednocześnie? Czy np Sigma 70mm F/2.8 będzie dobre do tych dwóch częstych u mnie zastosowań? Głównie czy portrety będą nie gorsze niż z tego 50mm 1.8?
Co do tego ostrzenia to jest ono konieczne ze względu na użycie przed matrycą filtra antyaliasingowego - ma on za zadanie celowe rozmycie obrazu po to żeby się uwolnić od mory. Niestety to rozmycie widać bardzo dobrze na nieostrzonych Raw-ach. Tu nawet najbardziej brzytewne szkła nic nie pomagają
.
Może Canon 100/2.8 spełni Twoje wymagania pod tym względem.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-10-2007 o 23:55
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No to w takim razie próżne moje próby uzyskania ostrości podobnej do nikona D80 + 50mm 1.8 - ten zestaw daje zdjęcia żyleta ale zato są inne wady (spore szumy na iso >400, słaby balans bieli). Sprawdzałem też na RAW-ach i faktycznie w powiększeniu 100% (1:1) brakuje ostrości. No trudno trzeba będzie podciągać w sharppnes albo w photoshopie.